Η χορωδία μας συμμετέχει στην Ανοιξιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα τού Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης - Municipality of Hellinikon Argyroupolis στην Αργυρούπολη, ερμηνεύοντας ελληνικά και ξένα έργα με τη συνοδεία τού πιανίστα Μιχάλη Χανού και τη διεύθυνση τής Κατερίνας Βασιλικού.
Μαζί με την Ambitus συμμετέχουν οι χορωδίες: - Παιδική-Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγ.Βαρβάρας Αργυρούπολης (διεύθυνση Λώρας Πετροπούλου) - Μικτή Χορωδία Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης (διεύθυνση Κώστα Ευαγγελάτου)
Мы приглашаем всех, кому дорога память о фронтовиках-победителях, сформировать Бессмертный полк в Афинах 9 Мая. Возьмите фотографию своего солдата и приходите 9 Мая в 19:00 на построение Бессмертного полка у Русского храма Святой Троицы (ул.Филэллинон 21, 10557 Афины (ст.метро "Синтагма").
Полк пройдет от Русского храма по проспекту Амалиас через площадь Синтагма мимо здания Парламента Греции вдоль Национального парка к выставочному комплексу Заппион.
Бессмертный полк своей главной задачей считает сохранение в каждой семье личной памяти о поколении Великой Отечественной войны. Бессмертный полк не может быть имиджевой площадкой. Исключено использование любой корпоративной или иной символики во всем, что имеет отношение к полку.
Участие в Бессмертном полку подразумевает, что каждый, кто помнит и чтит своего родственника - ветерана армии и флота, партизана, подпольщика, бойца Сопротивления, труженика тыла, узника концлагеря, блокадника, ребенка войны - 9 Мая выходит на улицы города с его (ее) фотографией и именем, чтобы принять участие в параде в колонне Бессмертного полка.
Бессмертный полк - некоммерческая, неполитическая и негосударственная гражданская инициатива. Встать в ряды Бессмертного полка может каждый гражданин, независимо от вероисповедания, национальности, политических и иных взглядов. Бессмертный полк объединяет людей. Одна страна - один полк! Полк - это миллионы ушедших и их потомки.
Η ανάδειξη των σημαντικότερων ανά περίοδο συνθετών έχει μια παράπλευρη συνέπεια: πολλά έργα "υποδεέστερων" δημιουργών παύουν να κρίνονται εξατομικευμένα και, ακολουθώντας τη μοίρα του χαρακτηρισμένου δημιουργού τους, περιέρχονται στη λήθη. Η κατάληξη αυτή είναι αφενός άδικη για πολλά έργα, αφετέρου στερεί τη δυνατότητα από μελλοντικά ακροατήρια να τα απολαύσουν. Μετά την ενασχόλησή τους με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία (βλ. το νέο τους ηχογράφημα με έργα Ευάγγελου Κοκκόρη), η Λητώ Θώμου και ο Νίκος Νικόπουλος ρίχνουν φως σε τέσσερα αριστουργήματα ξεχασμένων συνθετών που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα γνωστά έργα του ρεπερτορίου. Η σονάτα του Δανού συνθέτη Niels Peter Jensen (1802-1846) θέτει προκλήσεις σε ασυνήθιστες τονικότητες, απηχώντας το πνεύμα της κλασικής εποχής καθώς αυτή παραδίδει σκυτάλη στο ρομαντισμό. Η ιδιότητα του συνθέτη επισκιάστηκε από αυτή του βιρτουόζου στην περίπτωση του Walter Gieseking (1895-1956), ο οποίος ωστόσο έδωσε ένα ιδιαίτερο δείγμα λυρισμού και ευαισθησίας με τη σονατίνα του. Η βραβευμένη σονατίνα (1948) του άγνωστου στο ευρύ κοινό Αμερικανού Eldin Burton (1913-1979) είναι ένα γοητευτικό, δροσερό, ρομαντικής διάθεσης έργο με τροπικά στοιχεία που γοητεύει όλο και περισσότερο όσο γίνεται γνωστό. Τέλος, για την ρομαντική σονάτα του Βέλγου Joseph Jongen (1873-1953), ένα μεγάλης κλίμακας έργο αντίστοιχο σε ποιότητα με την σονάτα για βιολί του Franck, είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει μια ακλόνητη θέση στο ρεπερτόριο για φλάουτο και πιάνο.
Πρόγραμμα Niels Peter Jensen: Σονάτα σε Λα ύφεση μείζονα έργο 6 Walter Gieseking: Σονατίνα (1937) Eldin Burton: Σονατίνα (1948) Joseph Jongen: Σονάτα έργο 77 (1924)
Μια συναυλία-ταξίδι στην ελληνική μουσική δημιουργία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Έργα Φραγκίσκου Λεονταρίτη, Νικόλαου Μάντζαρου, Διονύσιου Λαυράγκα, Νίκου Σκαλκώτα, Αλέκου Κάτσιου, Μπάμπη Κανά, Δημήτρη Νικολάου.
Melos brass Σπύρος Αρκούδης - Σοφία Σιωρά τρομπέτα Αντώνης Λαγός κόρνο Γιώργος Κρίμπερης τρομπόνι Σάκης Μυρώνης τούμπα Το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass δημιουργήθηκε το 1989 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι και μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ενώ, παράλληλα, ως κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ασία. Από το 2003 - 2014 ίδρυσαν και οργάνωσαν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας. Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα.
Η ορχήστρα ΦΙΛ.Ο.Ν. ( Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων) εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 6 Μαίου 2017 σε μια ξεχωριστή συναυλία όπου η δυτική μουσική συναντά την βυζαντινή μουσική. Μια υπερπαραγωγή τόσο όσον αφορά τη μουσική πλευρά του έργου που θα ακουστεί, όσον αφορά και τη σκηνική παρουσία που θα υπάρχει καθώς συμμετέχουν πλήθος βυζαντινής χορωδίας & παραδοσιακής καθώς και παραδοσιακής ορχήστρας μαζί με την κλασική ορχήστρα ΦΙΛΟΝ. "Εις την μητέρα της ζωής" ο τίτλος της παράστασης σε ενορχήστρωση του συνθέτη Κωνσταντίνου Τσιλίδη. Εισιτήρια από 12 ευρω. https://www.facebook.com/events/429174957450066/
Η Μάνια Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στη «Γυάλα», της Τζένης Δάγλα σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη και έχουμε την απεριόριστη τιμή και χαρά να τη φιλοξενούμε στο debop.gr. Διαβάστε τη!
Ο συμβολισμός της Λούση μέσα στη γυάλα και της Λούση μέσα στο σπίτι, πώς εκφράζεται στην παράσταση; Είναι αυτό που κατανοούμε, δηλαδή ο εγκλωβισμός της πρωταγωνίστριας;
Η Λούση ζούσε μέσα στη γυάλα της μέχρι την έναρξη του έργου. Μέχρι τη στιγμή του «ΜΠΑΜ», όπως το ονομάζει η ίδια. Αυτό το «μπαμ», ο χωρισμός από τον αγαπημένο της και κυρίως η αυτοκτονία ενός γείτονα, ταράζει τόσο την ύπαρξή της που όλα αλλάζουν.
Οι ιστορίες της Λούση είναι καθημερινές ιστορίες που μπορεί να βιώσει ο καθένας/η καθεμιά που ζει στην Αθήνα; Τι πραγματεύεται το έργο;
Η Λούση είναι ένα καθημερινό πρόσωπο. Σε όλους μας έχει συμβεί, η τουλάχιστον στους περισσότερους τώρα πια, να συναντήσουμε ένα «μπαμ». Η κρίση μάς έχει δώσει ατυχώς ουκ ολίγες τέτοιες εμπειρίες. Η Λούση είναι κατά κάποιον τρόπο η πιο αθώα πλευρά του εαυτού μας. Η πρώτη φορά που συναντήσαμε αυτό το «μπαμ» που λέει η συγγραφέας. Η πρώτη φορά που συναντήσαμε τη σύγκρουση ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό.
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του έργου;
Το έργο έχει τη δομή μιας αφύπνισης. Ενδιαφέρον είναι το πως αυτό, σκέψη με τη σκέψη πραγματοποιείται από τη συγγραφέα μέσα στο έργο. Η σκέψη της Λούση τρέχει από την προσωπική της ιστορία στην ιστορία του γείτονα που αυτοκτόνησε και είναι πιο σημαντική. Όμως ο καθένας δεν μπορεί να τα ξεχάσει τα δικά του μόνο και μόνο επειδή γύρω του συμβαίνουν πιο σημαντικά πράγματα. Η προσωπική του ιστορία συνυπάρχει με την ιστορία των πιο σημαντικών μέχρι να μπορέσει να βάλει στη ζυγαριά το ουσιώδες και το μη ουσιώδες και -αν η ψυχή του τού το επιτρέψει- να προχωρήσει. Αυτό θέλει χρόνο. Όμως η πραγματικότητα τρέχει με εικόνες ολοένα και πιο ζοφερές και δύσκολες. Το ζήτημα είναι να μπορείς να συντονιστείς.
Πώς διαχειριστήκατε εσείς αυτόν τον μονόλογο και τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο ώστε να το ερμηνεύσετε;
Στη «ΓΥΑΛΑ» με κέντρισε ακριβώς αυτό το πέταγμα της σκέψης από το ένα στο άλλο, από το προσωπικό στο κοινωνικό, από το γενικό στο ειδικό και πάλι πίσω.
Ποιο κομμάτι από το κείμενο θα θέλατε να διαβάσετε δυνατά, σε ποιο σημείο της πόλης και γιατί;
Αν ήταν να διαβάσω ένα κομμάτι μέσα στην πόλη, θα διάλεγα αυτό που λέει: «Κάτω απ’ ό,τι σκέφτομαι ο κρότος, κάτω από τις σκέψεις μου ο κρότος, απ’ ό,τι κάνω ο κρότος από κάτω. Ηχώ ολόκληρη το θάνατο ενός άλλου». Και θα διάλεγα την πλατεία Βάθης για να το πω. Ναι, την πλατεία Βάθης.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Μάνια Παπαδημητρίου και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
To Das Kapital [a model] είναι μία αστική όπερα που μουρμουρίζει το τραγούδι των δυτικών μητροπόλεων.
Τρεις φιγούρες συνυπάρχουν σε ένα pop, δυστοπικό τοπίο στοιχειωμένες από ένα ανεξήγητο αίσθημα δυσθυμίας. Το μικροσκόπιο της παράστασης τους ακολουθεί στην καθημερινότητα τους· πως ξυπνάνε, εργάζονται, τρώνε, διασκεδάζουν, ερωτεύονται, κοιμούνται, σχεδιάζουν, απογοητεύονται, περιπλανιούνται στο άστυ.
Οι μηχανές της μητρόπολης κινούνται ασταμάτητα και ορίζουν το μοτίβο που οι άνθρωποι και τα πράγματα υπάρχουν. Το Das Kapital [a model] προσπαθεί να συλλάβει και να αποκωδικοποιήσει το πνεύμα της εποχής, την καταστατική θέση του ανθρώπου ανάμεσα σε ένα κόσμο ραγδαίων αλλαγών και ανεπαίσθητων προσωπικών μετατοπίσεων. Μέσα από το φίλτρο της ανάγνωσης του Κεφαλαίου, η παράσταση εικονογραφεί το ίχνος και τον βιορυθμό του σύγχρονου homo-urbanus.
Το Das Kapital [a model] κατασκευασμένο ως ένας cartoon κόσμος που ταξιδεύει από τους ιμάντες παραγωγής της βιομηχανικής επανάστασης στο ατελείωτο scroll down τον κοινωνικών δικτύων, αναζητεί τον τρόπο, το πώς, σε οριακούς καιρούς ο δυτικός άνθρωπος μπορεί να εφευρίσκει νοήματα και να συνθέτει την ποιητική του.
Η Μαριέττα Φαφούτη μας προσκαλεί μαζί με την οκταμελή της μπάντα σε ένα μεγάλο ανοιξιάτικο πάρτυ κάτω από τα αστέρια, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ! Το φωτεινό κορίτσι της ποπ, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της single, παρουσιάζει όλα εκείνα τα τραγούδια που την έφεραν μέχρι εδώ. Ηλιόλουστη pop, φωτεινές μελωδίες, εκρηκτικοί ρυθμοί, στοιχεία disco και electro pop και ένα ρεπερτόριο γεμάτο από τραγούδια που έχουν ήδη αγαπηθεί, ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες αλλά και ανατρεπτικές διασκευές, υπόσχονται χορό, χαρά και πολλά χαμόγελα!
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παλαιό Φάληρο Αττικής
Το JazZoo Concert Series, το οποίο πραγματοποιείται στο The Zoo κάθε Τετάρτη, δημιουργήθηκε από τον Αλέκο Βρέτο - καλλιτεχνική διεύθυνση - και τον Σπύρο Λευκοφρύδη - ιδιοκτήτη του The Zoo- με την αμέριστη συμβολή του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιλάν Σολομόν, και ξεκίνησε από το μεράκι τους και το ενδιαφέρον τους για την καλή μουσική. Η συμμετοχή του JazZoo Concert Series στην Παγκόσμια Μέρα της Τζαζ 2017 θα πραγματοποιηθεί με ένα all day event με συναυλίες και happenings από τις 10.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Τζαζ σκηνής όπως: Γιώργος Κοντραφούρης, Στέφανος Ανδρεάδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Pyros Ether, Alekos Vretos Project, Σαραντόπουλος – Βερδίνογλου Duet, Spiral Trio, Μιχάλης Τσιφτσής και μαθητικά γκρουπ απαρτίζουν το line up της ημέρας.
Οι Sonics ιδρύθηκαν το 1960 στην Τακόμα των Ηνωμένων Πολιτιών και θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη δημιουργία όσο και στην εξέλιξη της Rock μουσικής, διαμόρφωσαν μουσικές τάσεις και θρυλικά ονόματα όπως οι Nirvana, ο Bruce Springsteen και οι White Stripes τους συγκαταλέγουν στις σημαντικότερες επιρροές τους.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης επαναδραστηριοποίηση τους, οι Sonics επισκέφτηκαν τη χώρα μας και έδωσαν τη δυνατότητα στους χιλιάδες φίλους τους να τους απολαύσουν ζωντανά. Το 2015 επέστρεψαν και δισκογραφικά κυκλοφορώντας νέο album μετά από μισό περίπου αιώνα, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και απέδειξε ότι οι Sonics δεν επαναπαύονται στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά δηλώνουν παρών και έτοιμοι να προσφέρουν στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.
Το Σάββατο 29 Απριλίου, άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά ένα θρυλικό συγκρότημα, να τραγουδήσουν και να χορέψουν με κομμάτια σταθμούς όπως το “Have Love, Will Travel”, το “Strychnine”, το “Cinderella”, το “Psycho” και το “The Witch” σε μια συναυλία που κανείς δεν πρέπει να χάσει!
Opening Act: 7 ODDS DJ set by Chris B.I. (The Last Drive)
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή τη διπλή αυτή επέτειο, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Οι ρίζες της γιορτής αυτής βρίσκονται στην Καταλονία, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει ένα βιβλίο.
Φέτος, το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Abanico αφιερώνουν τη γιορτή σε ένα σχετικά καινούργιο λογοτεχνικό είδος: το μικροδιήγημα ή μικροαφήγημα -στα ισπανικά, minicuento, minirrelato ή minificción. Όλοι αυτοί οι όροι, προσπαθούν να ορίσουν την πεζογραφία της αφαίρεσης, την πεζογραφία, δηλαδή, που ζητά, σχεδόν απαιτεί, από τον αναγνώστη την ενεργή συμμετοχή του, ώστε ουσιαστικά να είναι εκείνος που θα πλάσει ένα ολόκληρο αφήγημα παίρνοντας ως αφορμή τη στοιχειώδη ιστορία που του προσφέρει το μικροδιήγημα.
Μας καλούν, λοιπόν, να βρούμε ένα ισπανόγραφο μικροδιήγημα, από 1 έως 150 λέξεις -ναι υπάρχουν μικροδιηγήματα της μία και μόνο λέξης- να το μεταφράσουμε στα ελληνικά, και να διαβάσουμε πρωτότυπο και μετάφραση στη Γιορτή Βιβλίου ΛΕΑ 2017.
Υποβολή πρωτοτύπων και μεταφράσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@abanico.gr
Βιβλιοπωλείο-Πολυχώρος Books Plus/Art & Coffee, Πανεπιστημίου 37, (1ος όροφος), Αθήνα
Τέσσερις γυναίκες σε μια φοιτητική εστία θηλέων στην Τεχεράνη. Μια φωνή που δεν έπρεπε να ακουστεί. Μια ανάκριση. Ο φόβος, η ενοχή και η νιότη που εξορίζεται. Πέντε χρόνια μετά το ονειρικό Μέσα στα σύννεφα, ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης και δραματουργός Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί επιστρέφει στη Στέγη με ένα συγκλονιστικά λιτό έργο που διερευνά την καφκική πραγματικότητα της χώρας του.
Το Hearing μιλά για την ελευθερία και την καταστολή της, με βάση ένα ιρανικό παράδειγμα «εγκλήματος»: το άκουσμα μιας «απαγορευμένης» ανδρικής φωνής σε μια φοιτητική εστία θηλέων στην Τεχεράνη.
Πηγή έμπνευσης ήταν το ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Ιρανού κινηματογραφιστή Abbas Kiarostami, Homework (1989), μια κριτική του ιρανικού εκπαιδευτικού συστήματος, βασισμένη σε συνεντεύξεις των τρομοκρατημένων μαθητών ενός δημοτικού σχολείου της Τεχεράνης. Με αφορμή αυτή την ταινία, ο Κουχεστανί παρουσιάζει στο Hearing κάτι αντίστοιχο: το πανεπιστήμιο σαν στρατοδικείο και τη νιότη σαν φυλακή.
Η ελευθερία του λόγου ταυτίζεται με την ελευθερία της ύπαρξης σε μια μυστηριώδη παράσταση ποιητικής πνοής, στημένη στο ημίφως και ανάμεσα στις σιωπές και τους ψιθύρους. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ένα κράνος με κάμερα, ένα σκηνικό αντικείμενο που παραπέμπει εξίσου σε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας όσο και στις συνθήκες καταστολής που επικρατούν στο Ιράν.
Συντελεστές:
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Amir Reza Koohestani Βοηθός Σκηνοθέτη: Mohammad Reza Hosseinzadeh Ερμηνεύουν: Mona Ahmadi, Ainaz Azarhoush, Elham Korda, Mahin Sadri Βίντεο: Ali Shirkhodaei Μουσική: Ankido Darash και Kasraa Paashaaie Ήχος: Ankido Darash Σχεδιασμός Φωτισμών: Saba Kasmaei Σχεδιασμός Σκηνής: Amir Reza Koohestani, με τη βοήθεια της Golnaz Bashiri Κοστούμια & Σκηνικά αντικείμενα: Negar Nemati Δεύτερος Βοηθός: Mohammad Khaksari Διευθυντής Σκηνής: Mohammad Reza Najafi Βοηθός Ενδυματολόγου: Negar Bagheri Παραγωγή: Mehr Theatre Group Συμπαραγωγή: La Bâtie - Festival de Genève (Ελβετία), Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main (Γερμανία), BOZAR - Centre for Fine Arts Brussels (Βέλγιο) Διευθυντές παραγωγής: Mohammad Reza Hosseinzadeh και Pierre Reis Διεύθυνση ομάδας & περιοδείας: Pierre Reis
Το Hearing γράφτηκε στη διάρκεια φιλοξενίας στην Akademie Schloss Solitude (Οκτώβριος 2014 – Μάρτιος 2015) στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.
Τον Απρίλιο ο πολυτάλαντος Vassilikos (μουσικός, συνθέτης, στιχουργός) επιστρέφει στη σκηνή του gazarte, για δύο ακόμη μοναδικές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σπάνια την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί σκηνής, μιας και έχει επιλέξει να ζει και να δημιουργεί εκτός Ελλάδας. Στα πρόσφατα unplugged live του στο gazarte, το κοινό του επεφύλαξε θερμή υποδοχή αποδεικνύοντας την αγάπη και την προσδοκία για τα νέα του τραγούδια.
Αυτή τη φορά, ο Vassilikos θα έχει μαζί του και τον Jay (τύμπανα), πολύ παλιό φίλο και μέλος των Raining Pleasure. Δίπλα του σταθερά ο Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (πιάνο-συνθεσάιζερ), ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του στα χρόνια που ακολούθησαν τους Raining Pleasure και ο νέος του συνεργάτης Γιώργος Γραμμόζης (ηλεκτρική κιθάρα).
Oι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι μοναδικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής που περιλαμβάνονταν στον χρυσό δίσκο Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, όλα θα συνυπάρχουν στο πρόγραμμα που θα δούμε. Τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους, φαινομενικά αταίριαστα, που μέσα από τα μάτια του Βασιλικού και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του.
Όλα αυτά με έναν διαφορετικό ήχο, άλλοτε πιο ηλεκτρονικό και άλλοτε πιο ακουστικό, πάντα όμως με τις κιθάρες σε πρωταγωνιστικό ρόλο! Και βέβαια, θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε ολοκαίνουρια κομμάτια από το νέο του δίσκο, που περιμένουμε με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει σύντομα.
Οpening act στις δύο αυτές παραστάσεις θα κάνει η Nayra. Μια τραγουδίστρια και τραγουδοποιός με ιδιαίτερο ήχο που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα είδη και κατηγορίες. Η μουσική της κινείται με άνεση και μελωδικότητα ανάμεσα σε μελαγχολικούς (down tempo) ηλεκτρονικούς ήχους και σε πιο έντονες ποπ/ροκ γραμμές που αναδεικνύουν τον ξεχωριστό και αιχμηρό της στίχο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της με τίτλο “8-track”.
Το ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έχει τη χαρά να διοργανώνει για 7η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού - ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (AVDP). To 7o AVDP θα λάβει χώρα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τον Απρίλιο του 2017. Μία τετραήμερη κινηματογραφική και χορευτική πρόταση για το κοινό, με συμμετοχές από 36 διαφορετικές χώρες. Ταινίες και ντοκιμαντέρ χορού, παραστάσεις χορού, πολυμεσικές δράσεις, performances, εκθέσεις φωτογραφίας και εργαστήρια videodance, χορού και παραστατικών τεχνών.
Στο AVDP 2017 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 videodance έργα μικρού και μεσαίου μήκους και 15 ταινίες χορού. Τα έργα μοιρασμένα σε έξι κατηγορίες (OFFICIAL SHORTS, MEDIUMS, FRESH, FILM LOOK, DOC, SPECIALS) προσφέρουν στο κοινό μία πλούσια γεύση από ελληνικές και ξένες δημιουργίες στο χώρο του videodance. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διακρατικών συνεργασιών με άλλα φεστιβάλ το πρόγραμμα θα εμπλουτίσουν Εxchange Screenings από 6 διεθνή φεστιβάλ: το CINEDANS (Amsterdam), το L'Alternativa (Festival de Cine Independiente de Barcelona), το LOIKKA (Helsinki), το COORPI (Torino), το DesArts//DesCines (Saint-Étienne) και το SinemaDansAnkara (Ankara).
Η έναρξη του φεστιβάλ σηματοδοτείται στις 27 Απριλίου με το ειδικό αφιέρωμα US-and-THE OTHERS που αφορά το ζήτημα της ετερότητας. Ποιοι είναι ΟΙ ΑΛΛΟΙ και ποιοι οι ΕΜΕΙΣ; Πότε η ποικιλομορφία είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα και πότε τίθεται σε κίνδυνο; Το αφιέρωμα είναι με ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει προβολές ταινιών χορού, φωτογραφικό υλικό και διαλέξεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς και ειδικούς των κοινωνικών επιστημών. Το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και παράληλλα συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Στις 28, 29 και 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις χορού και πολυμέσων από καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού, του video και των εικαστικών και από σπουδαστές Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Ακτίνα, Ραλλού Μάνου, Βασιλική Μαρούλη, Μοριάνοβα-Τράστα, Άννα Πέτροβα - Μάρω Μαρμαρινού). Σε μία audio visual dance performance θα ταξιδέψουν το κοινό ο Παντελής Μάκκας, η Άννα Παγκάλου, η Μαριέλα Νέστορα και ο Νέστορας Κοψίδας με το έργο Black Leg. Έπειτα, “μεταξύ ψυχής και σάρκας, Έρωτος και Ψυχής” η ομάδα Wang Ramirez με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα παρουσιάσει το ντουέτο ΑΡ 15. Ένα ντουέτο με δυναμική, ταχύτητα και πάθος, βασισμένο στο χορό και τις πολεμικές τέχνες και με βραβεία όπως το New York Bessie Award for Outsatnding Performance 2013 έρχεται από τη Γαλλία για μία και μοναδική παράσταση (29/4).
Τρία εργαστήρια με θέμα τους τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση, την τέχνη του videodance και την performance θα λάβουν χώρα από τις 22 έως και τις 30 Απριλίου στα πλαίσια του AVDP.edu. Oι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν δείγμα των εργαστηρίων κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Αναλυτικά:
VIDEODANCE WORKSHOP: MEETING POINTS με την Χρυσάνθη Μπαδέκα | Εντατικό εργαστήριο videodance στις 29 & 30 Aπριλίου (11:00-16:00).
Πληροφορίες: chr.badeka@gmail.com
PROMENADE.lab με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη | Αυτοσχεδιασμός & σύνθεση > κίνηση, ήχος, λόγος, εικαστικά από τις 23 έως και τις 26 Απριλίου (11:00-14:00).
Πληροφορίες: elipliako@gmail.com
PERFORMANCE.lab με τον Γιάννη Καρούνη | Θέμα - Performance - Εικαστικός χώρος - Περιβάλλον - Κοστούμι - Διάρκεια - Κοινό, από τις 22 έως και τις 26 Απριλίου (11.00 - 14.00).
Πληροφορίες: video.saltator@gmail.com
Στις 27 Απριλίου (στις 22:30, είσοδος ελεύθερη) στα πλαίσια του αφιερώματος US-and-THE OTHERS, η βραδιά θα κλείσει με το Bath People, μια ταινία/ντοκιμαντέρ που έρχεται ως Exchange Screening από το L’ALTERNATIVA Film Festival της Βαρκελώνης και αφορά τα τελευταία δημόσια λουτρά στο Τορίνο. Οι ιστορίες και οι συγκρούσεις ρέουν όπως το νερό πάνω στο σώμα των λουομένων. Στις 28 Απριλίου (στις 22:15) το ντοκιμαντέρ Mr. Gaga παρουσιάζει το έργο του χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας χορού Batsheva, Ohad Naharin, που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του μοντέρνου χορού. Στις 29 Απριλίου, (στις 22:15, είσοδος ελεύθερη) η βραδιά τελειώνει με το Oscara (ταινία σε επανάληψη από το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS), ένα έργο που εξετάζει θέματα όπως η παράδοση και η ελευθερία, η γη και η γλώσσα, η δημιουργία και οι συμβάσεις, η ιστορία και το μέλλον. Eνώ για τους λάτρεις του γνωστού χορογράφου και σκηνοθέτη Wim Vandekeybus, το ντοκιμαντέρ WIM θα προβληθεί στις 30 Απριλίου (στις 22:15) παρουσιάζοντας στιγμές από τη ζωή και το έργο του μέσα από την κινηματογραφική ματιά της αδερφής του και filmaker Lut Vandekeybus, φωτίζοντας το δυναμικό, ποιητικό και σύνθετο κόσμο του χορογράφου.
Aνώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αθήνα
27.04.2017 - 30.04.2017
δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
€5 (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ US-AND-THE OTHERS)
Έχοντας γιορτάσει τα 5α γενέθλιά τους τον περασμένο Δεκέμβριο, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις“Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην 6η εκδήλωση που ολοκληρώνει την 6η περίοδό τους, με αφορμή τα 110 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985).
Το λογοτεχνικό έργο του Εγγονόπουλου (ποιήματα, αλλά και διαφόρων ειδών πεζά), συχνά νομίζουμε πως το γνωρίζουμε, αλλά πιθανώς να μας διαφεύγει η ποικιλομορφία του και οι πολλές, διαφορετικές χάρες (και χαρές) του. Η εκδήλωση αυτή, λοιπόν, είναι μια αφορμή, σημερινοί ποιητές και ποιήτριες να εντοπίσουν σημεία συνομιλίας μαζί του και να το μοιραστούν με το κοινό.
Έντεκα ποιήτριες και ποιητές –οι: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Χρήστος Σριορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου– πρόκειται να διαβάσουν ένα ποίημά τους γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, ‘σε απόκριση’ προς το έργο του Εγγονόπουλου (όπως είχε συμβεί και στην εκδήλωση του Δεκεμβρίου 2015 για το έργο της Emily Dickinson), και να συζητήσουν για το πώς το εμπνεύστηκαν.
Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»
Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου 2011 στο «Παραπέρα», εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη, στον Robert Duncan, στην Ελένη Βακαλό (2016), και στην MarianneMoore (2017).