Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο Κρήτης (ΛΥΘΕΚ) και τη στήριξη του Δ.Ο. Interntional Action Art παρουσιαζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ) την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20:00, την Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου
Πρωταγωνιστούν
Προμηθέας: Μάνος Χριστοφακάκης, βαθύφωνος
Ιώ: Μαρία Κόκκα, υψίφωνος
Συμμετέχουν
Ωκεανίδα: Ρέα Βουδούρη, υψίφωνος
Ωκεανός: Γιάννος Κοτζιάς, τενόρος
Ερμής: Γιώργος Κεραμιδάρης, τενόρος
Βία: Κάθριν Σκαλίδου, υψίφωνος
Νίκος Κοτζιάς, βιολοντσέλο
Αντώνης Γιαμβριάς, φλάουτο
Mélisande Sinsoulier, πιάνο
Συμμετέχει η Χορωδία «Ραψωδοί»
Κείμενα-παρουσίαση: Μαρία Κόκκα
Opera - lyric tragedy Concertante
Είσοδος ελεύθερη
Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Γενικός Πρόεδρος του International Action Art
Λίγα λόγια για το έργο
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου συνδέει την αρχαία ελληνική τραγωδία με την όπερα.
Ξεκινώντας από την Προσωδία και τον τονισμό των λέξεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, τον χωρισμό των ήχων με βάση το Μονόχορδο και την αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα, που είναι η βάση όλης της δυτικής μουσικής, με την όπερα Προμηθέας Δεσμώτης περνάμε από όλα τα μουσικά ρεύματα της κλασσικής μουσικής ως τις μέρες μας. Όμως όπως όλα τα έργα τα χαρακτηρίζει ένα βασικό στοιχείο έτσι στη όπερα αυτή πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι φωνές των ερμηνευτών. Η μουσική γραφή δεμένη πάνω στις κλασσικές φόρμες των αριών βασίζεται στην μελωδία που μας παραπέμπει στο μπελ-κάντο και τον βερισμό. Η δε ενορχήστρωση πατεί στις βαγκνερικές φόρμες με τα χάλκινα όργανα στα κύρια μοτίβα και πλούσιο δραματικό ήχο θερμού ρομαντισμού.
Πέρα όμως από τις καθιερωμένες αξίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τα διαχρονικά μηνύματα και τους νόμους της όπερας που το έργο σέβεται, η όπερα αυτή μας οδηγεί στο μέλλον της ανθρωπότητας που είναι η ανακάλυψη και κατανόηση του Σύμπαντος.
Ιστορικό του έργου:
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2006. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ιθάκης, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, και στις Φυλακές Σωκράτους, Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου). Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens’ Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης) με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη στο πιάνο, και το 2017 στην Εθνική Όπερα της Σόφιας (Sofia National Opera and Ballet). Επίσης η όπερα παρουσιάστηκε για σειρά ετών στα σχολεία με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), του Υπουργείου Παιδείας, για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με εισαγωγικό σεμινάριο "Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία". Πρόσφατα 2024, η όπερα παρουσιάστηκε σε σειρά παραστάσεων από το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας. Η μελωδική δύναμη του Προμηθέα έχει κάμει να μιλούν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau, ενώ σε παρουσίαση του έργου στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ χαρακτηρίστηκε θεϊκή.