Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Θριαμβευτική παρουσίαση της όπερας «Ιλιάδα» του Ομήρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας από τα Εκπαιδευτήρια "Απόστολος Παύλος"

 
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θριαμβευτική πρώτη εκπαιδευτική παρουσίαση της όπερας Ιλιάδα του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας με την Φιλαρμονική ΚΕΠΑΠ Δ. Κορινθίων και σολίστ υπό την διεύθυνση της εκπληκτικής Αρχιμουσικού Γλυκερίας Μωραϊτάκη. Την παράσταση συντόνισε η υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας: Τσαπάλου Αννίτα, Μουσικός. Την παράσταση παρουσίασε η φιλόλογος Ματσούκα Μαρία-Χριστίνα Διευθύντρια του Γυμνασίου των Εκπαιδευτήριων "Απόστολος Παύλος". Η παρουσίαση της όπερας οργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια "Απόστολος Παύλος" και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργικής έκφρασης «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ 2022» του Υπουργείου Παιδείας.  


Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι λυρικές ερμηνεύτριες Βανέσσα Καλκάνη ως Ωραία Ελένη και Ρέα Βουδούρη ως Ανδρομάχη με τη συνοδεία του πιανίστα Νικόλαου Δέδε. 
Τα παραδείγματα προσωδίας στα αρχαία Ελληνικά σε επιμέλεια του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω σε φράσεις τις Ιλιάδας του Ομήρου ερμήνευσε η σοπράνο Βιβή Ιωάννου.

Επίσης θαυμάσια ήταν η διαδραστική συμμετοχή των μαθητών: Χορωδία Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων "Ο Απόστολος Παύλος" υπό την διδασκαλία του καθηγητή μουσικής Γρηγόρη Κόντη, και Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων "Ο Απόστολος Παύλος" υπό την άρτια επιμέλεια των φιλολόγων Ανδρέα Κουτσόπουλου και Μαρίας Ματσούκα.
Η παράσταση έγινε στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με Πάνελ Εκπαιδευτικών - Σεμινάριο: Ασβεστόπουλος Δημήτριος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ.Ε. Κορινθίας, Τσαπάλου Αννίτα, Μουσικός, Ματσούκα Μαρία-Χριστίνα, φιλόλογος, Ανδρέας Κουτσόπουλος, φιλόλογος, Μαρία Τσιάντη, φιλόλογος, Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης. Πάνω από 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί καταχειροκρότησαν την παράσταση που κατ’απαίτηση όλων θα επαναλειφθεί. Παρευρέθησαν η γνωστή μεσόφωνος της Λυρικής Σκηνής Μαρία Μαρκέτου, ο Θέμης Κουτσογκίλας, πρόεδρος Κε.π.α.π Δήμου Κορινθίων, και άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης.

Η όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε λιμπρέτο και μουσική του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα έργο μεταμοντέρνου ρομαντικού λυρισμού στις φόρμες των κλασικών οπερατικών έργων, για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Το έργο γράφτηκε πρόσφατα κατά την περίοδο της καραντίνας για την πανδημία του κορονοϊού, επηρεασμένο από τον λοιμό στην έναρξη της Ιλιάδας του Ομήρου: Ο Αγαμέμνονας όντας ασεβής προς τον ιερέα του Απόλλωνα, διαπράττει ύβρη που θα επιφέρει τη νέμεση του θεού και την τίση (Τα βέλη του θεού προκαλούν επιδημία, λοιμός στο στρατόπεδο των Αχαιών (στ. 44-53)), και επέφερε την έχθρα μεταξύ Αχιλλέα – Αγαμέμνονα, (Αχιλλέως μήνις).  

Η όπερα «Ιλιάδα» είναι μια πρωτότυπη δημιουργία μουσικού θεάτρου, βασισμένη στον θεματικό άξονα της Μυθολογίας με το έπος «Ιλιάδα του Ομήρου» της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Η Ιλιάδα του Ομήρου ως θεματικός άξονας διαπερνά όλα τα είδη Τέχνης και προσφέρεται για καινούργιες ερμηνείες. Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεατών (από παιδιά μέχρι ενήλικες) και όντας τόσο πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, μπορούμε να αναδείξουμε πτυχές οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές.

ΟΜΗΡΙΔΕΣ 2021-22 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ” ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΧΟΡΟΣ: ΑΡΣΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΝΝΑ, ΚΛΕΜΠΕΤΣΑΝΗ-ΤΣΑΡΛΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΗΤΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΝΕΓΡΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΡΟΥΜΠΕΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΤΣΟΤΣΩΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

ΧΟΡΩΔΙΑ: ΝΕΓΡΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΡΟΥΜΠΕΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΔΑΥΙΔ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΧΡΥΣΗΣ: ΚΑΛΛΙΠΟΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ: ΝΕΓΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ: ΚΟΡΔΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΛΧΑΣ: ΜΑΓΚΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΘΗΝΑ: ΜΠΟΥΧΟΥΤΣΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΑΦΗΓΗΤΗΣ: ΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ 1: ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ 2: ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΑΙΝΕΙΑΣ: ΜΠΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ: ΚΟΥΡΚΟΥΛΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΝΔΑΡΟΣ: ΜΙΧΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΔΑΥΙΔ,

ΙΡΙΣ: ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΑΡΗΣ: ΣΒΑΡΤΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΔΙΩΝΗ: ΡΟΥΜΠΕΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΗΡΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΟΜΙΝΙΚΗ, ΔΙΑΣ: ΧΑΤΗΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΓΛΑΥΚΟΣ: ΤΑΣΙΟΥΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΣΜΥΡΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: ΜΑΚΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ. ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Λουτρακίου, κο Παπαθανασίου

Και τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Κορινθίας, κο Ασβεστόπουλο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηρώ Σκάρου: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

  Χαριτίνη Μαλισσόβα Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη ...