Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

TV Studies: Η Μυθοπλασία της Τηλεόρασης


 Η μελέτη των τηλεοπτικών κειμένων θα αποδειχθεί εξίσου σημαντική για την «πολιτική σκέψη» αυτού του αιώνα, όπως υπήρξε και η μελέτη των φιλοσοφικών κειμένων στο παρελθόν (Connolly, 2007).

Τι είναι «τηλεόραση» και πού ακριβώς αναφερόμαστε όταν χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο; Πώς έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των χρόνων, και ποια η σχέση της με τον κινηματογράφο και το διαδίκτυο;
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το σεμινάριο TV STUDIES επικεντρώνεται στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των ελληνικών τηλεοπτικών σπουδών και επιχειρεί μια εισαγωγή στις ιδιαιτερότητες και κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις του μέσου, με σαφή προσανοτολισμό στον τομέα της τηλεοπτικής μυθοπλασίας.
Στις δέκα προγραμματισμένες συναντήσεις μας, θα εξετάσουμε τις τηλεοπτικές σειρές ως πολιτισμικά κείμενα παραγωγής ψυχαγωγίας και ιδεολογίας και θα σταθούμε σε ορισμένες περιπτωσιολογικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίες καλύπτουν μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών και ανήκουν σε διαφορετικά τηλεοπτικά είδη.
Οι τηλεοπτικές σειρές που θα μελετηθούν -μεταξύ άλλων- στις συναντήσεις είναι:
Οι Απαράδεκτοι (MEGA, 1991-1993), Εγκλήματα (ANT1, 1998-2000), Σ’αγαπώ, μ’αγαπάς (MEGA, 2000-2002, COSMOTE 2019-2020), Είσαι το ταίρι μου (MEGA, 2001-2002), Game of Thrones (HBO, 2011-2019), Black Mirror (NETFLIX, 2011-), Fleabag (BBC, 2016-2019), Έτερος εγώ (COSMOTE TV, 2019-), Pose (NETFLIX, 2018-), και Elite (NETFLIX, 2018-).*
Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες από τις θεματικές που θα προκύψουν είναι οι περιπέτειες της αναπαράστασης στην ποπ κουλτούρα (πώς το φύλο διαπλέκεται με άλλες κατηγορίες ανάλυσης, όπως η τάξη, το χρώμα, το πάχος, η ηλικία, το σώμα και η σεξουαλικότητα), η συμβολή των τηλεοπτικών ειδών στην κατανόηση και αποκωδικοποίηση των τηλεοπτικών προϊόντων, η θέση του auteur στις τηλεοπτικές σπουδές, η λειτουργία της νοσταλγίας στην «(επαναν)ανάγνωση» παλαιότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων, η παιδαγωγία της τηλεοπτικής μυθοπλασίας κ.α.
Κάθε συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε μία τηλεοπτική σειρά την οποία θα αναλύουμε λαμβάνοντας υπόψη το χωροχρονικό πλαίσιο εντός του οποίου δημιουργήθηκε και με παράλληλες αναφορές σε άλλες σειρές συναφούς θεματολογίας.
Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να έχουν ενεργή παρουσία στις συζητήσεις.
Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Σπύρος Χαιρέτης, Διδάκτορας Τηλεοπτικών και Πολιτισμικών σπουδών (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο).
*Κάποιες από τις σειρές με τις οποίες θα ασχοληθούμε ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία του προγράμματος.
❇︎
Έναρξη Σεμιναρίου:
Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη, 19.00 - 21.30
Αριθμός Συναντήσεων: 10
Κόστος Συμμετοχής:
150€ (+24% Φ.Π.Α)
135€ (+24% Φ.Π.Α) για φοιτητ@ και κατόχους κάρτας ανεργίας
*Οι συναντήσεις μας θα γίνουν δια ζώσης, διατηρώντας κάθε επιφύλαξη ανάλογα με τα μέτρα κατά της πανδημίας
*Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως
Πληροφορίες & Εγγραφές: info@faro.gr
WEDNESDAY, NOVEMBER 24, 2021 AT 7 PM – 9:30 PM
Duration: 2 hr 30 min

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...