Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Επικούρεια Σκέψη και Σύγχρονη Αστρονομία

 


Ο Επίκουρος (341 – 271 π.Χ), ένας φιλόσοφος της ελληνιστικής περιόδου, παρουσιάζει ισχυρές επιρροές από τον Δημόκριτο όσον αφορά τις αντιλήψεις του σχετικά με την δομή και την μορφή του κόσμου. Στην ηθική φιλοσοφία του, αναδεικνύει την «ευδαιμονία» ως το μέγιστο αγαθό που ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει, σε κάθε του δραστηριότητα.

Όσον αφορά την Αστρονομία, ο Επίκουρος αναφέρεται σε θέματα όπως οι φάσεις της σελήνης, οι διαβάσεις των πλανητών, οι εκλείψεις ηλίου και σελήνης, ή τα μεγέθη των ουρανίων σωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κοσμολογικό του μοντέλο, καθώς αναφέρεται σε «κόσμους» όμοιους, αλλά και ανόμοιους με τον δικό μας. Στην παρουσίαση προσεγγίζονται οι κοσμολογικές αντιλήψεις του φιλοσόφου, μέσα από την σύγχρονη οπτική της Αστρονομίας.

Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού
Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Γήινων και Πλανητικών Μελετών στο Παρίσι, το Κέντρο Ηλιακής Φυσικής της NASA στο Goddard Space Flight Center, στις ΗΠΑ και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης, του ΕΑΑ. Το ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων.
Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην Αθήνα και έχει φοιτήσει στην Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.

Online: ofa.gr
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 8 μ.μ.   – 9:30 μ.μ.  
Τιμή: Δωρεάν · Διάρκεια: 1 ώρες 30 λεπτά
Δημόσια Οποιοσδήποτε εντός ή εκτός Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...