Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Συναυλία με έργα Παναγιώτη Καρούσου στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου

Το Fawley Court παρουσιάζει τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο
στο Royal College of Music
Τρίτη 23 Ιουνίου του 2016 στις 7:00 μ.μ. 
Ρεσεψιόν/Δεξίωση από τις 6:30 μ.μ. Έναρξη συναυλίας 19:00
Parry Rooms, Royal College of Music, Prince Consort Rd, London, SW7 2BS
Συντονισμός - Παρουσίαση: Aida Dellal Hersham
Παραγωγή: Fawley Court Concert Hall
Τιμητική συναυλία / VIP πρόσκληση
"Ο βραβευμένος από την UNESCO συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος σε μια αποκλειστική συναυλία στο Λονδίνο με άριες από τον Προμηθέα Δεσμώτη την Ολυμπιακή Φλόγα, και έργα μουσικής δωματίου"
Πρόγραμμα:
Piano Trio No.1 " D'amour"
Liederabend:
Queen Elizabeth I: Written on a Wall at Woodstock
Αφιερωμένο στην αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β'
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: σονέτο 109
Πέρσι Σέλλεϋ: Οζυμανδίας
Λόρδος Βύρων: Η Κόρη των Αθηνών
Ρομάντσα για Βιολί και Πιάνο
Rachel Bluwstein: To My Country
Γκιγιώμ Απολλιναίρ: Φθινόπωρο
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε: Nachtgedanken
Χόρχε Λουίς Μπόρχες: Son los ríos «Είναι τα ποτάμια»
Αλφόνς ντε Λαμαρτίν: Η Άρπα των τραγουδιών
Ντιβερτιμέντο για βιολοντσέλο και πιάνο
Άρια του Προμηθέα από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»
Άρια της Δηιάνειρας από την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα»
Ντουέτο από την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα»
Καλλιτέχνες:
Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Μόνικα Ντάμο, βιολί
Μιρέλα Ρούτση, τσέλο
Παρασκευή Κλεισούρα, πιάνο

Ο βραβευμένος από την UNESCO Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, φέρνει στη μουσική του την φιλοσοφία και τον πνευματισμό των Αρχαίων Ελλήνων. 
Το ύφος του είναι βασισμένο στο bel-canto με έμφαση στη δραματική έκφραση.
Τις συνθέσεις του χαρακτηρίζει το ρομαντικό συναίσθημα ενώ το πηγαίο ταλέντο του βρίσκεται στην παράδοση των μεγάλων μελωδιστών της κλασικής μουσικής.
Από το 1994, φοιτητής στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έως το 2010 παρουσίασε μια σειρά έργων μεγάλης γκάμας στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Συμφωνία Νο.1 «Συμφωνία της Ελευθερίας» και Συμφωνία Νο.2 "Ολυμπιακή" με την Astoria Symphony, τη Συμφωνική Ορχήστρα FACE, τη Συμφωνική Ορχήστρα OSJL-L και τη Συμφωνική Ορχήστρα Monteregie υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Silas Nathaniel Huff, Andre Gauthier, Θεοδώρα Σταθοπούλου και Luc Chaput.
Το «Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα» παρουσιάστηκε με την πιανίστα Nathalie Joncas υπό την αιγίδα της UNESCO στη σειρά Μόντρεαλ Δημοφιλείς Συναυλίες στην Maurice Richard Arena σε ένα ακροατήριο 5.000 θεατών.
To «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2007, με τον Leo Adamov, και την Έφη Χριστοδούλου στην Ελλάδα.
To «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα» παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη με την Veronica Parrales, και στην Ελλάδα με την Μιρέλα Ρούτση, και τον Σπύρο Χειμαριό.
Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ, και το χορωδιακό της με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Gunst wat'n Kunst στη Χάγη, Ολλανδία, με μαέστρο τον Ρ. Πυλαρινό.
Η όπερα «Μέγας Αλεξάνδρος» παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ με μαέστρο τον Andre Gauthier, στο Σικάγο του Ιλλινόις με μαέστρο τον David Stech, στο Θέατρο της Βόρειας Καρολίνας υπό τη διεύθυνση του Grant Gilman, στο Ρ.Ο. Πολιτιστικό Κέντρο Χο Θέατρο του Τορόντο με την Sneak Peak Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και σολίστ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Victor Cheng, και στην αίθουσα Μπόρχες της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες, σην Αργεντινή στα ισπανικά.
Το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» αφιερωμένο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στην Βασιλική του Μόντρεαλ Notre Dame με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO, παρουσία του Dr. Assad Kotaite.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάστηκε στο Place des Arts του Μόντρεαλ, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον DC. Από το 2013 και έκανε σημαντικές παρουσιάσεις του έργου στην Ελλάδα σε Αρχαία Θέατρα (Επίδαυρος, Μεσσήνη, Αρχαία Αγορά), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α. Το 2014 ο Προμηθέας παρουσιάστηκε με τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στα Ηνωμένα Έθνη και Mamie Fay Auditorium της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η Συμφωνία Νο.4 «της Γης» έκανε πρεμιέρα το 2014 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με μαέστρο τον αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη.
Το Liederabend και η μουσική δωματίου παρουσιάστηκε στο Βερολίνο από την πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και μουσικούς από την Berliner Καμεράτα με εντυπωσίακα σχόλια το 2015.
Το 2016 παρουσίασε την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη με σολίστ και ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Jestin Pieper, και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, με σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση της Ελλάδος ΕΡΤ, έχει αφιερώσει δυο συναυλίες με  έργα του, που μεταδόθηκαν ζωντανά με μερικούς από τους πιό ταλαντούχους καλλιτέχνες της όπερας και της κλασικής μουσικής.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (Royal College of Music, RCM) βρίσκεται στο Νότιο Κένσιγκτον του Λονδίνου. Ιδρύθηκε με βασιλική παραχώρηση το 1882 και θεωρείται ένα από τα πλέον λαμπρά εκπαιδευτήρια μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου και καταξιωμένο διεθνώς.
Η σχολή προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που εκτείνεται από την προπτυχιακή έως τη διδακτορική βαθμίδα, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό αντικείμενο. Αρκετοί διάσημοι μουσικοί και συνθέτες έχουν μαθητεύσει εκεί, όπως οι συνθέτες Γκούσταβ Χολστ, Ραλφ Βων Ουίλιαμς και Μπέντζαμιν Μπρίτεν, οι διευθυντές ορχήστρας Sir Colin Davis και Sir Neville Marriner, ο τσεμπαλίστας Τρέβορ Πίνοκ, ο κιθαριστής Τζον Ουίλιαμς και ο φημισμένος συνθέτης Βαρώνος Άντριου Λόυντ Γουέμπερ.
Στο κολλέγιο υπάρχουν αρκετές συλλογές, που αριθμούν πάνω από 800 μουσικά όργανα (συμπεριλαμβανομένου του παλαιότερου σωζόμενου πληκτροφόρου), 10.000 έντυπα και φωτογραφίες, αρκετά χειρόγραφα συνθέσεων του Μότσαρτ, του Χάυντν και του Έντουαρντ Έλγκαρ, καθώς και πάνω από 300 πορτραίτα εξεχουσών μουσικών προσωπικοτήτων.
Στις τρεις διαθέσιμες αίθουσες συναυλιών δίδονται αρκετές συναυλίες κάθε χρόνο, που περιλαμβάνουν παραστάσεις όπερας, ρεσιτάλ, συναυλίες, μπαλέτο καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Η πιο σημαντική αίθουσα ονομάζεται Amaryllis Fleming, η οποία σχεδιάστηκε το 1901 από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Άρθουρ Μπλόμφιλντ (Arthur Blomfield), ενώ το Britten Theatre εγκαινιάστηκε το 1986 από τη Βασίλισα Ελισάβετ Β΄. Πρόεδρος του RCM είναι ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, πρόεδρος ο Robert Winston και διευθυντής ο Colin Lawson. (RCM, wiki)

Το Fawley Court χτίστηκε το 1684, απο τον Σερ Κρίστοφερ Ρεν (Christopher Wren, 20 Οκτωβρίου 1632 - 25 Φεβρουαρίου 1723) από τους σπουδαιότερους Άγγλους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, με γνωστότερό του έργο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου του Λονδίνου (St. Paul's Cathedral).
Κάθε καλοκαίρι, φιλοξενεί αθλητές παγκόσμιας κλάσης των αγώναν κωπηλασίας που πραγματοποιούνται στον ποταμό Τάμεση. Η Henley Royal Regatta είναι η αρχαιότερη στον κόσμο, που χρονολογείται από το 1839, και η μόνη κωπηλασία υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Επίσης το Fawley Court διαθέτει αίθουσα συναυλιών με εξαιρετική ακουστική, Fawley Court Concert Hall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γρηγόριος Ξενόπουλος και Πηνελόπη Δέλτα: συγκλίσεις και αποκλίσεις» της Άννας-Μαρίας Γεωργούση

  Μαρία Γιαννακάκη, «Η μάχη», μελάνι, ακρυλικό και παστέλ σε ριζόχαρτο, δίπτυχο: 50x120 εκ., 2006 Αν η δημοσίευση της αυτοβιογραφικής   Αδελ...