Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η όπερα του Παναγιώτη Καρούσου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ της Αθήνας





































Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κηρονομιάς (EΗΠΚ).
Στη Σκιά του Ναού του Ηφαίστου παρουσιάζεται
η όπερα του Παναγιώτη Καρούσου
«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Ασημακόπουλος
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ώρα 19:30μ.μ.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)

Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνιστεί ως Προμηθέας στην Σκιά του Ναού του Ηφαίστου στον χώρο της Αρχαίας Ορχήστρας όπου γεννήθηκε το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο.
Μετά από χιλιάδες χρόνια ξαναγυρίζει να παιχτεί θέατρο στην Αρχαία Ορχήστρα.
Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου θα είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που θα παρουσιαστεί στον ιερό χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ένα λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη.

Προμηθέας Δεσμώτης
Μουσική και λιμπρέτο: Παναγιώτης Καρούσος
Διανομή ρόλων:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος 
Βία/Αθηνά: Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο 
Ήφαιστος/Δίας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Είσοδος Ελεύθερη

Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2004 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ (Θησείο)
Στη δυτική πλευρά της Αγοράς, επάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, δεσπόζει το Ηφαίστειο. Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο δωρικό ναό στον ελλαδικό χώρο. Ο ναός, όπου συλλατρεύονταν ο Ήφαιστος (προστάτης των μεταλλουργών) και η Αθηνά (προστάτιδα των τεχνιτών), ανάγεται στο β ́ μισό του 5ου αι. π.Χ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι χτισμένος με πεντελικό μάρμαρο και φέρει πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Στην ανατολική πρόσοψη εικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή, ενώ ορισμένες μετόπες στις δύο μακρές πλευρές (βόρεια και νότια) κοσμούνται με τους άθλους του Θησέα.
Ο Ναός του Ηφαίστου, γνωστός σήμερα ως Θησείο είναι δωρικός περίπτερος εξάστυλος με 13 κίονες σε κάθε μακριά πλευρά. Είναι κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο. Ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Κατά την Γεωμετρική-Αρχαϊκή εποχή (1100 π.Χ.-480 π.Χ.) ο χώρος της Αγοράς αποκαλείται Κεραμεικός. Γύρω στο 600 π.Χ. ο Σόλωνας μεταφέρει το διοικητικό κέντρο της πόλης από την παλιά αγορά (την λεγόμενη "Αγορά του Θησέα" που βρισκόταν δυτικά της Ακρόπολης) στον χώρο του Κεραμεικού. Λίγο αργότερα, ο Πεισίστρατος τειχίζει την πόλη και ο χώρος της Αγοράς χωρίζεται σε Έξω και Έσω Κεραμεικό. Ο Έσω Κεραμεικός καθιερώθηκε ως το πολιτικό κέντρο της πόλης. Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στον χώρο με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που οδήγησαν στη Δημοκρατία. Το νέο πολίτευμα απαιτούσε νέα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα για τις διάφορες λειτουργίες του. Τα κτήρια αυτά κατασκευάζονται στον χώρο που οριοθετείται στα νότια από τον Άρειο Πάγο, στα δυτικά από τον Αγοραίο Κολωνό και στα βόρεια από τον ποταμό Ηριδανό. Ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα κτίρια, διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί τις συγκεντρώσεις των πολιτών και ονομάστηκε ορχήστρα. Σε αυτόν το χώρο πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις και αγωνίσματα. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν ξύλινες κερκίδες απ' όπου οι θεατές παρακολουθούσαν τα δρώμενα. Είναι πολύ πιθανό ότι εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες τραγωδίες του Αισχύλου και όχι στον χώρο νότια της Ακρόπολης, όπου κατασκευάστηκε αργότερα το Θέατρο του Διονύσου. Κατά την εποχή του Περικλή χτίζονται πολλά μνημειώδη κτήρια, όπως ο Ναός του Ηφαίστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...