Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»



Γεώργιος Κακαβάς, Παναγιώτης Καρούσος, Αλεξάνδρα Χριστοπούλου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013. Η λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου
παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η παράσταση έγινε στην «Αίθουσα του Βωμού» στη Σκιά των Αγαλμάτων του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδος και ενός από τα πιο σπουδαία του κόσμου. Ήταν η πρώτη φορά όπου παρουσιάστηκε όπερα μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδος. Ο συνθέτης κύριος Καρούσος στην ομιλία του τόνισε ότι ήταν σαν τα αγάλματα να ζήτησαν την όπερα να παρουσιαστεί στον χώρο τους για να ακούσουν την μουσική.
Βασίλειος Ασημακόπουλος
Ο Αρχαιολόγος Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, διευθυντής του Μουσείου, καλωσόρισε τον δημιουργό και όλη την ομάδα της όπερας: «Απόψε φιλοξενούμε την όπερα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης», βασισμένη στο λόγο του Αισχύλου σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Ο πυρήνας του έργου του Προμηθεύς Δεσμώτης, είναι το θέμα ενός ασταμάτητου αγώνα κατά της δύναμης της νόμιμης εξουσίας, και μάλιστα στη φάση της πρόσφατης επικράτησής της. Ο Προμηθέας είναι η προσωποποίηση της αντίστασης και της αντίρρησης  στην εξουσία, που κατά την κρίση του ενεργεί αντίθετα στο κοινό καλό. Ο Δίας αποφασίζει να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος και ο Προμηθέας διαφωνεί.  Καταλυτικός, απόλυτος, εν συνειδήσει επαναστάτης, ταγμένος στο πλευρό της ανθρωπότητας,  των αδυνάτων,  λειτουργώντας ως ηγέτης,  στέκεται, με πλήρη γνώση των συνεπειών, στο πλευρό του, δίνοντάς του απλόχερα το πολυτιμότερο «δώρο» των Θεών, τη φωτιά,  την πηγή της ζωής, της εξέλιξης, της προόδου. Δέχεται, έτσι,  την τιμωρία και υφίσταται σιωπηλός το αναπότρεπτο μαρτύριο που έχει επιλέξει συνειδητά. Υπόκειται  και αυτός στην Ανάγκη, που  έχει, όμως, εδώ την έννοια της νομοτέλειας : «Έχει η νομοτέλεια το χρόνο το δικό της» μας λέει ο Προμηθέας, γιατί ξέρει, ότι την πρέπουσα ώρα, όταν έλθει αυτή η ώρα, θα δικαιωθεί, θα ελευθερωθεί από τα δεσμά και θα αποκατασταθεί το δίκαιο και η ηθική τάξη. Αυτός είναι ο διαχρονικός λόγος του Αισχύλου. 
Ειρήνη Κώνστα
Ένα αρχαίο κείμενο του 5ου αιώνα π.Χ. πιο σύγχρονο από ποτέ. Η αποθέωση ενός  πολύπαθου ήρωα, με πνεύμα ανυπότακτο. Κόντρα σε κατεστημένα υποστηρίζει μέχρι τέλους τα ιδανικά του, πληρώνοντας το τίμημα των πράξεών του. Ένας από μας.»
Ο συνθέτης του έργου κύριος Παναγιώτης Καρούσος αφιέρωσε την παράσταση στην ψυχή των αγαλμάτων. 
Ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος πρωταγωνίστησε με επιτυχία στον ρόλο του Προμηθέα και υπέγραψε και την αξιοσημείωτη σκηνοθεσία. Μαζί του εμφανιστήκαν η εντυπωσιακή σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στους ρόλους της Ιούς και Θεάς Αθηνάς, ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας, στους ρόλους του Ωκεανού και Ερμής, η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στους ρόλους της Βίας και Αμφιτρίτης και η ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη στο ρόλο της Ωκεανίδας κορυφαίας του χορού που αποτελούνταν από την ομάδα Ιέρειες του Θεατρικού Εργαστηρίου Σαλαμίνος.
Τους λυρικούς καλλιτέχνες συνόδεψαν οι μουσικοί Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Δημήτρης Σιδερής, όμποε, και Gulnora Tulyaganova, πιάνο.
Το κοινό και οι καλεσμένοι του μουσείου χειροκρότησαν το έργο και τους καλλιτέχνες. Ήταν μια σοβαρή παρουσίαση του Προμηθέα Δεσμώτη αντάξια του χώρου που παρουσιάστηκε.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, Ώρα 18:30μ.μ.



Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών παρουσιάζει το έργο στην «Αίθουσα του Βωμού» στη Σκιά των Αγαλμάτων του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδος.  




Προμηθέας Δεσμώτης
Μουσική και λιμπρέτο: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία Βασίλης Ασημακόπουλος
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Βία/Αμφιτρίτη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανίδα: Βίκυ Βιρβίλη, ηθοποιός
Χορός Ωκεανίδων: Ιέρειες
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε
Gulnora Tulyaganova, πιάνο
Χορογραφίες: Βίκυ Βιρβίλη
Παραγωγή και κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Χαιρετισμός: Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, αρχαιολόγος και διευθυντής του ΕΜΑ
Παρουσίαση: Δρ. Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, αρχαιολόγος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Πατησίων 44, Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη (Τηλ: 213-2144891)

Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ



Βασίλης Ασημακόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Στο θέατρο "ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ" στο Άλσος Περιστερίου παρουσιάστηκε το Λυρικό Δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Στο ρόλο της Ωκεανίδας η Σαλαμίνια ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη, μαζί με το Χορό των Ωκεανίδων που αποτελούνταν από τις Ιέρειες έδωσε μια άλλη διάσταση στην παράσταση κάνοντας την ένωση της όπερας με το θέατρο και την τραγωδία.
Η ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη έχοντας στο ενεργητικό της αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ερμήνευσε με τραγικότητα το ρόλο της Κορυφαίας του χορού Ωκεανίδας, βγάζοντας όλη την συμπόνια που απαιτούσε ο ρόλος. Ερμήνευσε σπουδαία τον μονόλογο γεμίζοντας την σκηνή με το παίξιμο της.
Η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο. Η φωνή της ωραία μεστή σπίντο – σοπράνο με εύκολες ψηλές νότες και γεμάτη την μεσαία φωνητική περιοχή από γρήγορο βιμπράτο. Η σκηνική της παρουσία εντυπωσιακή και με την απαιτούμενη αυστηρότητα απέδωσε σωστά τον ρόλο της Βίας με την ορμητική άρια, αλλά και τον ρόλο της Θεάς Αθηνάς στο φινάλε της όπερας. Δυο δύσκολους μουσικά ρόλους, από την άποψη ότι η μουσική γραφή είναι έντονα χρωματική με πλούσιες διαφωνίες. Αυτό απαιτεί από τον ερμηνευτή μια ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την φωνητική γραμμή όταν η μουσική συνοδεία δεν τον βοηθά απόλυτα. Εδώ στον Προμηθέα στους ρόλους της Βίας και Αθηνάς γίνεται μια προσπάθεια επανένταξης της κλασικής ρομαντικής όπερας με την μοντέρνα.
Μαριμέλ Χρύση
Στην κλασική εποχή της όπερας η συνοδεία συμπεριλαμβάνει και την μελωδική φωνητική γραφή, στην ρομαντική αργότερα άρχισαν οι συνθέτες να περιπλέκουν τα πράγματα προσθέτοντας αντίθετες αρμονικές γραμμές ταυτόχρονα με την τραγουδιστική γραφή. Καταλήγοντας στην μεταρομαντική εποχή που οι τραγουδιστές έπρεπε να σπουδάζουν και αρμονία για να καταλαβαίνουν την αρμονική γραφή του συνθέτη έτσι ώστε να μπορούν να ερμηνεύσουν την παρτιτούρα.
Η θέση των τραγουδιστών δυσκόλεψε περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και κυρίως στην μεταμοντέρνα εποχή όπου άλλα τραγουδούσαν και άλλα άκουγαν σαν συνοδεία, σε πολλές περιπτώσεις συνθετών τελείως σε αντίθετες αρμονίες ή ακόμα και κλίμακες. 
Αυτή η περιπλοκή συνεχίστηκε έντονα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με καταστροφικό αποτέλεσμα για την όπερα διότι φτάσαμε στο επακόλουθο οι ακροατές που δεν ήταν απαραίτητα γνώστες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τα θέατρα να αδειάζουν από κόσμο αφού δεν καταλάβαιναν τι άκουγαν. Το ανθρώπινο αυτί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την μουσική. Από την άλλη μεριά οι καλλιτέχνες ερμηνευτές δυσκολευόντουσαν να αποστηθίσουν τα έργα και προτιμούσαν πιο παραδοσιακά έργα όπερας που και το κοινό τα παρακολουθούσε πιο εύκολα. Έτσι έγινε ο διαχωρισμός εκ τον πραγμάτων στην κλασική όπερα που γεμίζουν ακόμα τα θέατρα και οι καλλιτέχνες χαίρονται να τα ερμηνεύουν και στην μοντέρνα που πια παρουσιάζεται περιστασιακά και ως είδος πειραματισμού. 
Μαρία Λυμπεράκου
Το αποτέλεσμα ήταν να απορρίψουν οι λάτρες της όπερας όποια καινούργια προσπάθεια συγκαταλέγοντας την στην κακοφωνία του ακαταλαβίστικου της νέας εποχής. Αυτή η αντιμετώπιση δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στους νέους συνθέτες που πρέπει πια να βρουν τρόπους να παρουσιάσουν τα έργα τους και να πείσουν το κοινό να τα παρακολουθήσει χωρίς την επικρατούσα αρνητική προκατάληψη. Παρόλα αυτά η όπερα Προμηθέας γίνεται θερμά αποδεκτή.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνίστησε ως Προμηθέας στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» την οποία και σκηνοθέτησε. Ο κύριος Ασημακόπουλος έδωσε έναν Προμηθέα πάνω από τα καθιερωμένα επίπεδα του συμβατού δράματος, λόγω του ότι η εναλλαγή πρόζας και τραγουδιού αναδεικνύουν τον ήρωα στον υψηλό βαθμό του λυρικού καλλιτέχνη, φωτισμένο με το Απολλώνιο πνεύμα. 
Αναστάσιος Στέλλας
Ο Προμηθέας του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι ένα σύμβολο αντίστασης στην κάθε λογής τυραννική εξουσία.
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ήταν συνταρακτική για άλλη μια φορά με φρέσκια φωνή λυρικής κολορατούρας και σκηνική παρουσία.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός και Ερμής εντυπωσίασε με την αψεγάδιαστη φωνή του και την ερμηνευτική του άνεση.
Στην ορχήστρα ήταν η Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο ο Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο και η Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.
Βίκυ Βιρβίλη
Η παραγωγή και τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Την παράσταση παρακολούθησε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.

ΒΙΚΥ ΒΙΡΒΙΛΗ: ΜΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Στο θέατρο "ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ" στο Άλσος Περιστερίου παρουσιάστηκε το Λυρικό Δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Στο ρόλο της Ωκεανίδας η Σαλαμίνια ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη, μαζί με το Χορό των Ωκεανίδων που αποτελούνταν από τις Ιέρειες έδωσε μια άλλη διάσταση στην παράσταση κάνοντας την ένωση της όπερας με το θέατρο και την τραγωδία.
Η ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη έχοντας στο ενεργητικό της αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ερμήνευσε με τραγικότητα το ρόλο της Κορυφαίας του χορού Ωκεανίδας, βγάζοντας όλη την συμπόνια που απαιτούσε ο ρόλος. Ερμήνευσε σπουδαία τον μονόλογο γεμίζοντας την σκηνή με το παίξιμο της.
Η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο. Η φωνή της ωραία μεστή σπίντο – σοπράνο με εύκολες ψηλές νότες και γεμάτη την μεσαία φωνητική περιοχή από γρήγορο βιμπράτο. Η σκηνική της παρουσία εντυπωσιακή και με την απαιτούμενη αυστηρότητα απέδωσε σωστά τον ρόλο της Βίας με την ορμητική άρια, αλλά και τον ρόλο της Θεάς Αθηνάς στο φινάλε της όπερας. Δυο δύσκολους μουσικά ρόλους, από την άποψη ότι η μουσική γραφή είναι έντονα χρωματική με πλούσιες διαφωνίες. Αυτό απαιτεί από τον ερμηνευτή μια ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την φωνητική γραμμή όταν η μουσική συνοδεία δεν τον βοηθά απόλυτα. Εδώ στον Προμηθέα στους ρόλους της Βίας και Αθηνάς γίνεται μια προσπάθεια επανένταξης της κλασικής ρομαντικής όπερας με την μοντέρνα.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνίστησε ως Προμηθέας στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» την οποία και σκηνοθέτησε. Ο κύριος Ασημακόπουλος έδωσε έναν Προμηθέα πάνω από τα καθιερωμένα επίπεδα του συμβατού δράματος, λόγω του ότι η εναλλαγή πρόζας και τραγουδιού αναδεικνύουν τον ήρωα στον υψηλό βαθμό του λυρικού καλλιτέχνη, φωτισμένο με το Απολλώνιο πνεύμα. Ο Προμηθέας του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι ένα σύμβολο αντίστασης στην κάθε λογής τυραννική εξουσία.
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ήταν συνταρακτική για άλλη μια φορά με φρέσκια φωνή λυρικής κολορατούρας και σκηνική παρουσία.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός και Ερμής εντυπωσίασε με την αψεγάδιαστη φωνή του και την ερμηνευτική του άνεση.
Στην ορχήστρα ήταν η Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο ο Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο και η Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.
Η παραγωγή και τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Την παράσταση παρακολούθησε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΓΕΨΕ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ



Βασίλης Ασημακόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική μοντέρνα όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου στον χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία ήταν μια ιστορική στιγμή για την ελληνική όπερα, την τέχνη και την μουσική. Το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους που με τα κινητά τους αποθανάτιζαν την εξαιρετική παράσταση.
Στο ρόλο του Προμηθέα ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία. Η παρουσία του μυστηριώδη και συγκινητική συνάμα μάγεψε το κοινό. Η φωνή του έδωσε όλες τις αποχρώσεις του ρόλου με μέταλλο σπάνιας ποιότητας. Η σκηνοθεσία του βασίστηκε στην αρχαία τραγωδία, εμπλουτίζοντας τις πρόζες με την έκφραση λόγου και την κίνηση των χεριών.  
Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαρία Λυμπεράκου
Στο ρόλο της Ιούς η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου έπαιξε, και έπαιξε θαυμάσια ένα τόσο δύσκολο ρόλο που απαιτεί μεγάλη θεατρική παιδία και ταλέντο, μπράβο της.
Επίσης στο ρόλο της Ωκεανίδας εντυπωσίασε με τις τέλειες κολορατούρες και την καθαρή λυρική φωνή της.
Στο ρόλο του Ερμή ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας καθήλωσε το κοινό με την εμβέλεια, την φρεσκάδα της φωνής, και την ερμηνευτική του άνεση, σε μια απίστευτα μελωδική άρια.
Το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός και Ωκεανίδα ερμηνευμένο από τους Βασίλη Ασημακόπουλο, Αναστάσιο Στέλλα, και Μαρία Λυμπεράκου ήταν συναρπαστικό.
Στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε με την σωστή ερμηνεία που απαιτούσαν οι ρόλοι με ωραία φωνή λυρικο-σπίντο.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Αναστάσιος Στέλλας
Η φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου μάγεψε στην εισαγωγή της όπερας με το αίσθημα που ερμήνευσε συνοδευμένη από την Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο.
Την Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.  

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 2013


Βασίλειος Ασημακόπουλος

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Την επέτειο τίμησε με την παρουσία του ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος που πρόσφερε το ανέβασμα της όπερας του «Προμηθέας Δεσμώτης». Η εντυπωσιακή όπερα παρουσιάσθηκε στο «Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας» και ήταν η πρώτη παρουσίαση όπερας στην ιστορία του θεάτρου.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και ο κόσμος απόλαυσε ένα πάντρεμα αρχαίου δράματος με την αριστουργηματική μουσική του συνθέτη.
Ο θεσμός του Φεστιβάλ «Σαλαμίνια» πραγματοποιείτε κάθε χρόνο για να γιορταστεί η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Ο δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Γιάννης Τσαβαρής χαιρέτισε την παράσταση ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για την σημαντική τους προσφορά στα Σαλαμίνια και έδωσε αναμνηστικό δώρο από την Σαλαμίνα στον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο.
Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της όπερας κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος
μάγεψε για μια ακόμη φορά το κοινό με την επιβλητική του ερμηνεία στον ρόλο του Προμηθέα, έναν ρολό που έχει πλέον ταυτιστεί τόσο πολύ που είναι ο ρόλος. Όλοι ήθελαν να πλησιάσουν και να συγχαρούν τον Βασίλη Ασημακόπουλο να πάρουν μια κουβέντα του και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.
Ο κύριος Ασημακόπουλος φαίνονταν ευτυχισμένος μετά από την μαγευτική ερμηνεία που έκαμε σε έναν κορυφαίο ρόλο του Αρχαίου Δράματος, πρώτα ερμήνευσε τον Αισχύλο και μετά την λυρική μουσική του Παναγιώτη Καρούσου.
Η γνωστή Σαλαμίνια ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία ως Ωκεανίδα μαζί με τον γυναικείο χορό των Ωκεανίδων ερμηνευμένο από τις «Ιέρειες».
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, ήταν υπέροχη με θεατρική σκηνική παρουσία, αρίστη μουσικός, και με απόλυτο σεβασμό στην παρτιτούρα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Στην άρια της Ωκεανίδας ερμήνευσε εξαιρετικά τις μελωδικές κολορατούρες, και στην Ιώ έβγαλε το δράμα της ηρωίδας.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος εντυπωσίασε με την άρτια τεχνική του και την μουσική εμβέλεια της φωνής του.
Ως Βία και Αθηνά η Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο τραγούδησε με την δυναμικότητα και την αυστηρότητα που απαιτούσαν οι ρόλοι.  
Στους ρόλους του Ήφαιστου και του Δία ήταν τιμητικά ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος. Η εκπληκτική Δανάη Κιουπούρογλου ήταν στο φλάουτο, ο
Δημήτρης Σιδερής έπαιξε βελούδινα όμποε και αγγλικό κόρνο, και η συνεργάτης του συνθέτη Βιβή Κλεισούρα ήταν στο πιάνο.
Όλοι οι καλλιτέχνες το έργο και ο δημιουργός χειροκροτήθηκαν παρατεταμένα από το κατάμεστο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας.
Τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών, οι χορογραφίες και τα κοστούμια των «Ιερειών» ήταν της Βίκυς Βιρβίλης, και τα σκηνικά της Θεατρικής Σκηνής «Ο Ευριπίδης» του Δήμου Σαλαμίνας.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η όπερα του Παναγιώτη Καρούσου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ της Αθήνας





































Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κηρονομιάς (EΗΠΚ).
Στη Σκιά του Ναού του Ηφαίστου παρουσιάζεται
η όπερα του Παναγιώτη Καρούσου
«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Ασημακόπουλος
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ώρα 19:30μ.μ.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)

Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνιστεί ως Προμηθέας στην Σκιά του Ναού του Ηφαίστου στον χώρο της Αρχαίας Ορχήστρας όπου γεννήθηκε το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο.
Μετά από χιλιάδες χρόνια ξαναγυρίζει να παιχτεί θέατρο στην Αρχαία Ορχήστρα.
Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου θα είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που θα παρουσιαστεί στον ιερό χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ένα λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη.

Προμηθέας Δεσμώτης
Μουσική και λιμπρέτο: Παναγιώτης Καρούσος
Διανομή ρόλων:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος 
Βία/Αθηνά: Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο 
Ήφαιστος/Δίας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Είσοδος Ελεύθερη

Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2004 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)
Στη δυτική πλευρά της Αγοράς, επάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, δεσπόζει το Ηφαίστειο. Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο δωρικό ναό στον ελλαδικό χώρο. Ο ναός, όπου συλλατρεύονταν ο Ήφαιστος (προστάτης των μεταλλουργών) και η Αθηνά (προστάτιδα των τεχνιτών), ανάγεται στο β ́ μισό του 5ου αι. π.Χ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι χτισμένος με πεντελικό μάρμαρο και φέρει πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Στην ανατολική πρόσοψη εικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή, ενώ ορισμένες μετόπες στις δύο μακρές πλευρές (βόρεια και νότια) κοσμούνται με τους άθλους του Θησέα.
Ο Ναός του Ηφαίστου, γνωστός σήμερα ως Θησείο είναι δωρικός περίπτερος εξάστυλος με 13 κίονες σε κάθε μακριά πλευρά. Είναι κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο. Ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Κατά την Γεωμετρική-Αρχαϊκή εποχή (1100 π.Χ.-480 π.Χ.) ο χώρος της Αγοράς αποκαλείται Κεραμεικός. Γύρω στο 600 π.Χ. ο Σόλωνας μεταφέρει το διοικητικό κέντρο της πόλης από την παλιά αγορά (την λεγόμενη "Αγορά του Θησέα" που βρισκόταν δυτικά της Ακρόπολης) στον χώρο του Κεραμεικού. Λίγο αργότερα, ο Πεισίστρατος τειχίζει την πόλη και ο χώρος της Αγοράς χωρίζεται σε Έξω και Έσω Κεραμεικό. Ο Έσω Κεραμεικός καθιερώθηκε ως το πολιτικό κέντρο της πόλης. Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στον χώρο με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που οδήγησαν στη Δημοκρατία. Το νέο πολίτευμα απαιτούσε νέα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα για τις διάφορες λειτουργίες του. Τα κτήρια αυτά κατασκευάζονται στον χώρο που οριοθετείται στα νότια από τον Άρειο Πάγο, στα δυτικά από τον Αγοραίο Κολωνό και στα βόρεια από τον ποταμό Ηριδανό. Ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα κτίρια, διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί τις συγκεντρώσεις των πολιτών και ονομάστηκε ορχήστρα. Σε αυτόν το χώρο πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις και αγωνίσματα. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν ξύλινες κερκίδες απ' όπου οι θεατές παρακολουθούσαν τα δρώμενα. Είναι πολύ πιθανό ότι εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες τραγωδίες του Αισχύλου και όχι στον χώρο νότια της Ακρόπολης, όπου κατασκευάστηκε αργότερα το Θέατρο του Διονύσου. Κατά την εποχή του Περικλή χτίζονται πολλά μνημειώδη κτήρια, όπως ο Ναός του Ηφαίστου.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΣΤΟΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μέσα στον ιερό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, παίχτηκε ο «Προμηθέας Δεσμώτης» με έναν ανυπέρβλητο πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο νέο βαθύφωνο Βασίλη Ασημακόπουλο.
Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με μεγάλη επιτυχία.
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας είναι τεράστιος, θεϊκός και ταυτόχρονα λιτός και αποστασιοποιημένα προσιτός. Η φωνή του επιβλητική με ένα σπάνιο μέταλλο ερμήνευσε τις άριες του Προμηθέα μαγικά με ομορφιά απόκοσμη.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ είναι εκπληκτική, συγκινητική με αιθέρια ομορφιά.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εντυπωσίασε με την υπέροχη φωνή του, την άρτια θεατρική του υπόσταση και την άνεση στις ψηλές νότες. Ως Ερμής πήρε πολύ χειροκρότημα ερμηνεύοντας μια από τις ομορφότερες άριες της όπερας. Ως Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με τις τέλειες κολορατούρες στην καμπαλέτα της Ωκεανίδας. Επίσης το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα ήταν άφταστο από μουσικής πλευράς και ερμηνείας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ήταν άφταστη ως Ωκεανίδα στον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Μαρία Λυμπεράκου
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τεράστια επιτυχία.
Στον ρόλο της Ωκεανίδας η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου έδωσε ένα ρεσιτάλ τεχνικής εμβέλειας. Με άψογες κολορατούρες και τέλειο βιμπράτο.
Η φωνή της καθαρή και κρυστάλλινη ακούστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης εξαίσια και με παλμό.
Το καθαρό μελαγχολικό βελούδο της φωνής της έδεσε με την καβατίνα της άριας και τα υπέροχα στακάτο και οι τρίλιες στην καμπαλέτα εντυπωσίασαν το κοινό.
Στο τρίο Προμηθέας, Ωκεανός και Ωκεανίδα επίσης με απόλυτη μουσικότητα και ακρίβεια τραγούδησε με τους εκπληκτικούς πρωταγωνιστές Βασίλειο Ασημακόπουλο, μπάσο (Προμηθέα), και Αναστάσιο Στέλλα τενόρο (Ωκεανό).
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ είναι συγκινητική.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εντυπωσίασε με την υπέροχη φωνή του, την άρτια θεατρική του υπόσταση και την άνεση στις ψηλές νότες. Ως Ερμής πήρε πολύ χειροκρότημα ερμηνεύοντας μια από τις ομορφότερες άριες της όπερας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασημακοπουλου επιβλητική και πιστή στην αρχαία τραγωδία ενθουσίασε όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.
Παραβρέθηκαν ο Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Δαβίλλας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης», τοπική σύμβουλος Μεσσήνης, ο κ. Αθανασακόπουλος πρόεδρος του χωριού Ιθωμη που βρησκετε ο αρχαιολογικος χορος της Αρχαιας Μεσσηνης, και ο κ. Κουβελάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη".

Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εκπληκτικός ως Ερμής και Ωκεανός στον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τεράστια επιτυχία.
Στον ρόλο του Ωκεανού ο θαυμάσιος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ήταν εκπληκτικός, η φωνή του γλυκιά και βελούδινη με μεγάλη ευκολία στις ψηλές νότες.
Γέμισε το θέατρο με τις περίτεχνες κολορατούρες του συνθέτη στο τέλος του τρίο Προμηθέας, Ωκεανός και Ωκεανίδα. Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας έχει άφταστη μουσικότητα, πηγαία έκφραση και θεατρική υπόσταση.
Στον ρόλο του Ερμή ήταν καταπληκτικός, η φωνή του θύμιζε την ευαίσθητη φωνή του μοναδικού Μπενιαμίνο Τζίλι. Ερμήνευσε την μελωδικότατη άρια με την άνεση του μεγάλου τενόρου και το κοινό τον αποθέωσε.    
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Μαρία Λυμπεράκου, Αναστάσιος Στέλλας, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ ήταν συγκινητική και αιθέρια.
Ως Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με τις τέλειες κολορατούρες στην καμπαλέτα της Ωκεανίδας. Επίσης το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα ήταν άφταστο από μουσικής πλευράς και ερμηνείας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασημακοπουλου επιβλητική και πιστή στην αρχαία τραγωδία ενθουσίασε όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Ο Αναστάσιος Στέλλας ως Ερμής
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό.
Παραβρέθηκαν ο Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Δαβίλλας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης», τοπική σύμβουλος Μεσσήνης, ο κ. Αθανασακόπουλος πρόεδρος του χωριού Ιθωμη που βρησκετε ο αρχαιολογικος χορος της Αρχαιας Μεσσηνης, και ο κ. Κουβελάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη".

Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε τους ρόλους της Ιούς και Θεάς Αθηνάς στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Αρχαία Μεσσήνη



Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με μεγάλη επιτυχία.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ είναι εκπληκτική, συγκινητική με αιθέρια ομορφιά.
Είναι μια ψηλή παρουσία κατάξανθη με ωραίες μπούκλες που έπεφταν στους ώμους της με περίσσια χάρη. Έδειξε να της αρέσει πολύ ο ρόλος της Ιούς γιατί τον ερμήνευσε με πάθος. Απόλυτα συγκεντρωμένη ερμήνευσε τέλεια την δύσκολη μουσική παρτιτούρα του συνθέτη βάζοντας την δική της προσωπικότητα μέσα στον ρόλο. Έδειξε μια Ιώ διαφορετική από τα καθιερωμένα ισχύοντα, πολύ ερωτική και παθιασμένη. Ήταν η άποψη της γυναίκας θύματος του λαθεμένου πάθους της.
Χωρίς τα καθιερωμένα κέρατα στο κεφάλι βγήκε ως μαντιλοφορούσα όπως η ίδια το επιθύμησε να γίνει αυτή η παρεμβολή.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας είναι τεράστιος, θεϊκός και ταυτόχρονα λιτός και αποστασιοποιημένα προσιτός. Η φωνή του επιβλητική με ένα σπάνιο μέταλλο ερμήνευσε τις άριες του Προμηθέα μαγικά με ομορφιά απόκοσμη.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εντυπωσίασε με την υπέροχη φωνή του, την άρτια θεατρική του υπόσταση και την άνεση στις ψηλές νότες. Ως Ερμής πήρε πολύ χειροκρότημα ερμηνεύοντας μια από τις ομορφότερες άριες της όπερας. Ως Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με τις τέλειες κολορατούρες στην καμπαλέτα της Ωκεανίδας. Επίσης το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα ήταν άφταστο από μουσικής πλευράς και ερμηνείας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασημακοπουλου επιβλητική και πιστή στην αρχαία τραγωδία ενθουσίασε όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.
Παραβρέθηκαν ο Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Δαβίλλας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης», τοπική σύμβουλος Μεσσήνης, ο κ. Αθανασακόπουλος πρόεδρος του χωριού Ιθωμη που βρησκετε ο αρχαιολογικος χορος της Αρχαιας Μεσσηνης, και ο κ. Κουβελάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη".

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ (ΩΔΕΙΟ) ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


Βασίλης Ασημακόπουλος

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με μεγάλη επιτυχία.
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Ασημακόπουλος, Κώνστα
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας είναι τεράστιος, θεϊκός και ταυτόχρονα λιτός και αποστασιοποιημένα προσιτός. Η φωνή του επιβλητική με ένα σπάνιο μέταλλο ερμήνευσε τις άριες του Προμηθέα μαγικά με ομορφιά απόκοσμη.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ είναι εκπληκτική, συγκινητική με αιθέρια ομορφιά.
Ως Ωκεανός και Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εντυπωσίασε με την υπέροχη φωνή του, την άρτια θεατρική του υπόσταση και την άνεση στις ψηλές νότες. Ως Ερμής πήρε πολύ χειροκρότημα ερμηνεύοντας μια από τις ομορφότερες άριες της όπερας. Ως Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με τις τέλειες κολορατούρες στην καμπαλέτα της Ωκεανίδας. Επίσης το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα ήταν άφταστο από μουσικής πλευράς και ερμηνείας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασημακοπουλου επιβλητική και πιστή στην αρχαία τραγωδία ενθουσίασε όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.
Παραβρέθηκαν ο Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Δαβίλλας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης», τοπική σύμβουλος Μεσσήνης, ο κ. Αθανασακόπουλος πρόεδρος του χωριού Ιθωμη που βρησκετε ο αρχαιολογικος χορος της Αρχαιας Μεσσηνης, και ο κ. Κουβελάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη".

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...