Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

ABENDMUSIK Haendel & Telemann

 


-Georg Friedrich Händel (1685-1759) Concerto Grosso HWV 330 Op. 6, No. 12 in B minor

-Georg Philipp Telemann (1681 - 1767) Concerto for Two Violas TWV 52:G3
Σόλο Βιόλα Ι : Ηλίας Σδούκος
Σόλο Βιόλα ΙΙ : Ελένη Φουρλάνου
Βιολί I: Ηλίας Γυφτονικολός, Ζωή Προκοπίου
Βιολί II: Κωνσταντίνα Μπάλλα, Χρυσή Τζάβλα
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου,Ραφαήλ Κοντογούρης
Βιολοντσέλο: Μυρτώ Ξηρουχάκη
Κοντραμπάσο: Γιώργος Ντάνης
Κάντορ-Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Παρασκευόπουλος
Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων Εν Ελλάδι, Σίνα 66, Αθήνα
106 72
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Concerto Grosso HWV 330 Op. 6, No. 12 in B minor Georg Friedrich Händel (1685-1759)
To κονσέρτο αυτό ανήκει στα δώδεκα concerti grossi που συνέθεσε ο Händel για τρία σόλο όργανα - δύο βιολιά κι ένα τσέλο - και μια τετράφωνη ορχήστρα εγχόρδων ριπιένο με τσέμπαλο κοντίνουο. Τα κονσέρτα αυτά παίζονταν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων των ορατορίων του συνθέτη και τα μέρη τους περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των συνθετικών του στυλ.
Η σύνθεση των κονσέρτων αυτών ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένη από τα 12 concerti grossi του Arcangello Corelli. Ο κοινός αριθμός κονσέρτων άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Ωστόσο παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές καθώς ο συνθέτης επηρεάστηκε αισθητά από μουσικά είδη και φόρμες από όλη την Ευρώπη.
Η σύνθεση των δώδεκα κονσέρτων πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Το κονσέρτο με αριθμό 12 αποτελείται από πέντε μέρη: Largo, Allegro, Aria Larghetto e piano, Largo, Allegro.
Concerto for Two Violas TWV 52:G3 Georg Philipp Telemann (1681 - 1767)
O Georg Philipp Telemann ήταν Γερμανός αυτοδίδακτος πολυοργανίστας μουσικός και συνθέτης μπαρόκ μουσικής. Καθώς η οικογένειά του ήταν αντίθετη με την ενασχόλησή του με τη μουσική ο Telemann ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας ωστόσο τελικά αφοσιώθηκε πλήρως στη μουσική του καριέρα.
Ο Telemann έγραφε κονσέρτα για διάφορα όργανα. Παρά το γεγονός ότι η βιόλα δεν ήταν δημοφιλές όργανο για κονσέρτο ο Telemann συνέθεσε για το όργανο. Ο ίδιος άλλωστε έπαιζε βιόλα.
To κονσέρτο για δύο βιόλες TWV 52:G3 γράφτηκε αμέσως μετά τη μοναδική επίσκεψη του συνθέτη στη Γαλλία και για το λόγο αυτό φέρει κάποια γαλλικά χαρακτηριστικά όπως είναι για παράδειγμα οι γαλλικές ονομασίες που έχουν τα τρία από τα τέσσερα μέρη του έργου: Avec douceur, Gay, Largo, Vivement.
Γερμανική Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...