Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μαγική Δηιάνειρα η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στην «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου



Ειρήνη Κώνστα

Αθήνα. Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος παρουσίασαν με επιτυχία την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Η λυρική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή εντυπωσίασε. Την προσεγμένη καλλιτεχνική επιμέλεια και άριστη σκηνοθεσία είχε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος. Στον ρόλο της Δηιάνειρας η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα εκφραστικότατη με άρτια φωνητική τεχνική κατάρτιση ερμήνευσε το πάθος της ηρωίδας για τον Ηρακλή, και με μεγάλες φωνητικές εναλλαγές έδειξε το βύθισμα της τραγικής ηρωίδας στα τάρταρα της απελπισίας που την οδηγούν στην αυτοκτονία.
Η αυτοκτονία της ως φυσικό ακόλουθο μιας μοιραίας κατάστασης που το σύμπιαν συνωμοτούσε συνέχεια εναντίον της φαινομενικά δείχνει λυτρωτική, η δύναμη όμως της πράξης μας βάζει πολλά ερωτηματικά.
Ο μεγάλος τραγικός ποιητής Σοφοκλής, στο πρόσωπο της Δηιάνειρας τοποθετεί όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την απογοήτευση της μοιχείας. Η Δηιάνειρα βλέπει στον Ηρακλή όχι μόνο τον πανανθρώπινο ήρωα αλλά και τον δικό της προσωπικό ήρωα. Από την στιγμή που ο Ηρακλής την έσωσε από τα χέρια του Αχελωου και σκότωσε τον Κένταυρο Νέσσο, ήταν στα μάτια της ο ηρωας της και δέθηκε μαζί του αποκλειστικά για πάντα, δεν μπορούσε να δεχτεί άλλη γυναίκα δίπλα του.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα
Και εδώ έρχεται η ειρωνεία της ζωής που παίζει τα πιο παράξενα παιχνίδια. Ο χρησμός που είχε πάρει η Αλκμήνη έλεγε ότι ο Ηρακλής θα θανατωθεί από έναν πεθαμένο. Η Δηιάνειρα και πολύ λογικά πίστεψε ότι ο πεθαμένος ήταν ο Κένταυρος που εκδικήθηκε δίνοντας της το δηλητηριασμένο αίμα του ως ερωτικό φίλτρο. Και όμως αποδεικνύετε ότι ο πεθαμένος δεν ήταν ο Κένταυρος αλλά η ίδια η Δηιάνειρα, διότι όταν έρχεται ο Ηρακλής μισοπεθαμένος η Δηιάνειρα έχει είδη αυτοκτονήσει και ο Ηρακλής πεθαίνει από την δική της πράξη.
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, έδωσε έναν Ηρακλή σκληρό, απρόσωπο, όπως έπρεπε για έναν ήρωα που έχει την στιγμή αυτή ξεφύγει από τα τετριμμένα κοινά ανθρώπινα συναισθήματα, στο αποκορύφωμα της επίγειας δόξας του. Στον ρόλο του Υλλου ο Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε με πηγαία μουσικότητα την άρια «Χτες το βράδυ στα σκοτάδια», και ήταν πολύ θεατρικός στην τελευταία σκηνή της αυτοκτονία της Δηιάνειρας.
Ειρήνη Κώνστα, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, Βανέσσα Καλκάνη
Στον ρόλο της Αλκμήνης η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ήταν λιτή και πιστή στο παίξιμο της με άρτια φωνητική τεχνική και ωραίο φωνητικό χρώμα. Στο ρόλο της Μακαρίας η σοπράνο-κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε σωστά την παρτιτούρα του συνθέτη με μεγάλη φωνητική εμβέλεια και ωραία φωνή. Στο ντουέτο Αλκμήνη και Μακαρία οι φωνές των δυο ερμηνευτριών έδεσαν υπέροχα μέσα στην μουσική. Επίσης η Βανέσσα Καλκάνη έδειξε το θεατρικό της ταλέντο στην δολοφονία της Ιόλης.
Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» μας παρασύρει σε έναν ρομαντικό άκρατο μουσικό συναισθηματισμό, με εκστασιακές μελωδίες εσωτερικής υφής. Το περίεργο είναι ότι ενώ θα έπρεπε ο συναισθηματικός αυτός ειρμός να καταλήγει σε μια παθητική αισθητική ατμόσφαιρα, αντίθετα μας βυθίζει σε ένα σκοτεινό απόκοσμο παραμύθι που ενώ φαίνεται ότι όλα μπορούν να συμβούν, όλα έχουν σταματήσει.
Οι μελωδίες γίνονται η φυλακή που δεν μπορείς να ξεφύγεις, και η αυτοκτονία είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η Δηιάνειρα αφήνοντας πίσω της μέσα σε αυτές τις στοιχειωμένες μελωδίες τους άλλους.
Αντί εισαγωγής ερμηνεύτηκε το Πρώτο Μέρος του Κουαρτέτου του Παναγιώτη Καρούσου από την έξοχη Δανάη Κιουπούρογλου στο φλάουτο, τον Τριαντάφυλλο Βαβάτσικο στο βιολί, τον Δημήτρη Σιδερή στο όμποε, και την Μαρία Μαζαράκη στο τσέλο. Η Gulnora Tulyaganova στο πιάνο με τον Δημήτρη Σιδερή στο όμποε ερμήνευσαν υπέροχα την μεταγραφή της άριας «Και τώρα μόνος» του Προμηθέα.
Ο Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μίλησε για την συμβολή του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην τέχνη και συμπεριέλαβε την παράσταση στις εορταστικές εκδηλώσεις των 80 χρόνων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

OPERA GALA “From Mozart to Karousos” under the direction of maestro Eleftherios Kalkanis




HELLENIC ORCHESTRA ENSEMBLE
Eleftherios Kalkanis, conductor

Vasilis Asimakopoulos, bass – Vanessa Kalkani, soprano

Program:
Eine kleine Nachtmusik (Mozart)
Don Giovanni Deh, vieni, alla finestra” (Mozart)
Vasilis Asimakopoulos, bass
Die Zauberflöte “O zittre nicht, mein lieber Sohn” (Mozart)
Vanessa Kalkani, soprano
Le nozze di Figaro"La Vendetta"(Bartolo's aria) (Mozart)
Vasilis Asimakopoulos, bass
Fantasia for Flute (Karousos) Danae Kioupouroglou, flute
The Song of the Nations “Musique Divine” (Karousos)
Vanessa Kalkani, soprano

Divertimento “To Apollo” (Karousos)
 Olympic Flame "Last night in the darkness" Hyllus aria (Karousos)
Vasilis Asimakopoulos, bass
Die Zauberflöte Der Hölle Rach” (Mozart)
Vanessa Kalkani, soprano
Prometheus «Now alone» - «I place hope»(Karousos)
Vasilis Asimakopoulos, bass
Concerto for Cello (Karousos) Mirela Routsi (cello)
Don Giovanni “La ci darem la mano” (Mozart)
Vasilis Asimakopoulos, bass – Vanessa Kalkani, soprano



HELLENIC ORCHESTRA ENSEMBLE
Members of the orchestra: Danae Kioupouroglou, flute - Dimitris Sideris, oboe - Efi Christodoulou, violin I - Triantafilos Vavatsikos, violin II - Rania Zetta, viola - Maria Mazaraki-Ainianos, cello - Elli Dadira, contrabass - Gulnora Tulyaganova, piano.

The Hellenic-American Center of the Arts in collaboration with the Hellenic Literary Society presents at Parnassos Concert Hall a Classical Music Concert to mark the 80th year’s anniversary of the Society. President of the Hellenic Literary Society, Mr Pavlos Nathanael.
Saint George Square 8 (Karytsi Sq.) 10561 Athens, Greece.
Literary Association "Parnassos" Concert Hall. www.Isparnas.gr -  www.eel.org.gr

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής



Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 13:00μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 105 61 Αθήνα.. Είσοδος Ελεύθερη. Τηλ.: 210 – 3834559

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
Παναγιώτης Καρούσος
Λυρική τραγωδία βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία 
Βασίλης Ασημακόπουλος
Συμμετέχουν:
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής & Υλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Αλκμήνη: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο
Μακαρία & Ιόλη: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Συνοδεύουν: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος, βιολί,
Δημήτρης Σιδερής, όμποε, Μαρία Μαζαράκη, τσέλο, Gulnora Tulyaganova, πιάνο.  Χαιρετισμοί: Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Γ. Γ. της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας τής Ελλάδος

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι το δεύτερο μέρος της Ελληνικής Τετραλογίας «Η Αυγή του Ανθρωπισμού» (η σειρά είναι Προμηθέας - Ολυμπιακή Φλόγα – Μέγας Αλέξανδρος - Το Φως του Χριστιανισμού).
Το έργο σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή (Ηρακλής) και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός έγκριτε την εξέλιξη του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείτε από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσης του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημίθεων.
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό και πληθωρική ρομαντική θέρμη. Μετά την παρουσίαση της πρεμιέρας του έργου στον Καναδά η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» αξιολογήθηκε ως έργο μεγαλοφυές συγκρίσιμο με τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, και ο δημιουργός του ως ένας συνθέτης μεταρρυθμιστής της μοντέρνας όπερας. 
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ιστορικό της Ολυμπιακής Φλόγας
Το δεύτερο μέρος της Τετραλογίας «Η Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2007 το χορωδιακό της Ολυμπιακής Φλόγας επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε στην Χάγη της Ολλανδίας από την Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία Gunst wat'n Kunst υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού. Αποστάματα του έργου έχουν ερμηνευτεί στα δημοτικά θέατρα του Μόντρεαλ, στο Λος Άντζελες, και την Νέα Υόρκη.
Το καλοκαίρι του 2013 το έργο ανέβηκε αποσπασματικά στο Φεστιβάλ Παπάγου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στο Θεατρικό Φεστιβάλ Αίγινας.

The Hellenic Literary Society to mark their 80th years with the Historical and Ethnological Society of Greece presents the opera OLYMPIC FLAME by PANAGIOTIS KAROUSOS



THE OLYMPIC FLAME
Director Vasilis Asimakopoulos
Opera based on the tragedy of Sophocles “Trachiniae”
Dejanira: Irini Konsta, soprano                                                                                     
Hercules & Hyllus: Vasilis Asimakopoulos, bass
Alkmeni: Nansy Papakonstantinou, soprano
Makaria & Yoli: Vanessa Kalkani, soprano
Danae Kioupouroglou, flute - Dimitris Sideris, oboe - Maria Mazaraki, cello - Triantafilos Vavatsikos, violin - Gulnora Tulyaganova, piano

Wednesday 29 January at 13:00 pm
National Historical Museum
Old Parliament House of Greece
Stadiou 13, Athens, Greece
Free Admission
Dejanira: Irini Konsta, soprano

The Olympic Flame by Panagiotis Karousos is the second part of the Hellenic Tetralogy: "The Dawn of Civilization" (Prometheus - Olympic Flame - Alexander the Great - The Light of Christianity).
The opera relates to the myth of Heracles and the establishment of the Olympic Games, depicting the greatness of human spirit and foresight of the Greeks. It is clearly proven and accepted that Western civilization reputable evolution is based on the philosophical works of Greek antiquity and that we are all descendants of the civilization and culture of that era.
The composer with the Olympic Flame gives us the fundamental concept behind this ancient Greek ritual of touch.
The flame as delivered on stage during the Olympic Games is basically a commemoration to the ancient Prometheus act that was stolen from the gods by the Titan and handed over to the people - the flame of knowledge, from which was born the culture and civilization.
In Greek antiquity was a religious ritual designed to bring people closer to the Gods.
The second act of the work based on the tragedy "Trachiniae" by Sophocles.
On Trachiniae, the suffering and mortality of people represented by Deianeira, which she is expiated by her tragic death. Nessus the centaur tries to steal Deianira from Heracles. Angry, Heracles shoots him with his arrows dipped in the poisonous blood of the Lernaean Hydra. Thinking of revenge, Nessus gives Deianira his blood-soaked tunic before he dies, telling her it will "excite the love of her husband".
Deianira, remembering Nessus' words, gives Heracles the bloodstained shirt. However, it is still covered in the Hydra's blood from Heracles' arrows, and this poisons him, tearing his skin and exposing his bones.
At the end of the opera, Prometheus comes after the sacrament of reconciliation with Zeus, and in an apotheosis, Heracles rises to Olympus. It is the reconciliation of people with the God in times of demigods.
The Olympic Flame is an important work of Greek mythology and philosophy, which contributes to the global modern culture.
Panagiotis Karousos has composed music of
romantic exaltation inspired by the Ancient Greek beauty (Kallos), as the central idea of the Ancient Greek Spirit, with suffused high lyricism and exuberant romantic fervor. After presenting the premiere of the opera in Canada "Olympic Flame" was evaluated as a work of a genius mind of melodies, comparable to the great works of the classical repertoire.
The opera premiered in Montreal, Canada at the majestic Notre-Dame Basilica in 2005 and in New York in 2007. In Greece the opera presented in the Festival of Papagou 2013, and in Aegina Theatrical Festival Summer 2013.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

OPERA GALA: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΥΣΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΛΚΑΝΗ








































Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός παρουσιάζουν την συναυλία από τον Μότσαρτ στον Καρούσο στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

OPERA GALA
ΑΜΑΔΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Πρόγραμμα:
Μαγικός Αυλός Der Hölle Rach” - “O zittre nicht, mein lieber Sohn” (Μότσαρτ)
Ντον Τζιοβάνι“Deh, vieni, alla finestra” - “La ci darem la mano” (Μότσαρτ)
Οι γάμοι του Φίγκαρο"La Vendetta"(Bartolo's aria) (Μότσαρτ)
Προμηθέας «Και τώρα μόνος» - «Την ελπίδα θρόνιασα» (Καρούσος)
Ολυμπιακή Φλόγα «Χτες το βράδυ στα σκοτάδια» (Καρούσος)
Το Τραγούδι των Εθνών Musique Divine(Καρούσος)
Μικρή Νυχτερινή Μουσική (Μότσαρτ)
Φαντασία για Φλάουτο (Καρούσος)
Κονσέρτο για Βιολοντσέλο (Καρούσος)


Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Μιρέλα Ρούτση, βιολοντσέλο
 Έφη Χριστοδούλου, βιολί I
Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος, βιολί II
Δημήτρης Σιδερής, όμποε
Ράνια Ζέττα, βιόλα
Μαρία Μαζαράκη, βιολοντσέλο
Έλλη Δαδήρα, κοντραμπάσο

Την Ελληνική Ορχήστρα διευθύνει
ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 7μ.μ.
Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Γενική είσοδος 10 ευρώ

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής



Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 13:00μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 105 61 Αθήνα.. Είσοδος Ελεύθερη. Τηλ.: 210 – 3834559


Παναγιώτης Καρούσος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
Λυρική τραγωδία βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία Βασίλης Ασημακόπουλος


Συμμετέχουν:
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής & Υλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Αλκμήνη: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο
Μακαρία & Ιόλη: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Συνοδεύουν: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Μαρία Μαζαράκη, τσέλο
Gulnora Tulyaganova, πιάνο. Κουαρτέτο εγχόρδων.
Χαιρετισμοί: Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Γ. Γ. της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας τής Ελλάδος

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι το δεύτερο μέρος της Ελληνικής Τετραλογίας «Η Αυγή του Ανθρωπισμού» (η σειρά είναι Προμηθέας - Ολυμπιακή Φλόγα – Μέγας Αλέξανδρος - Το Φως του Χριστιανισμού).
Το έργο σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή (Ηρακλής) και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός έγκριτε την εξέλιξη του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείτε από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσης του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημίθεων.
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό και πληθωρική ρομαντική θέρμη. Μετά την παρουσίαση της πρεμιέρας του έργου στον Καναδά η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» αξιολογήθηκε ως έργο μεγαλοφυές συγκρίσιμο με τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, και ο δημιουργός του ως ένας συνθέτης μεταρρυθμιστής της μοντέρνας όπερας. 
Ιστορικό της Ολυμπιακής Φλόγας
Το δεύτερο μέρος της Τετραλογίας «Η Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2007 το χορωδιακό της Ολυμπιακής Φλόγας επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε στην Χάγη της Ολλανδίας από την Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία Gunst wat'n Kunst υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού. Αποστάματα του έργου έχουν ερμηνευτεί στα δημοτικά θέατρα του Μόντρεαλ, στο Λος Άντζελες, και την Νέα Υόρκη.
Το καλοκαίρι του 2013 το έργο ανέβηκε αποσπασματικά στο Φεστιβάλ Παπάγου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στο Θεατρικό Φεστιβάλ Αίγινας.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Θριαμβευτική η συναυλία των τριών τενόρων Ζωγράφου, Καλύβα, Λορέντζου, υπό την διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη στο Σύνταγμα


Ντίνος Καλύβας, Μανώλης Λορέντζος, Γιώργος Ζωγράφος

Ο αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τους τρεις τενόρους παρουσίασε την καλύτερη συναυλία της χρονιάς 2013 στο Σύνταγμα
Αθήνα, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013. Στις 8μ.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εορταστική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, «Λευκή Νύχτα» με τους υπέροχους τρεις τενόρους Γιώργο Ζωγράφο, Ντίνο Καλύβα, και Μανώλη Λορέντζο. Οι τρεις τενόροι ερμήνευσαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, άριες και Ιταλικές καντσονέτες υπό την άριστη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. 
Ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης
Ήταν μια εκπληκτική συναυλία σε μια κατάμεστη Πλατεία Συντάγματος από κόσμο που ενθουσιασμένοι παρακολουθούσαν και σιγοτραγούδαγαν τις γνωστές μελωδίες. Ο Γιώργος Ζωγράφος, ο οποίος έχει κερδίσει το βραβείο τραγουδιού «Μαρία Κάλλας» έχει μια φυσική στεντόρεια φωνή. Μαζί του συνεργάστηκα στην παρουσίαση της όπερας Προμηθέας Δεσμώτης στο Χολαργό και θυμάμαι πόσο ήταν σχολαστικός με την σωστή ερμηνεία και εκτέλεση της μουσικής παρτιτούρας. Είναι ένας τενόρος που μπορεί άνετα να τραγουδήσει σχεδόν όλους τους ρόλους του ρεπερτορίου. 
Ο Ντίνος Καλύβας έχει φινέτσα στο τραγούδι του, μαζί του το περασμένο καλοκαίρι συνεργάστηκα στο ανέβασμα του «Προμηθέα Δεσμώτη» στην Επίδαυρο, όπως και εκεί και σήμερα παρατήρησα πόσο προσέχει την φωνητική του εμβέλεια στα δύσκολα περάσματα, και την ομοιογένεια της φωνής. Ο Μανώλης Λορέντζος πέρα από την σωστή και γεμάτη φωνή είναι καλός μουσικός, είχε μια μουσικότητα σε ότι τραγούδησε.  
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Ελευθερίου Καλκάνη άνοιξε το πρόγραμμα με ένα ποτπουρι γνωστών χριστουγεννιάτικων μελωδιών. Επίσης ερμήνευσε Coronation March του Meyerbeer το "Waltz of the Flowers" από τον Καρυοθραύστη του Tchaikovsky, την γνωστή πόλκα του Στράους «Με αστραπές και βροντές» μεταξύ άλλων.
Ο Γιώργος Ζωγράφος ερμήνευσε την άρια  Recondita Armonia από την Tosca του Puccini, και τις καντσονέτες "Core 'Ngrato" και την πασίγνωστη Granada.
Ο Ντινος Καλυβας ερμήνευσε την άρια «La donna è mobile» από τον Rigoletto του Verdi και την Ναπολιτάνικη καντσονέτα "Torna a Surriento".
Ο Μανώλης Λορέντζος ερμήνευσε τις γνωστές καντσονέτες Non ti scordar di me και Mamma, son tanto felice. Επισεις μαζι οι τρεις τενοροι ερμηνευσαν την «Αγια Νυχτα», Funiculì funiculà, την διάσημη άρια "Nessun dorma" από την Turandot του Puccini, και τελειώσανε το πρόγραμμα το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι "Feliz Navidad".
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους δημότες της Αθήνας που από ότι φάνηκε ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ ελπίζοντας και σε άλλες παρόμοιες συναυλίες κλασικής μουσικής. 
Όλοι μιλούσαν για τους τρεις Έλληνες τενόρους με τις απίθανες φωνές. Όλοι ήθελαν να πλησιάσουν την σκηνή να τους δουν από κοντά, έβγαζαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φωτογράφιζαν να τους έχουν ενθύμιο. Πραγματικά οι Αθηναίοι λάτρεψαν τους τρεις τενόρους και ενθουσιάστηκαν από το διαλεχτό πρόγραμμα.
Μπράβο και στον μαέστρο της Αθήνας Ελευθέριο Καλκάνη για την φανταστική συναυλία που μας χάρισε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων για την διοργάνωση αυτής της συναυλίας.

Kostas Sidirokastritis Group live at Spiti Art Bar

  Kostas Sidirokastritis Group Το Kostas Sidirokastritis Group, το προσωπικό σχήμα του τραγουδιστή – τραγουδοποιού και μουσικού του δρόμου Κ...