Το ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έχει τη χαρά να διοργανώνει για 7η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού - ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (AVDP). To 7o AVDP θα λάβει χώρα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τον Απρίλιο του 2017. Μία τετραήμερη κινηματογραφική και χορευτική πρόταση για το κοινό, με συμμετοχές από 36 διαφορετικές χώρες. Ταινίες και ντοκιμαντέρ χορού, παραστάσεις χορού, πολυμεσικές δράσεις, performances, εκθέσεις φωτογραφίας και εργαστήρια videodance, χορού και παραστατικών τεχνών.
Στο AVDP 2017 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 videodance έργα μικρού και μεσαίου μήκους και 15 ταινίες χορού. Τα έργα μοιρασμένα σε έξι κατηγορίες (OFFICIAL SHORTS, MEDIUMS, FRESH, FILM LOOK, DOC, SPECIALS) προσφέρουν στο κοινό μία πλούσια γεύση από ελληνικές και ξένες δημιουργίες στο χώρο του videodance. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διακρατικών συνεργασιών με άλλα φεστιβάλ το πρόγραμμα θα εμπλουτίσουν Εxchange Screenings από 6 διεθνή φεστιβάλ: το CINEDANS (Amsterdam), το L'Alternativa (Festival de Cine Independiente de Barcelona), το LOIKKA (Helsinki), το COORPI (Torino), το DesArts//DesCines (Saint-Étienne) και το SinemaDansAnkara (Ankara).
Η έναρξη του φεστιβάλ σηματοδοτείται στις 27 Απριλίου με το ειδικό αφιέρωμα US-and-THE OTHERS που αφορά το ζήτημα της ετερότητας. Ποιοι είναι ΟΙ ΑΛΛΟΙ και ποιοι οι ΕΜΕΙΣ; Πότε η ποικιλομορφία είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα και πότε τίθεται σε κίνδυνο; Το αφιέρωμα είναι με ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει προβολές ταινιών χορού, φωτογραφικό υλικό και διαλέξεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς και ειδικούς των κοινωνικών επιστημών. Το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και παράληλλα συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Στις 28, 29 και 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις χορού και πολυμέσων από καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού, του video και των εικαστικών και από σπουδαστές Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Ακτίνα, Ραλλού Μάνου, Βασιλική Μαρούλη, Μοριάνοβα-Τράστα, Άννα Πέτροβα - Μάρω Μαρμαρινού). Σε μία audio visual dance performance θα ταξιδέψουν το κοινό ο Παντελής Μάκκας, η Άννα Παγκάλου, η Μαριέλα Νέστορα και ο Νέστορας Κοψίδας με το έργο Black Leg. Έπειτα, “μεταξύ ψυχής και σάρκας, Έρωτος και Ψυχής” η ομάδα Wang Ramirez με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα παρουσιάσει το ντουέτο ΑΡ 15. Ένα ντουέτο με δυναμική, ταχύτητα και πάθος, βασισμένο στο χορό και τις πολεμικές τέχνες και με βραβεία όπως το New York Bessie Award for Outsatnding Performance 2013 έρχεται από τη Γαλλία για μία και μοναδική παράσταση (29/4).
Τρία εργαστήρια με θέμα τους τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση, την τέχνη του videodance και την performance θα λάβουν χώρα από τις 22 έως και τις 30 Απριλίου στα πλαίσια του AVDP.edu. Oι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν δείγμα των εργαστηρίων κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Αναλυτικά:
VIDEODANCE WORKSHOP: MEETING POINTS με την Χρυσάνθη Μπαδέκα | Εντατικό εργαστήριο videodance στις 29 & 30 Aπριλίου (11:00-16:00).
Πληροφορίες: chr.badeka@gmail.com
PROMENADE.lab με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη | Αυτοσχεδιασμός & σύνθεση > κίνηση, ήχος, λόγος, εικαστικά από τις 23 έως και τις 26 Απριλίου (11:00-14:00).
Πληροφορίες: elipliako@gmail.com
PERFORMANCE.lab με τον Γιάννη Καρούνη | Θέμα - Performance - Εικαστικός χώρος - Περιβάλλον - Κοστούμι - Διάρκεια - Κοινό, από τις 22 έως και τις 26 Απριλίου (11.00 - 14.00).
Πληροφορίες: video.saltator@gmail.com
Στις 27 Απριλίου (στις 22:30, είσοδος ελεύθερη) στα πλαίσια του αφιερώματος US-and-THE OTHERS, η βραδιά θα κλείσει με το Bath People, μια ταινία/ντοκιμαντέρ που έρχεται ως Exchange Screening από το L’ALTERNATIVA Film Festival της Βαρκελώνης και αφορά τα τελευταία δημόσια λουτρά στο Τορίνο. Οι ιστορίες και οι συγκρούσεις ρέουν όπως το νερό πάνω στο σώμα των λουομένων. Στις 28 Απριλίου (στις 22:15) το ντοκιμαντέρ Mr. Gaga παρουσιάζει το έργο του χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας χορού Batsheva, Ohad Naharin, που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του μοντέρνου χορού. Στις 29 Απριλίου, (στις 22:15, είσοδος ελεύθερη) η βραδιά τελειώνει με το Oscara (ταινία σε επανάληψη από το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS), ένα έργο που εξετάζει θέματα όπως η παράδοση και η ελευθερία, η γη και η γλώσσα, η δημιουργία και οι συμβάσεις, η ιστορία και το μέλλον. Eνώ για τους λάτρεις του γνωστού χορογράφου και σκηνοθέτη Wim Vandekeybus, το ντοκιμαντέρ WIM θα προβληθεί στις 30 Απριλίου (στις 22:15) παρουσιάζοντας στιγμές από τη ζωή και το έργο του μέσα από την κινηματογραφική ματιά της αδερφής του και filmaker Lut Vandekeybus, φωτίζοντας το δυναμικό, ποιητικό και σύνθετο κόσμο του χορογράφου.
Aνώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αθήνα
27.04.2017 - 30.04.2017
δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
€5 (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ US-AND-THE OTHERS)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου