Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Έκθεση Ζωγραφικής "Μικρή Αναδρομή" - Αλέκος Κυραρίνης

Έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη
"Μικρή Αναδρομή"
1-10 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ | Ωρα 18:00 
Νικολαίδου 60, Ελευσίνα

Η έκθεση «Μικρή Αναδρομή» αποτελεί μια σύντομη περιήγηση στις ατομικές εκθέσεις που πραγματοποίησε ο Αλέκος Κυραρίνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς περιλαμβάνει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της πρόσφατης δουλειάς του.
Στη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη το πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς είναι οι επιρροές του καλλιτέχνη από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή ζωγραφική παράδοση και τη νεώτερη λαϊκή τέχνη. Η αρχιτεκτονική οργάνωση του χώρου, η απλότητα του σχεδίου, η απουσία προοπτικής και φωτοσκίασης, η περιορισμένη χρωματική παλέτα και η χρήση καθιερωμένων συμβόλων και μοτίβων αποτελούν στοιχεία που παραπέμπουν άμεσα σε αυτή την καλλιτεχνική κληρονομιά. Όμως, μία προσεκτικότερη θεώρηση του έργου του, επιτρέπει να αναγνωρίσουμε εξίσου ισχυρές επιδράσεις από τον δυτικοευρωπαϊκό μοντερνισμό. Τα μοτίβα δεν πλαισιώνουν απλά τις παραστάσεις ως διακοσμητικά στοιχεία, αλλά εμπλέκονται σε αυτές και συχνά κυριαρχούν, δημιουργώντας ένα σύνολο τελικά περισσότερο αφαιρετικό παρά αφηγηματικό. 
Στα έργα του Αλέκου Κυραρίνη ανιχνεύεται η ύπαρξη αντιθετικών και παραπληρωματικών στοιχείων, τα οποία συντίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξισορροπούνται, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυναμική τους. Η παράδοση και η νεωτερικότητα, η παραστατικότητα και η αφαίρεση, η γραμμικότητα και η χρωματικότητα, η συμμετρία και η ασυμμετρία, οι εντάσεις και οι υφέσεις συνυπάρχουν στην ίδια ζωγραφική επιφάνεια, παράγοντας μια αρμονική μελωδία, μια αίσθηση ρέουσας κίνησης που διατρέχει τις συνθέσεις των έργων.
Η θεματολόγια των έργων του εστιάζει κυρίως στην εικονογράφηση της μάχης του «καλού» με το «κακό», όπως αυτή αντλείται από την ορθόδοξη χριστιανική γραμματεία. Πρόκειται για ένα αρχετυπικό θέμα που αναπαράγεται διαχρονικά, με βαθιές ρίζες στην καλλιτεχνική παράδοση, από τις παραστάσεις των ηρώων που αντιμετωπίζουν μυθικά τέρατα έως τις απεικονίσεις των δρακοντοκτόνων Αγίων. Στη ζωγραφική του Κυραρίνη, όμως, το «κακό» δεν παριστάνεται εντελώς κατατροπωμένο, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη θρησκευτική εικονογραφία. Οι δύο κόσμοι αντιμάχονται και, αν και δεν είναι ισοδύναμοι, αυτό που αποτυπώνεται είναι η διαδικασία της αναμέτρησης των δύο δυνάμεων, πριν από την τελική νίκη του «καλού», ο προσωπικός μας αγώνας ενάντια στο εσωτερικό σκότος.
Τα έργα του Κυραρίνη, έχοντας έντονα θεολογικό και εσχατολογικό χαρακτήρα, βρίσκουν με την έκθεση αυτή μια ιδιαίτερη θέση στη γη των ελευσινίων μυστηρίων, που είχαν ως σκοπό τη συμφιλίωση με τον θάνατο και την προετοιμασία για τη μεταθανάτια ζωή.

Μαρία Γιαννοπούλου
Δρ. Αρχαιολόγος 



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΑΛΕΚΟΣ ΚΥΡΑΡΙΝΗΣ

Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο.
Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997.Φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1997 έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία , (Ημερολόγιο Ομίλου ALPHA 2003), Επαληθεύοντας τη νύχτα,(Δημήτρης Αγγελής, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, Αθήνα 2011), Encima del subsuelo /Πάνω απ΄το υπέδαφος (Κώστας Βραχνός, περιορισμένη έκδοση, Αθήνα 2012), Τεύχη 1,2,3 περιοδικού «Νέα Ευθύνη» Σταλάγματα από τα κεραμίδια (Ιερομόναχος Αντώνιος Ρωμαίος, Εν πλω Αθήνα 2015), Τεύχος 1 περιοδικού «Ανθίβολα». Συνεργάζεται με το περιοδικό «Φρέαρ» και με τον πολιτιστικό χώρο «Baumstrasse».
Έχει εκδώσει ένα μικρό δοκιμιακό βιβλίο για τη ζωγραφική με τίτλο «Οι ερωτήσεις της Νεφέλης», Μικρός Αστρολάβος/Ευθύνη, Αθήνα 2011. 
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2018 « Μικρή Αναδρομή» Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Ελευσίνα, (επιμέλεια Μαρία Γιαννοπούλου).
2017 «Αγγελοφάνεια» Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα (επιμέλεια Γιώργος Μυλωνάς).
2017 «24 σκηνές της Αποκάλυψης» Ευριπίδης Gallery, Αθήνα (επιμέλεια Μάριος Teriade Ελευθεριάδης).
2016 «Φως- Ζωή» , σε συνεργασία με τον ποιητή Δημήτρη Αγγελή, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα, (επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη).
2015 «Κατά φύσιν» , Φεστιβάλ Τήνου, σχολείο Αρνάδου, (επιμέλεια Θέμης Ροδαμίτης).
2015 «Παθοκτονία», Theorema Art Gallery Βρυξέλλες,(επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη). 
2014 “Barcelona Calling”, Aliquando at Hidden Factory, Βαρκελώνη. 
2013 «Καρδία Νήφουσα», Γκαλερί Citronne, Πόρος (επιμέλεια Τατιάνα Σπινάρη). 
2013 «Άνω», Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία, Αθήνα. (επιμέλεια, Λουίζα Καραπιδάκη).
2011 «Άνω», Ιερά Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού, Εξώμβουργο, Τήνος.
2010 « Άγγελος και Δράκος», Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα. Παρουσίαση βινιετών των τριών πρώτων τευχών του περιοδικού «Νέα Ευθύνη», η οποία συνδυάστηκε με την επίσημη παρουσίαση του περιοδικού.
2010 «Άγγελος και Δράκος», Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα.
2007 «Άγγελος και δράκος», Γκαλερί Έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα.
2003 Αλέκος Κυραρίνης , Γκαλερί Έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα

https://www.facebook.com/events/2030173920581210/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...