Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Γεώργιος Γαλάνης, μαέστρος

Ο Γεώργιος Γαλάνης γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την μουσική. Αυτός ήταν και ο λόγος της εγγραφής του στο μουσικό σχολείο από όπου και αποφοίτησε το 2005. Παράλληλα σπούδασε Βιολί και Αρμονία στο Πατραϊκό ωδείο. Σε ηλικία 18 ετών εισάγεται στο τμήμα μουσικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί σπουδάζει επίσης ανώτερα θεωρητικά με τον Δ. Μηνακάκη στο Δημοτικό ωδείο Ζωγράφου ενώ παράλληλα συνεχίζει της σπουδές βιολιού με την Γκαλίνα Μπράτουσκα στο ωδείο ΑΘΗΝΑ, οπού και παίρνει το Πτυχίου του με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Μόνιμο μέλος και πρώτο βιολί στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα νέων (ΑΣΟΝ), δεύτερο βιολί στην Ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων και πρώτο βιολί στην ορχήστρα δωματίου του Τ.Μ.Σ, είναι μερικές από τις δραστηριότητές του στον χώρο του βιολιού. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Γ. διευθύνει την ορχήστρα του πανεπιστημίου Αθηνών αποσπώντας πολύ ευνοϊκές κριτικές από τον τύπο (Λεωτσάκος). Το έτος 2010 και μετά το πέρας των σπουδών του, παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο Βερολίνο από τον Fred Buttkewitz ενώ την ίδια χρονιά με υποτροφία της Τσεχικής κυβέρνησης, γίνεται δεκτός στο τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας της ανωτάτης ακαδημίας μουσικής της Πράγας (ΗAMU) με καθηγητές τους “Tomáš Koutnik” και “Hynek Farkač”, από όπου και αποφοίτησε τον Μαιο του 2014.
Στις μεγαλύτερες του επιτυχίες συγκαταλέγονται, το κοντσέρτο με την συμφωνική ορχήστρα του Třebon όπου και διηύθυνε έργα Mozart, και το ετήσιο επίσημο κοντσέρτο του ως φοιτητής της ακαδημίας το οποίο έλαβε μέρος στις 12. Απριλίου 2013 στο “Martinu hall” της Πράγας και στο οποίο διηύθυνε την φιλαρμονική ορχήστρα του Pardubice σε πολύ γνωστά έργα και οπερατικές άριες των Rossini και Mozart.
Τον Νοέμβριο του 2013 διήυθυνε την ορχήστρα της μουσικής ακαδημίας της Πράγας στο απολυτήριο κοντσέρτο του με έργα Μοzart, Ravel, Franck και Martinu.
Ανάμεσα σε ολα τα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθεί και το κοντσέρτο της 23ης Ιουνίου, το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του τρίτου κατά σειρά μεγαλύτερου μεσαιωνικού κάστρου της Τσεχίας, στο Jindrichuv Hradec, όπου και διηύθυνε την ομώνυμη συμφωνική ορχήστρα. Το καλοκαίρι του 2014, ο Γ. Συνεργάστηκε με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων σε συναυλία στις 24.07 με έργα Mozart. Μεγάλη είναι επίσης και η μουσικολογική του δραστηριότητα ως αρθρογράφου, καθώς έχει γράψει επανειλημμένως άρθρα περί μουσικής σε διάφορα περιοδικά της Τσεχίας καθώς και στο Ελληνικό περιοδικό «Art&Travel» της δυτικής Ελλάδος, ενώ υπήρξε επίσης ελεύθερος συνεργάτης του περιοδικού «Ιστορία εικονογραφημένη». Ο Γεώργιος Γαλάνης μιλάει απταίστως τέσσερις ξένες γλώσσες.
Εμπειρία: 2005-2010: Πρώτο βιολί στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ)
2006-2010: Πρώτο βιολί στην ορχήστρα δωματίου του Παν/μίου Αθηνών
2008: Κορυφαίος στα δεύτερα βιολιά της Ελληνοτουρκικής ορχήστρας Νέων
2009: Κοντσέρτο με την Ορχήστρα δωματίου του Παν/μιου Αθηνών
2013: Κονσέρτο με την φιλαρμονική ορχήστρα του Pardubice (Τσεχία).
2013: Συμμετέχων και διακριθείς στο σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.
2014: Συναυλία με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων
Δημοσιεύσεις: -“W.A. Mozart: 220 χρόνια από τον θάνατό του” : περιοδικό “art&travel”. -“ castrati” : Περιοδικό “ ΙΣΤΟΡΙΑ”.
Σεμινάρια: Οι συμφωνίες του Dmitri Shostakovich Θεωρία Σονάτας: Εφαρμογή στα Piano Trio του Haydn O Πιανίστας Ιωάννης Παπαδόπουλος
Ξένες γλώσσες: Αγγλικά (Proficiency), Γερμανικά (Zertifikat B1) Τσέχικα και Ρώσικα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου
Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε μια σειρά συγγραφέων που δημιούργησαν και δημιουργούν σε περίοδο κρίσης: κρίσης στην οικονομία, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των γενεών, στην κοινωνία, στην παραγωγή ιδεών και πολιτικών ιδεολογιών, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στη διαφορετικότητα των φύλων, εντέλει σε πολλά πεδία και μέτωπα. Πώς αντιδρούν δηλαδή στην κρίση αυτοί οι συγγραφείς; Μα είναι φανερό: στήνουν τη μυθοπλασία τους σε περιβάλλον πραγματικό, ειλικρινές, που απεικονίζει την αληθινή κοινωνία με όλες τις πληγές της, συνέπεια της κρίσης κυρίως, αλλά όχι μόνο. Η γραφή τους σύγχρονη, πυκνή, πολύ συχνά με όπλο το χιούμορ, αναδεικνύει ήρωες «της διπλανής πόρτας», ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να τις νικήσουν.
Τα πολυάριθμα άρθρα που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μαρτυρούν ότι το φαινόμενο της κρίσης έχει απασχολήσει πολλούς συγγραφείς κι έχει αναδείξει αξιόλογα μυθιστορήματα, τα οποία αποτυπώνουν ακριβώς τη νέα κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε. Οι Έλληνες κριτικοί, μάλιστα, έχουν επισημάνει επανειλημμένα το ζήτημα για την εγχώρια παραγωγή αλλά και τη διεθνή, με αφιερώματα σε περιοδικά και με συλλογικούς τόμους. Ο τόμος π.χ. που εξέδωσαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο με τον αποκαλυπτικό τίτλο Το αποτύπωμα της κρίσης (2013) περιέχει δεκαεπτά ιστορίες από διαφορετικούς συγγραφείς, οι οποίοι εμπνεύσθηκαν από καταστάσεις κρίσης. Η ανεργία, η ερημία της ελληνικής επαρχίας, η σύγχρονη προσφυγιά, η ανασφάλεια της τρίτης ηλικίας, η δυστοκία για να βγει μια σύνταξη είναι μόνο ένα μέρος της θεματολογίας του τόμου. Όλες όμως οι ιστορίες έχουν ως κοινό τόπο καταστάσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση, γι' αυτό και το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται είναι μάλλον ζοφερό. Από την άλλη, όμως, μας αποκαλύπτεται ένα είδος λογοτεχνίας που μας αγγίζει στα κατάβαθα της ψυχής μας.
Επιλέγω σήμερα να αναφερθώ στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια θεματολογία εντελώς διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Οι «συγγραφείς της κρίσης» δεν τοποθετούν τους ήρωές τους σε περιβάλλοντα μεγαλοαστικά και κοινωνικές ελίτ, ούτε σε δημοφιλή θέρετρα ή πολυτελή σκάφη, αλλά σε μικροαστικές γειτονιές κι επαρχίες, συχνά στο περιθώριο ή ακόμα και στους δρόμους. Ο αναγνώστης μπορεί και αναγνωρίζει σε αυτούς είτε τον ίδιο τον εαυτό του, είτε φίλους και γνωστούς. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι οι ιστορίες τους παρουσιάζουν λιγότερο λογοτεχνικό ενδιαφέρον ή ότι στερούνται ποιότητας και πρωτοτυπίας, το αντίθετο θα υποστήριζα. Είναι συγγραφείς που ξεχώρισαν, είχαν μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό, συγκίνησαν, βραβεύτηκαν από την κριτική και που τα έργα τους πουλήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.
Οι «συγγραφείς της κρίσης» δεν ανήκουν στο εκδοτικό κατεστημένο, είναι λογοτέχνες που σκύβουν στα προβλήματα της καθημερινότητας που προξένησε η κρίση, και όχι μόνο. Είναι δύσκολο να βάζεις ποίηση και χιούμορ στη θλίψη, την απελπισία, το θάνατο, την ανεργία, την κατάθλιψη της μοναξιάς, την ανυπαρξία οικογενειακών δεσμών, την έλλειψη αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, στο μυθιστόρημά του En finir avec Eddy Bellegueule (2014), ο νεότατος συγγραφέας Édouard Louis (22 ετών) τοποθετεί τους ήρωές του στο περιβάλλον ενός μικρού χωριού της βόρειας Γαλλίας, όπου οι κάτοικοι βιώνουν πολύ άσχημα την ανεργία και τις οικονομικές δυσκολίες, μέσα σε άθλιες κατοικίες, μέσα στην αμάθεια, τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, την οικογενειακή βία. Νομίζεις πως διαβάζεις Εμίλ Ζολά! Όμως το στοιχείο που κάνει τον συγγραφέα να ξεχωρίζει είναι ότι ο δικός του ήρωας, ο Έντι, επαναστατεί ενάντια στο περιβάλλον προέλευσής του, που τον απορρίπτει επειδή είναι διαφορετικός: έχει γυναικεία γούστα, δεν αγαπά το φούτμπολ, απεχθάνεται τη βία. Η διαδρομή του, αν και δύσκολη, φέρνει ελπίδα: ο Έντι θα καταφέρει να κάνει λαμπρές σπουδές, να αλλάξει οριστικά ζωή. Είναι μια σχεδόν αυτοβιογραφική μαρτυρία που δίνει κουράγιο και δείχνει την ευτυχή έξοδο από την αθλιότητα. Ο Édouard Louis πήρε τον Μάρτιο του 2014 το βραβείο Pierre Guénin, που έχει θεσπιστεί για την καταπολέμηση του ρατσισμού κατά των ομοφυλοφίλων και υπέρ της ισονομίας.
Ένα άλλο ξεχωριστό παράδειγμα στη γαλλική λογοτεχνία της κρίσης προβάλλει ένα επίσης καυτό κι επίκαιρο ζήτημα: την αριθμητική αύξηση των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Πρόκειται για το νέο μυθιστόρημα του διάσημου κι ανατρεπτικού Γάλλου συγγραφέα Michel Houellebecq Soumission, με θέμα μια υποθετική «ισλαμοποίηση» της Γαλλίας με την εκλογή μουσουλμάνου στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας! Εδώ το μυθιστόρημα δίνει την εικόνα της κρίσης σε πολιτική και θρησκευτική διάσταση.
Οι «συγγραφείς της κρίσης» δεν ανήκουν στο εκδοτικό κατεστημένο, είναι λογοτέχνες που σκύβουν στα προβλήματα της καθημερινότητας που προξένησε η κρίση, και όχι μόνο. Είναι δύσκολο να βάζεις ποίηση και χιούμορ στη θλίψη, την απελπισία, το θάνατο, την ανεργία, την κατάθλιψη της μοναξιάς, την ανυπαρξία οικογενειακών δεσμών, την έλλειψη αλληλεγγύης. Απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο κοινωνική όσο και συναισθηματική, αλλά και βάθος σκέψης μια ιστορία που συμβαίνει σε ένα κοινότοπο περιβάλλον, χωρίς λάμψη, όπου οι ήρωες κινούνται στα όρια μιας μη προνομιούχου κοινωνίας, που αντιμετωπίζουν υπαρκτά αδιέξοδα και βιώνουν καταστάσεις που έχουμε να δούμε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι προβλήματα που προκάλεσε η κατεστραμμένη οικονομία πολλών χωρών, ο πόλεμος, η κοινωνική αναλγησία και ο σημερινός τρόπος ζωής, που έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση και τον ανελέητο ανταγωνισμό στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, οι ήρωες αυτοί αγωνίζονται με όπλα τους την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, αλλά και την επίγνωση ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια σώζει από τη μιζέρια και συχνά οδηγεί στην έξοδο από το τούνελ.
Αυτός ο λογοτεχνικός ρεαλισμός, που δείχνει ωστόσο ότι υπάρχει ελπίδα, είναι κάτι πολύτιμο για το αναγνωστικό κοινό. Οι «συγγραφείς της κρίσης» φέρνουν δροσερή πνοή στην εκδοτική αρένα του μυθιστορήματος, δείχνουν τον άλλο δρόμο για να πεις αλήθειες και με τη φαντασία και την τόλμη τους αποδεικνύουν πως η τρυφερότητα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική κι από την πιο καλοστημένη ίντριγκα ενός glamorous μυθιστορήματος και πως «οι ήρωες της διπλανής πόρτας» μπορεί να είναι πιο απολαυστικοί, γιατί είναι αληθινοί.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συγγραφέα των «ηρώων της διπλανής πόρτας» είναι η Γαλλίδα Μπαρμπαρά Κονσταντίν. Τα βιβλία της αποπνέουν αυτό το θετικό συναίσθημα, τη γενναιοδωρία και τη ζεστασιά που αρέσει πολύ στο γαλλόφωνο κοινό, όπως δείχνουν τα χιλιάδες αντίτυπα των πωλήσεων και η θετική κριτική. Με γραφή φυσική αλλά και επιμελημένη, η Κονσταντίν, κόρη του πάλαι ποτέ διάσημου ηθοποιού Eddie Constantine, ξεδιπλώνει τις ιστορίες των ταπεινών ηρώων της σε έναν μικρόκοσμο που επιτρέπει στον αναγνώστη να φανταστεί ελεύθερα τις καταστάσεις που ζουν, μέσα από σύντομα κεφάλαια με μυστηριώδεις κι αστείους τίτλους, ποιητικούς ωστόσο κι απόλυτα απολαυστικούς. Ιδιαίτερα στο μυθιστόρημά της Και μετά, η Πωλέτ... (Εκδ. Στερέωμα – Σιόλα/Αλεξίου, 2014) βλέπουμε να διασταυρώνονται ήρωες όλων των ηλικιών σε μια φάρμα της γαλλικής επαρχίας, όπου άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν αρμονικά στη φύση, παρά τις διαφορετικές καταστάσεις του καθενός. Ο τρόπος που πλέκεται το νήμα της ιστορίας μάς φέρνει στον νου αγροτικό κοινόβιο των ουτοπιστών του 19ου αιώνα, μοιραίο αποτέλεσμα –σήμερα– της οικονομικής κρίσης αλλά και της κοινωνικής, που φέρνει εντέλει τους ανθρώπους κοντά, και με τη δυνατότητα να ζήσει ο καθένας το όνειρό του περιστοιχισμένος από ζεστασιά κι αλληλεγγύη, απαραίτητα συστατικά της ευτυχίας. Το χιούμορ κι η συγκίνηση περισσεύουν σε αυτό το μυθιστόρημα όπου οι ήρωες βιώνουν ωστόσο προσωπικά δράματα, δυσκολίες, μοναξιά. Με μαγικό τρόπο η Μπαρμπαρά Κονσταντίν κλέβει τις καρδιές των αναγνωστών μέσα από αυτό το μυθιστόρημα, που ο τίτλος του παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι του Ιβ Μοντάν. Για το μυθιστόρημά της αυτό η συγγραφέας τιμήθηκε στη Γαλλία το 2012 με το βραβείο Μarguerite Audoux.
Σε ένα άλλο βιβλίο της, με τίτλο Tom, petit Tom, tout petit homme, Tom, η Μπαρμπαρά Κονσταντίν έχει επιλέξει ως ήρωα ένα αγόρι 11 ετών, τον Τομ, ο οποίος βιώνει –μέσα σε ένα σαραβαλιασμένο τροχόσπιτο όπου ζει με τη νεότατη μητέρα του, Τζος– τη μοναξιά και την εγκατάλειψη από την ίδια αυτή μητέρα, που τον παρατάει κάθε τόσο για να ζήσει τη ζωή της. Ο μικρός Τομ αναγκάζεται να κλέβει λαχανικά και φρούτα από τα γειτονικά περιβόλια για να επιβιώσει. Η γνωριμία του όμως με μια γηραιά κυρία 93 ετών θα αλλάξει ριζικά τη μελαγχολική ζωή του. Κι εδώ η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η συγγραφέας είναι αριστουργηματικά απλή κι ανθρώπινη, ενώ η θεματολογία παραπέμπει πάντα σε μια κοινωνία σε κρίση σε πολλαπλά επίπεδα. Οι ήρωές της, ωστόσο, αντιστέκονται κι επιβιώνουν μέσα από καταστάσεις που μοιάζουν ζοφερές.
Όλα αυτά τα παραδείγματα λογοτεχνικής παραγωγής αντικατοπτρίζουν τις παντός είδους σύγχρονες κρίσεις. Αξίζει να σκύψουμε σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία, να τη διαβάσουμε και ν' αφουγκραστούμε τις ιστορίες ηρώων που ζουν στη βουή και στην αντάρα του κόσμου τούτου. Η πάλη για την επιβίωση δεν έχει πάψει, το αντίθετο, είναι μπροστά στα μάτια μας και οφείλουμε να τη γνωρίζουμε. κείμενο: Ιφιγένεια Μποτουροπούλου

4 minutes to Mars - μια διαφορετική βραδιά στο bar 42 - Πέμπτη 5/3/15‏

4 minutes to Mars 
Πέμπτη 5 Μαρτίου από τις 20:00
42 bar (Κολοκοτρώνη 3, στοά Κεντρικού, Παλιά Βουλή)
Είσοδος Ελεύθερη
https://www.facebook.com/events/707703099338509
Why struggle to build a door between us,
when the whole wall is an illusion?
(Rumi)
Για όλες εκείνες τις φορές που απλά θεώρησες πως χρειάζεται τόλμη το να μιλήσεις σε έναν «άγνωστο» κι έπειτα ένιωσες πως έχασες μια ευκαιρία σε καλούμε απόψε στο πιο όμορφο bar της Αθήνας σε μια βραδιά που το παιχνίδι, όχι μόνο απενοχοποιείται, αλλά και επιβάλλεται.
Εμπιστεύσου το προαίσθημά σου, πρόσθεσε 2 μεζούρες χιούμορ κι ένα χαμόγελο –γλυκό ή πονηρό, εσύ διαλέγεις- και κάνε το πρώτο βήμα.
Μην πιστέψεις εμάς που στο λέμε, πίστεψε όμως την επιστήμη των Μαθηματικών και της Θεωρίας Παιγνίων:
μετά το πρώτο βήμα, έρχεται σίγουρα το δεύτερο: τα ενδεχόμενα αυξάνονται πολλαπλασιαστικά.
Ο πιο σέξι dj ανεβαίνει στα decks, κάρτες με ατάκες για κάθε γούστο κυκλοφορούν ελεύθερες για να τις διαχειριστείς κατά βούληση, κι ένα παιχνίδι που άλλοι το λένε speed dating, εμείς θα το πούμε ice breaker ακολουθεί για να επιτρέψει την εγγύτητα που κάπου χάσαμε στο δρόμο...
Πολύ κακό για το τίποτε η ντροπή. Απόψε πέταξέ την. Αξίζει.
Μπορεί να γνωρίσεις κάποιον που θα σε κάνει να γελάσεις, μπορεί να κάνεις ένα νέο φίλο, μπορεί και κάτι παραπάνω... Υπόθεση 4ων λεπτών. Ίσως και λιγότερο, και μετά o «Άρης» (“Mars”) ή αλλιώς αυτός ο υπέροχος κόσμος πιθανοτήτων σου ανοίγει τις πύλες του. 
Όλα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζεσαι.
Με έναν κατάλογο, πλήρη φίλτρων ειδικών για την αντιμετώπιση της συστολής, ανθρώπους που δε φοβήθηκαν να παρεξηγηθούν –και μάντεψε... δεν παρεξηγήθηκαν τελικά!- να σε καλωσορίζουν και να σε υποδέχονται παρέα με τα kits της βραδιάς (που ξέρουμε πως θα λατρέψεις!), και μουσικό χαλί τις πιο όμορφες μελωδίες των τελευταίων ετών είμαστε σίγουροι...
that we’ll make some memories tonight! 
Σε περιμένουμε για ένα σύντομο ταξίδι γεμάτο στο πιο ωραίο άγνωστο.
Κι αν κολλήσεις... θυμήσου: 42 is the answer to everything!
 Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/707703099338509 
Διοργάνωση: 
deBόp (www.debop.gr) / 42bar (https://www.facebook.com/42bar)

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Fame Lab: τα νέα πρόσωπα της επιστήμης

Fame Lab: τα νέα πρόσωπα της επιστήμης
Σπουδάζεις ή εργάζεσαι ή έχεις πτυχίο σε κάποιο επιστημονικό τομέα;
Μπορείς μέσα σε 3 λεπτά να εμπνεύσεις το κοινό και να αποδείξεις ότι έχεις ταλέντο;
Αν ναι, τότε πάρε μέρος στην 9η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού FameLab και… Άνοιξε τη δική σου αυλαία, γίνε το επόμενο αστέρι της επικοινωνίας της επιστήμης!
Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, θέλει να αναδείξει για ένατη συνεχή χρονιά νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, να ενθαρρύνει τους νέους επιστήμονες να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό μέσα από ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα, και θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.
προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής είναι Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, αλλά αν δε θέλεις να συμμετάσχεις κι απλά ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποια είναι τελικά αυτά τα νέα πρόσωπα της επιστήμης στην Ελλάδα, έλλα στον πρώτο προκριματικό γύρω της Αθήνας, από όπου θα προκύψουν οι 10 φιναλίστ που θα λάβουν μέρος  τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 19:00 στο Hub! Το σίγουρο είναι πως θα έχεις πολλά να μάθεις!

Σταυρούλα Πανοπούλου

The Ηub Events, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα (μετρό Κεραμεικός)
02.03.2015
19:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Jean-Luc Nancy: Πού πηγαίνει η δημοκρατία;

 Jean-Luc Nancy: Πού πηγαίνει η δημοκρατία;
Ο Jean-Luc Nancy, ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής, επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το έργο του και αρπάζει την ευκαιρία να μας μιλήσει για τη δημοκρατία, έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα, εν μέσω κρίσης και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών.
Με συνομιλητές νέους καθηγητές [Βίκυ Ιακώβου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ηλίας Παπαγιαννόπουλος (Πανεπιστήμιο Πειραιά), Κωστής Σταφυλάκης (ΑΣΚΤ)], φοιτητές, πολιτικούς και δημοσιογράφους, αναμένουμε μία συζήτηση-αντιπαράθεση με έναν σύγχρονο στοχαστή που θα μας ανοίξει τα μάτια...

Σοφία Αλεξίου

Free Thinking Zone, Σκουφά 64 και Γριβαίων, Κολωνάκι
03.03.2015
19:00

Helmut Middendorf: "Kick Out the Jams"

Helmut Middendorf: "Kick Out the Jams"
Ζωγραφική σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων αλλά και μεγάλης διάστασης έργα σε χαρτί, σε ένα αφιέρωμα στη νεο-εξπρεσιονιστική περίοδο της δεκαετίας του ’80 του διεθνώς γνωστού εικαστικού Helmut Middendorf, με τίτλο “Kick Out the Jams”.
H ζωή σε μία μεγαλούπολη όπως το Βερολίνο, η αρχιτεκτονική, η μουσική, αλλά και προσωπικές εμπειρίες και εικόνες από την καθημερινότητα, μέσα από την εικαστική μάτια του Helmut Middendorf, σε μια γρήγορη και αυθόρμητη χειρονομιακή ζωγραφική, που συνδυάζει δυνατά και επιθετικά χρώματα με έντονα κοντράστ, μη διστάζοντας να περιορίσει την πραγματικότητα σε επιλεγμένες λεπτομέρειες.
Eleni Koroneou Gallery, Θορικιών 7 & Δημοφώντος 30
13.02.2015 - 28.03.2015
Τρίτη-Παρασκευή 12:00-18:00, Σάββατο 12:00-16:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

The Art of Zhen Shan Ren

The Art of Zhen Shan Ren
Η Έκθεση τέχνης "The Art of Zhen Shan Ren" ( Η Τέχνη της Αλήθειας Καλοσύνης Ανεκτικότητας) περιοδεύει τον κόσμο για να ενημερώσει με τη νεο-αναγεννησιακή της τεχνοτροπία για την ομορφιά της εσωτερικής καλλιέργειας του ανθρώπου και ταυτόχρονα πώς, κάτι τόσο όμορφο μπορεί να διώκεται και να απαγορεύεται στην Κίνα. Είναι μια έκθεση επίκαιρη και συγκλονιστική που κάνει έκκληση να σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 2 Μαρτίου στις 19:00 όπου η Νέλη Σφιγγοπούλου και ο Στάθης Βεργής θα παρουσιάσουν ζωντανή εκτέλεση μουσικής σε άρπα και πιάνο.

Ντορέτα Λινάκη

Ελληνογαλλικός σύνδεσμος, Πλατεία Κολωνακίου 2 (4ος όροφος)
02.03.2015 - 08.03.2015
Καθ. 10:00 - 14:00 & 16:00 - 22:00, Σά.-Κυρ. 11:00-22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Fatih Akin στο Goethe-Institut

Ο Fatih Akin στο Goethe-Institut
Ο Τουρκογερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν, έρχεται την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα με αφορμή την προβολή στη χώρα μας της τελευταίας δημιουργίας του «THE CUT – Η Μαχαιριά». Ο δημιουργός θα βρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει την καινούργια του ταινία, καθώς και τις ταινίες «Ποτέ Μαζί» (Χρυσή Άρκτο- Φεστιβάλ του Βερολίνου) και «Η Άκρη του Ουρανού» (Βραβείο Σεναρίου, Οικουμενικό Βραβείο – Φεστιβάλ των Καννών) που θα προβληθούν και να συνομιλήσει με τους θεατές.
Οι δύο αυτές ταινίες αποτελούν μέρος της τριλογίας, «Αγάπη, Θάνατος και Διάβολος», η οποία ολοκληρώνεται με το the Cut. Η νέα ταινία έχει ως θέμα μεταφορικά τον Διάβολο, το κακό που υπάρχει στις καρδιές όλων των ανθρώπων, ενώ αντίστοιχα η αγάπη ήταν το θέμα του στο «Ποτέ μαζί» και ο Θάνατος στο «Η άκρη του ουρανού». Η ταινία ασχολείται με το ευαίσθητο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και την αναζήτηση ενός άνδρα για την οικογένεια του.
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 24 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό (μόνο με προσκλήσεις) και η ταινία βγαίνει στις αίθουσες της Αθήνας στις 5 Μαρτίου. 

Θεοχάρης Μηναίδης

Πρόγραμμα
11:30: Συνάντηση με τον Fatih Akin
18:00: Προβολή της ταινίας «Ποτέ μαζί» (2004, 121')
20:30: Προβολή της ταινίας «Η άκρη του ουρανού» (2006/07, 120΄)
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14–16, Αθήνα
25.02.2015
11:30-20:30
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ‏

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΑ – ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
«ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διεθνής Έκθεση Εικαστικών, θα πραγματοποιηθεί από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος και Καραολή Δημητρίου 29- Παλιό Ταχυδρομείο). Τα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19.30.

«Δημιουργοί που ασχολούνται με κάθε μορφή τέχνης, όπως ζωγραφική, αγιογραφία, φωτογραφία, γλυπτική, εικαστικό κόσμημα και με την κατασκευή αντικειμένων, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό το έργο τους. Οι παρευρισκόμενοι θα περιηγηθούν στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού και θα θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες των καλλιτεχνών» υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), για Ευρώπη και Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» κ. Στέλιος Μαρούλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.
Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά : 17.00-21.00.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-3244821 καθημερινά εκτός Τρίτης, από 16.00-21.00.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

In Edit Festival

In Edit Festival
Μερικοί τρίβουμε ήδη τα χέρια από χαρά για αυτό το φεστιβάλ! Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ, με μεγάλη ιστορία στο εξωτερικό, επιτέλους και στην Αθήνα. 28 ταινίες παρουσιάζουν λεπτομέρειες που ποτέ δεν μάθαμε για αγαπημένα συγκροτήματα, μυστικά που δεν βγήκαν έξω από την πόρτα των studiο, ζωές ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτά, μουσική, μουσική και πάλι μουσική!
Αγαπημένοι φίλοι που έχουν ακολουθήσει το φεστιβάλ In Edit στο εξωτερικό είναι ενθουσιασμένοι με τις ταινίες, με όσα έμαθαν, με όσα ήξεραν και είδαν, με την αγάπη ενός φεστιβάλ για τη μουσική βιομηχανία και τον καλό κινηματογράφο! Μας μίλησαν ήδη για το Downloaded, για το Αustin to Boston, μας μίλησαν για όλες τις ταινίες και απλά περιμένουμε να τις δούμε!
Το In Edit Athens δεν θα σε αφήσει μόνο με ντοκιμαντέρ όμως. Ξεκίνησε με ένα μεγάλο πάρτι στο Ρομάντσο, για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και την Πέμπτη θα κάνει και το δεύτερο πάρτι για να γιορτάσει την παρουσία του στην πρωτεύουσα. Οι παραγωγοί του Pepper 96.6 αναλαμβάνουν τη μουσική!
Μια ακόμη ημερομηνία που πρέπει να σημειώσεις είναι το Σάββατο 21/2. Συζητήσεις με ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, της διαφήμισης, της μουσικής και αλλού, θα πραγματοποιούνται στο Orange Grove (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7) για να σε εισάγουν ακόμη καλύτερα στον κόσμο ενός φεστιβάλ.
Μπορείς να δεις αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλεδώ ή να περάσεις από το γραφείο του deBόp στη Στοά των Εμπόρων, να προμηθευτείς το δικό σου πρόγραμμα και βιβλίο (περιέχει περιλήψεις των ταινιών και άρθρα περί μουσικής) για να είσαι απόλυτα ενημερωμένος!  

In Edit Festival

Odeon Opera, Ακαδημίας 57
19.02.2015 - 25.02.2015
Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των προβολών
6€ (ΓΕΝ. ΕΙΣΟΔΟΣ), 5€ (ΜΕΙΩΜ.), 4€ (ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΩΝ 13.00 ΚΑΙ 15.00), 45€ (ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ)

4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου
Μία εβδομάδα-ταξίδι στην Αφρική μέσω της 7ης τέχνης. Η 4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου έρχεται στην Ταινιοθήκη με 18 ταινίες -μικρού και μεγάλου μήκους- ικανές να μας εξοικειώσουν με τον πολιτισμό της  «Μαύρης Ηπείρου» και να υπογραμμίσουν τις διαφορές της κουλτούρας μεταξύ του Βορρά και του Νότου της. Ένα πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι, ύμνος στην διαφορετικότητα και τη συλλογικότητα.
Στα highlights της εβδομάδας αυτής, η ταινία έναρξης, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄) του Κούνλε Αφολαγιάν, ένα συναρπαστικό κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στο μεταίχμιο της μετάβασης από τη Βρετανική διακυβέρνηση στην εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας, η επίσκεψη του Τούντε Κελάνι, σκηνοθέτη της ταινίας Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄)την οποία και θα παρουσιάσει στο κοινό και οι επισκέψεις των σκηνοθετών, επίσης, Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια για να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela (2012, 30΄), ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

Ταινιοθήκη, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός
19.02.2015 - 25.02.2015
Από 18:30
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης

Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης
Η ομάδα Nova Melancholia παρουσιάζει την περφόρμανς «Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης»  σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νούλα επάνω στο ομώνυμο κείμενο του Μανώλη Τσίπου. Επάνω στις ταράτσες της πόλης, ξεπροβάλλει ένα αχανές τοπίο που θυμίζει  Άγρια Δύση. Στο φόντο, ο ήλιος δύει αργά. Μπροστά του κάκτοι, κεραίες, ινδιάνοι, καουμπόηδες, σκόνη, βουβάλια, συνθέτουν ένα πολύπλοκο κολάζ ανομίας, αυτοδικίας και χάους. Το πολυφωνικό μπαρόκ κείμενο σταδιακά συνθέτει μπροστά μας ένα γυμνό, διεστραμμένο, ανοχύρωτο σώμα: το σώμα της πόλης. Το σώμα αυτό συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας μετάλλαξης, μιας ανοίκειας τελετουργίας μεταβολής, όπου όλες οι κατευθύνσεις μοιάζουν ανοιχτές. 

Σταυρούλα Πανοπούλου http://www.debop.gr/

BIOS Main, Πειραιώς 84
19.02.2015 - 01.03.2015
20:30
10€

Η Κατερίνα Πολέμη στου Στράτου

Η Κατερίνα Πολέμη στου Στράτου
Μια Ελληνοβραζιλιάνα από το Λονδίνο που αγαπήσαμε από την πρώτη της νότα.
Η Κατερίνα Πολέμη είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα κορίτσια του ελληνικού πενταγράμμου. 
Ξεχώρισε από τη μουσική της για την παράσταση «Ευρυδίκη» (2012) του Δημήτρη Τάρλοου, για να την ξαναεμπιστευτεί στην φετινή του «Μεγάλη Χίμαιρα», ενώ στο μεσοδιάστημα έντυσε με τις μελωδίες της την κινηματογραφική «Μικρά Αγγλία» (Π.Βούλγαρης) και πολλές ακόμη παραστάσεις.
Απόψε τη συναντάμε, αγκαλιά με την κιθάρα της, «στου Στράτου» για μια ζεστή, παρεΐστικη μουσική βραδιά. Αγαπημένα βραζιλιάνικά και jazz κομμάτια, μπλέκουν με τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Spread the Music Not the Name» σε ένα θεατρικό, gypsy seing session. Μαζί της, κάποιοι από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της Ελλάδας, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στη Τρομπέτα, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο Κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα ντραμς. 
Μην χάσετε αυτή τη νεαρή τραγουδοποιό με την ώριμη φωνή που συγκινεί όπου κι αν εμφανίζεται!

Σταυρούλα Πανοπούλου http://www.debop.gr/

Μουσικό καφενείο «Στου Στράτου», Φωκίωνος Νέγρη 57
20.02.2015
21:30
10€ (ΜΕ ΠΟΤΟ)

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Θεός Άδωνης, ο μύθος, και οι τελετουργικές επιβιώσεις των εορτών του

(Δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό Φαινόμενα  του Ελεύθερου Τύπου 7 Απριλίου 2012)
Ο Θεός Άδωνης, ο μύθος, και οι τελετουργικές επιβιώσεις των εορτών του.
Το παρόν άρθρο θα αποπειραθεί  να αναδείξει  τις επιβιώσεις των αρχαίων ελληνικών τελετουργικών δρωμένων του Θεού Αδώνιδος στην σημερινή εποχή(Εικ.1). Άλλωστε, η πρόσληψη και η κατανόηση των ταφικών δρωμένων που την περίοδο του Πάσχα επιτελούνται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά την γνώμη μας, δεν καθίσταται ολοκληρωμένη εάν δεν συνδέσουμε τα τελέσματα αυτά με την πρωταρχική τους τελετουργική μορφή, που ανάγεται στα αντίστοιχα θρησκευτικά θέσμια των αρχαίων ελληνικών λατρειών. 

Η καθιέρωση των διαφόρων μορφών τελετουργιών και εορτών στην ελληνική θρησκεία ήταν σχεδόν πάντοτε συνυφασμένη με το αντίστοιχο μυθολογικό υπόβαθρο. Η ιερά μυθολογική παράδοση διαπνέει και μορφοποιεί όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού, την θρησκεία, την τέχνη, την λογοτεχνία ακόμη και τον φιλοσοφικό λόγο(Burkert,1997). 
Από τις τρεις βασικές μυθολογικές-γενεαλογικές αποτυπώσεις του Αδώνιδος θα προτιμήσουμε να περιγράψουμε αυτήν που διασώζεται στις περίφημες μεταμορφώσεις του Οβιδίου  και  τον συνδέει με την παράδοση της Κύπρου που, όπως γνωρίζουμε, η λατρεία της θεάς Αφροδίτης και του Αδώνιδος γνώρισε τεράστια διάδοση(Εικ.2).
Όταν η Μύρρα, κόρη του Βασιλέα της Πάφου Κινύρα και της  Κεχρηίδας, έφθασε σε ηλικία γάμου ο πατέρας της την ρώτησε ποιον θα ήθελε να παντρευτεί και αυτή απάντησε, με  έναν «όμοιο» με εσένα. Ο άνομος έρωτας της κόρης για το πατέρα ήταν τόσο δυσβάσταχτος που η Μύρρα θέλησε να βάλει τέρμα στην ζωή της, όμως την σταμάτησε τελευταία στιγμή η παραμάνα της η Ιππολύτη, η οποία της υποσχέθηκε με όρκους ότι, αν δεν προχωρούσε στην πράξη της, θα την βοηθούσε σε ότι και να τις ζητούσε. Η Ιππολύτη, όταν η Κεχρηίδα έλειπε στην εορτή των θεσμοφορίων, μέθυσε τον Κινύρα με διονυσιακό οίνο και η Μύρρα κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να συνευρεθεί με τον πατέρα της για δώδεκα ημέρες και νύχτες. Όταν ο Κινύρας συνήλθε από την μέθη θέλησε να δει το πρόσωπο της ερωμένης του και όταν αντιλήφθηκε την πλεκτάνη άρπαξε το ξίφος του να την σκοτώσει. Η Μύρρα ξέφυγε από το μένος του πατέρα της και περιπλανήθηκε για εννέα κύκλους της Σελήνης κυοφορώντας τον καρπό της ερωτικής μίξης με τον πατέρα της. Στο τέλος του ένατου κύκλου  η Μύρρα απέτεινε ικετευτικό λόγο προς του θεούς λέγοντας   είναι δίκαιη, δεν το αρνούμαι, η τιμωρία μου, μα σας ζητώ, για να μη  μιαίνω μήτε τους ζωντανούς- αν επιζήσω- μήτε τους νεκρούς - αν θα πεθάνω -  και από τα δύο βασίλεια να με αποπέμψετε, μεταμορφώστε με έτσι που και ζωή και θάνατο μαζί να μου αρνηθείτε(Οβιδίος,2002).
Τότε το σώμα της Μύρρας άρχισε  να μεταμορφώνετε σε δέντρο αφού τα πόδια της έγιναν ρίζες, το σώμα της, κορμός δέντρου, και τα ικετευτικά απλωμένα στον ουρανό χέρια της, κλαδιά. Μόλις ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση ο φλοιός του δέντρου αποσχίστηκε και εγγενήθη ο πανέμορφος μύρινος Αδωνης! (Εικ.3).
Σε αυτό το σημείο θεωρούμε απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε το ζήτημα της αιμομιξίας στον μυθολογικό ορίζοντα της ελληνικής θρησκείας. Ως πράξη βεβαίως και ήταν απορριπτέα στον ελληνικό κόσμο γι’ αυτό και τελικά η Μύρρα τιμωρήθηκε. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι μυθολογικές περιγραφές υποκρύπτουν πάντοτε και εσωτερικές-μυστηριακές προεκτάσεις που δεν ακλουθούν τις κοινωνικά καθορισμένες ηθικές.  Η Μύρρα  ήθελε να μιχθεί με έναν ψυχικό μέγεθος εξελικτικά «όμοιο» με το πατέρα της, και εφόσον δεν υπήρχε, τότε αναπόφευκτα η μίξη, δηλαδή η μετάδοση των μυστηριακών θέσμιων θα έπρεπε να συντελεστεί από τον ίδιο τον Κινύρα. Γι’ αυτό το λόγο και η ερωτική συνεύρεση κράτησε δώδεκα ημέρες και νύχτες, και μάλιστα υπό την επίδραση του διονυσιακού οίνου, γεγονός υποδηλώνει  την όλη μυστηριακή δομή του μύθου.
Αμέσως μόλις γεννήθηκε ο Άδωνης τον παρέλαβαν οι νύμφες να τον πρωταναθρέψουν μυστικά εντός ιερού σπηλαίου. Μόλις έφεραν εις πέρας το έργο τους η Θεά Αφροδίτη πήρε τον Άδωνη από τις νύμφες και τον παρέδωσε στην Περσεφόνη για ολοκληρώσει την μυστηριακή του ανατροφή, αφού τον τοποθέτησε  κρυφά σε μία λάρνακα (ξύλινη κιβωτός από κυπαρισσόδεντρο),(Liddell-Scott,2006). Όσο όμως ο νέος πλησίαζε προς την ενηλικίωση του το φυσικό κάλλος του γίνονταν ανυπέρβλητο, η Αφροδίτη μαγεύτηκε από την ομορφιά του αλλά και ο Άδωνης ερωτεύτηκε σφόδρα την πολυύμνητη θεά(Εικ.4).
 Η Περσεφόνη συνεπαρμένη από την ωραιότητα του Αδώνιδος αρνήθηκε να τον δώσει πίσω  και τότε οι θεές αποτάθηκαν στον Κρονίδη Δία να δώσει την λύση. Ο Δίας αποφάσισε, το ένα τρίτο του έτους να παραμένει ο νέος με την Περσεφόνη στον Άδη, το υπόλοιπο διάστημα να επανέρχεται και να ζει με την Αφροδίτη. Το τρίτο του χρόνου θα το αφιέρωνε όπου εκείνος επιθυμούσε(Εικ.5). Ο Άδωνης επέλεξε το δικό του χρόνο να τον αφιερώσει στην αγαπημένη Θεά Αφροδίτη, για να χαίρονται περισσότερο χρόνο του ετήσιου κύκλου τον θείο έρωτά τους. Και σε αυτήν την αφήγηση διαφαίνεται ο μυστηριακός ορίζοντας του μύθου, αφού η απόφαση του Διός είναι όμοια με αυτήν που έδωσε στην θεότητα της Ελευσίνος Περσεφόνη, όταν ο Άδης θέλησε να την κρατήσει κοντά του.
Η Αφροδίτη ενόσω γεύονταν  τον ερωτά της συμβούλεψε τον Άδωνη, που αρέσκονταν στο κυνήγι, να προσέχει και να μην είναι παράτολμος. Ο Θεός Άρης όμως του έστειλε έναν αγριόχοιρο που του κατάφερε ένα θανατερό πλήγμα στην ηβική του χώρα(Εικ.6). Η θεά άκουσε τον γοερό βόγγο του αγαπημένου της και έπεσε επάνω του θρηνώντας για τον χαμό του, και παραίνεσε τους ανθρώπους να καθιερώσουν  εορτή προς τιμήν του εραστή της, εις αιώνια ανάμνηση του δικού της θρήνου για τον όμορφο θεό, και καθώς περιέρραινε το σώμα του με νέκταρ, από τον ουρανό κατήλθε λευκό σύννεφο και ο Άδωνης αναλήφθηκε με αυτό στα ουράνια δώματα των αθανάτων(Εικ.7)(Οβιδίος,2002).
Η εορτή που εγκαθιδρύθηκε ονομάστηκε Αδώνια ή αλλιώς Κήποι Αδώνιδος Τα Αδώνια  ήταν μία επιτάφια  ιδιωτική-οικιακή εορτή που τελούνταν κάθε χρόνο σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις προς τιμήν του Άδωνη και της Αφροδίτης. Η διάρκεια της εορτής ήταν συνήθως διήμερη αλλά σε  κάποιες πόλεις τα Αδώνια μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και για μία εβδομάδα(Βρεττός,2002). Τα τελετουργικά αυτά λάμβαναν χώρα κυρίως κατά την εποχή της ανοίξεως  και όπως ο Ν. Πολίτηςεπισημαίνει, αυτά «…ετελούντο δ’ εν Αθήναις και εν άλλαις πόλεσι της Ελλάδος περί τα τέλη Μαρτίου…»(Πολίτης,1966,σελ.204). Πολλοί μελετητές ισχυρίζονται ότι η λατρεία αυτή εισήχθη στον σημερινό ελλαδικό χώρο από την πόλη Βύβλο της Συρίας τον 5ο π.Χ αιώνα(Βρεττός,2002), που βεβαίως την εποχή εκείνη  κατοικούνταν και από ελληνικό πληθυσμό, όμως υπάρχουν σημαντικές αναφορές ότι η λατρεία του θεού  ήταν αναπτυγμένη ήδη από το 600 π.Χ. στον θρησκευτικό κύκλο των γυναικών που πλαισίωναν την Σαπφώ στην Λέσβο. (Burkert, 1993).
Η τελετή χωρίζονταν σε δύο κύρια μέρη. Η πρώτη μέρα ήταν πένθιμη και  ονομάζονταν «αφανισμός»,(Βρεττός,2002),οι γυναίκες κατά το μέρος αυτό της  εορτής ακολουθούσαν όλα τα καθιερωμένα τελετουργικά της κηδεύσεως που ονομάζονταν και ως «πρόθεσις» του νεκρού(Μαρίνης,2003).Κατά την ταφική διαδικασία της προθέσεως οι μαυροφορεμένες  γυναίκες τοποθετούσαν σε νεκρική κλίνη ένα ξύλινο ομοίωμα (ξόανο) του Αδώνιδος και επιτελούσαν, σαν να είχαν ένα νεκρό σώμα,  τα ταφικά τελετουργικά(Εικ.8). ΄Επλεναν με νερό το  ξόανο,  μύρωναν το σώμα του Θεού, το έντυναν με το χαρακτηριστικό ύφασμα των νεκρών το σάβανο, και νεκροστόλιζαν με αρωματικά άνθη και κλαδιά αειθαλών δέντρων την κλίνη του.(Alexiou,2002). Ο ποιητής Θεόκριτος που έζησε 3ο  αιώνα π.Χ., και ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελληνιστικής εποχής,  στο 15ο ειδύλλιο του με τίτλο Συρακουσίαι ή Αδωνιασταί  περιγράφει με εξαίσιο τρόπο  την ατμόσφαιρα της εορτής.
 Έχουν στρώσει αργυρή κλίνη νεκρική για τον όμορφο Θεό. Δίπλα της, βρίσκονται καρποί που δίνουν τα κλαδιά των ιερών δένδρων, και άνθη φυλαγμένα σε πήλινα δοχεία, οι περιώνυμοι κήποι του Άδωνη.
Ο πολυέραστος  Άδωνης, αυτός που αγαπούν και στον Αχέροντα ακόμη!

Δέσποινα Αφροδίτη, εσύ είσαι που κρατείς στα χέρια τώρα  το ρόδινο σώμα του Άδωνη (Θεόκριτος, 2007,σελ.215-219).
Σημαντικό μέρος στην τελετή  διαδραμάτιζαν οι λεγόμενοι «Κήποι Αδώνιδος». Οι γυναίκες εννέα ημέρες πριν την εορτή τοποθετούσαν μέσα σε αγγεία πήλινα σπόρους από φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα, συνήθως σίτο, μαρούλι, μάραθο ή και διάφορα άνθη(Εικ9). Τοποθετούσαν τα αγγεία αυτά στις στέγες των σπιτιών ή όπου αλλού αυτά θα δέχονταν την θερμότητα των ηλιακών ακτινών ώστε να μεγαλώσουν γρήγορα. Τα φυτά αυτά συμβόλιζαν την νεότητα και το σφρίγος του νεανία θεού, που όμως αυτή δεν κράτησε πολύ γι’ αυτό το λόγο  ενώ αναβλασταίνουν γρήγορα μαραίνονται απότομα, όπως απότομα και πρόωρα αφανίστηκε και ο Άδωνης (Λέτσας, 1989).
            Κατόπιν ακολουθούσε  ο θρήνος του νεκρού Αδώνιδος. Ο θρήνος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ελληνικών ταφικών τελετουργιών,(Alexiou,2002).   Έχουμε την τύχη να διασώζεται αυτούσιος  ένας  τελετουργικός  θρήνος του Αδώνιδος  από τον Βίωνα τον Σμυρναίο που έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ. Το έργο του Επιτάφιος Αδώνιδος  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά κείμενα της Ελληνιστικής περιόδου που περιγράφει με αριστουργηματικό λογοτεχνικό τρόπο τον θρήνο της Θέας Αφροδίτης για τον Άδωνη.
Τον Άδωνη θρηνολογώ, τον όμορφο που εχάθη,
«πάει, χάθηκεν ο Άδωνης» οι Έρωτες θρηνούνε.
Στα πορφυρά σου Κύπριδα να μην ξαναπλαγιάσεις,
βάλε τα μαύρα σου, καλή, και να στηθοκοπιέσαι,
σύρε φωνή, ο Άδωνης χάθηκεν, ο καλός σου.

Τον Άδωνη θρηνολογώ και οι Έρωτες θρηνούνε (Βίων1991,σελ.21).

Έπειτα ακολουθούσε η λεγόμενη «Έκθεσις» του ομοιώματος του θνήσκοντος Θεού, δηλαδή η περιφορά, η μετάβαση της ταφικής λάρνακας  από τον οίκο προς τον χώρο ταφής του. Στην πομπή προπορεύονταν οι άντρες και ακολουθούσαν οι γυναίκες, οι αναμμένοι πυρσοί και τα κεριά προσέδιδαν σε αυτήν την επιβλητική πομπή μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι πένθιμοι ύμνοι  συνεχίζονταν κατά την διαδρομή με την συνοδεία αυλού που παρήγαγε έναν θρηνητικό ήχο και ονομάζονταν γίγγρα (West, M.L. (2004),. Όταν έφταναν στον υποτιθέμενο χώρο ταφής έθαβαν το ομοίωμα και  ακολουθούσαν οι καθιερωμένες ταφικές χοές καθώς και ο τελετουργικός κυκλικός χορός των γυναικών γύρω από τον τάφο.
Η επόμενη ημέρα των αδωνίων ήταν χαρμοσύνη και ενθουσιαστική και ονομάζονταν  «Εύρεσις»,εόρταζαν την ανάσταση, την αναγέννηση του Αδώνιδος με χορούς γέλια, και συνέτρωγαν με πλούσια γεύματα που προέρχονταν από τις καθιερωμένες θυσίες(Βρεττός,2002).
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από την περιγραφή της εορτής των αδωνίων, τα χριστιανικά θρησκευτικά δρώμενα του εορτασμού του Πάσχα από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό στις τελετουργικές πρακτικές των αρχαίων ελληνικών  παραδόσεων. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί όπως θα αποδείξουμε η χριστιανική θρησκεία, αν και προσπάθησε με κάθε τρόπο να εξαλείψει τα ταφικά  έθιμα, τελικά αυτά κατάφεραν και όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, παρόλο τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκαν(Alexiou,2002). Οι Πατέρες της  Εκκλησίας καταδίκαζαν ήδη από την πρώιμη χριστιανική περίοδο τα αρχαία ταφικά τελετουργικά δρώμενα όπως για παράδειγμα τον θρήνο, την περιφορά του νεκρού, ακόμη και τα μνημόσυνα, που σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής πίστης. Δεν αντιμάχονταν βέβαια τόσο τα ίδια τα έθιμα όσο την παγανιστική τους καταγωγή, αφού η τήρηση των  εθίμων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να διατηρούνται εν ισχύ τα τελετουργικά της ελληνικής θρησκείας. Με το πέρασμα των αιώνων η προσήλωση του ελληνικού λαού στα έθιμα αυτά ήταν ακλόνητη, γεγονός που εξανάγκασε τους Πατέρες της Εκκλησίας να τα εγκολπώσουν τελικά στην χριστιανική πίστη. Η προσπάθεια όμως αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Alexiou(2002),« …δεν υπήρξε μόνο ασυνείδητη φυσική διεργασία αλλά ήταν και αποτέλεσμα συνειδητών παρεμβάσεων της Εκκλησίας».
   Οι απόπειρες απεμπολής των δρωμένων αυτών βέβαια δεν σταμάτησαν ακόμη και τον προηγούμενο αιώνα. Η περιφορά του επιταφίου της Μ. Παρασκευής  που πολλοί από τους αναγνώστες του παρόντος άρθρου πιστεύουν ότι αποτελεί αναπόσπαστο και απολύτως καθιερωμένο στην χριστιανική πίστη έθιμο, θα διαπιστώσουν με την παρακάτω ατράνταχτη απόδειξη, ότι δεν ήταν. Η εγκύκλιος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 12 Μαΐου του 1882 θεωρεί το έθιμο της περιφοράς του επιταφίου ως «άσκοπον και ανεβλαβές» και επικαλείται για την κατάργηση της περιφοράς, τις σχετικές θεολογικές θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.(Μπακούρος, 2001). Ακόμη και ο επιτάφιος θρήνος, όπως αναφέρει ο Β. Μπακούρος, «ως τελετή αποτελεί εκκλησιαστική ιεροπραξία που διαμορφώθηκε σταδιακά και το κυριότερο στοίχησε με τις απαιτήσεις της λαϊκής ψυχής» (Μπακούρος, 2001,σελ.69).
Οι πολυθεϊστικές θρησκείες  πολλών παραδοσιακών πολιτισμών εμπεριέχουν το αρχέτυπο του θνήσκοντος και αναγεννώμενου θεού, στην Αίγυπτο ο Όσιρις στους Βαβυλωνίους ο Ταμμούζ, ο Άττης στην Φρυγία κ.α. Οι μονοθεϊστικές θρησκείες και ειδικότερα ο χριστιανισμός, στις περιοχές που επιβλήθηκε και υπήρχε ήδη ένα τέτοιο αρχέτυπο, περιέβαλε τον δικό της θεό με τις ίδιες σχεδόν θεολογικές και τελετουργικές πρακτικές, γιατί αντιλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο ευχερή η επικράτηση της.
  Κατά την διάρκεια του έαρος και πιο συγκεκριμένα της εαρινής ισημερίας, όπου και τελούνταν αυτές οι εορτές, ο ήλιος ανέρχεται σταδιακά από το νότιο ημισφαίριο της γης που κυριαρχεί το ψύχος και το σκοτάδι, κατάσταση παρόμοια με το σκότος του Άδου, και μετέρχεται προς την επικράτηση του φωτός και της θερμότητος, και η αναγέννηση της φύσεως σηματοδοτεί και την αντίστοιχη αναγέννηση της ανθρώπινης πνευματικότητας(Αρβανάτικης,2009). Πιο συγκεκριμένα, στην Ελληνική θρησκευτική παράδοση ο Άδωνης συμβολίζει την ίδια την ανθρώπινη ψυχή που πεθαίνει και αναγεννιέται συνεχώς, οι συνεχόμενες όμως επαναγεννήσεις θα εξελίξουν την ψυχή και θα της προσδώσουν το απαραίτητο ψυχικό κάλλος, και τότε θα νομιμοποιείτε αυτή να ανέλθει στα ανώτερα θεϊκά πεδία. Η ανυπέρβλητη φυσική ωραιότητα του Αδώνιδος αντανακλά σε εξωτερική μορφή το αντίστοιχο εσωτερικό ψυχικό του κάλλος, αυτή η εσωτερική ομορφιά ήταν που ενθουσίασε ερωτικά την Θεά του κάλλους Αφροδίτη στο να τον οδηγήσει, όπως περιγράφεται και στον ίδιο τον μύθο, στα Ολύμπια δώματα των αθανάτων. Αυτό το εσωτερικό κάλλος της ανθρώπινης ψυχής ήταν και το ζητούμενο από τους μετέχοντες της ελληνικής θρησκευτικής παραδόσεως.
Είναι άξιο αναφοράς, εν κατακλείδι,  να επισημάνουμε ότι, οι σύγχρονοι πολυθεϊστές με την σχετική θρησκευτική ελευθερία των τελευταίων ετών, όχι απλά αναβιώνουν αλλά βιώνουν εκ νέου τα τελετουργικά αυτά δρώμενα προς τιμήν του θεού Αδώνιδος, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η ελληνική κοσμοθέαση στις ψυχές αυτού του λαού.

Μπουσίου Ιωάννης
Απόφοιτος Ελληνικού  Ανοιχτού  Πανεπιστημίου
Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών Πατρών
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

Βιβλιογραφία

  • Αρβανιτάκης, Π.(2009), «Αδώνια και Παράδοσις»,Ιαχή, 21 Μαρτίου, σελ., 4.
  • Βρεττός, Λ.(2002), Λεξικό:Τελετών,Εορτών Και Αγώνων Των Αρχαίων Ελλήνων,2η έκδοση, Αθήνα: Κονιδάρη(1η εκδ 1999).
  • Βίωνος,  Επιτάφιος Αδώνιδος, μτφ. Μπουκάλας, Π., Αθήνα 1991:Αγρά
  • Θεόκριτος, Μόσχος Και Βίων:Βουκολική Ποίηση Της Ελληνιστικής Περιόδου, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Μαυρόπουλο, Θ., Αθήνα 2007 : Ζήτρος
  • Λέτσας, Α.(1989), Μυθολογία Της Γεωργίας:Θρησκεία-Μυθολογία, Ανιμισμός–Μαγείες.-Ταμπού-Τοτεμισμός-Φετιχισμός-Ανθρωπομορφισμός Αθήνα:Τεχνοτυπική (1η έκδ 1949).
  • Μαρίνης, Π. (2003), Η Ελληνική Θρησκεία, Αθήνα: Νέα Θέσις
  • Μπακούρος, Κ. Β, Οι Ωραίοι Νεκροί: Επιτάφιος Αδώνιδος Επιτάφιος Θρήνος, Αθήνα 2001: Έσοπτρον.
  •  Οβιδίος Περί Μεταμορφώσεων, ό μετήνεγκεν εκ της λατίνων φωνής εις την ελλάδα Μάξιμος μοναχός ο Πλανούδης,εκδίδουν Μανώλης Παπαθωμόπουλος, Ισαβέλλα Τσαβαρή, Αθήνα2002:Ακαδημία Αθηνών, Κέντρον Εκδόσεως Έργων Ελλήνων Συγγραφέων.
  • Πολίτης, Ν.(1966),Λαογραφικά σύμμεικτα,2ηέκδοση Τόμος Γ΄,Αθήνα : Ακαδημία Αθηνών.(1η εκδ 1931)
  • Alexiou, M. (2002), Ο Τελετουργικός Θρήνος Στην Ελληνική Παράδοση, επιμέλεια αναθεώρησης μετάφραση, Γιατρομανωλάκος  Ν. Δημήτρης , Ροΐλος  Α. Παναγιώτης, Αθήνα: ΜΙΕΤ.
  • Burkert, W. (1997), Ελληνική Μυθολογία Και Τελετουργία: Δομή Και Ιστορία, 2η έκδοση, μτφ. Ανδρεάδη Η., Αθήνα :MIET.(1η εκδ 1993).
  • Burkert, W. (1993), Αρχαία Ελληνική Θρησκεία: Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή, μτφ. Μπεζαντάκος Π. Ν, Αβαγιανού A., Αθήνα: Καρδαμίτσα,(1η εκδ 1977).
  • Scott, R.- Liddell, G. H.(2006), Λεξικόν Της Ελληνικής Γλώσσας, 2η έκδοση., Τ΄5ος , Αθήνα: Πελεκάνος (1η εκδ 1901).
  • West, M.L. (2004), Αρχαία Ελληνική Μουσική, 2ηεκδοση, μτφ. Κομνηνός Σ., Αθήνα: Παπαδήμα.(1η εκδ 1999
  •  http://penthesileia-amazon.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...