Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο deBόp

Με αφορμή τις εμφανίσεις του Δημήτρη Μυστακίδη στο ΙΛΙΟΝ Plus, κάναμε μια mini συνέντευξη με αναδρομικό χαρακτήρα που αφορά στο παρελθόν του μουσικού και στα επόμενα βήματά του. Απολαύστε την! 
Χάριν εισαγωγής, πότε και πού ξεκίνησες το ταξίδι σου στη μουσική;
Άρχισα να μαθαίνω μουσική μόνος μου στην τελευταία τάξη του δημοτικού και ως αυτοδίδακτος ξεκίνησα να παίζω επαγγελματικά λίγα χρόνια μετά, όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Οι σπουδές μου στη μουσική έγιναν στην πορεία, αφού υπηρέτησα τη μαμά πατρίδα! Όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που γεννήθηκα και συνεχίζω να ζω. 
Με ποια μουσικά όργανα άρχισες να ασχολείσαι;
Το πρώτο όργανο που βασάνισα ήταν η κιθάρα, αλλά στην πορεία έπαιξα και πολλά άλλα όργανα. Στην πραγματικότητα, έπαιζα πάντα ό,τι έλειπε, ό,τι χρειαζόταν. Το όργανο που σπούδασα όμως ήταν το ηλεκτρικό μπάσο.
 
Προσωπικά σε γνώρισα μέσα από την μουσική σας πορεία μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, εκτός από το σχήμα αυτό, έπαιζες στη «Λοξή Φάλαγγα» του Ν. Παπάζογλου, θα ήθελες να μοιραστείς μερικές αναμνήσεις από αυτό;
Με τον Νίκο συνεργάστηκα σε πολύ νεαρή ηλικία. Ήμουν μόλις 22 ετών. Υπήρξε για μένα πολύ σημαντικός σταθμός, μιας και μαζί του γύρισα όλη την Ελλάδα και έπαιξα σε απίστευτα μέρη. Οι μοναδικές στιγμές κοντά του ήταν πολλές, αυτό που ξεχωρίζω όμως ήταν το ότι γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους. Κυρίως ανθρώπους που κουβαλούσαν την λαϊκή σοφία και είχαν φάει την ζωή με το κουτάλι. 
Πες μου μερικά πράγματα όσον αφορά στην προσωπική δισκογραφική σου πορεία.
Όλες μου οι προσωπικές δουλειές έχουν σαν κεντρικό σημείο αναφοράς τη λαϊκή κιθάρα και τις τεχνικές της, όπως αυτές εξελίχθηκαν σε όλη την πορεία δημιουργίας του ρεμπέτικου. Με τους προηγούμενους μου δίσκους, τα «16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και το «Εσπεράντο», είχα καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των τεχνικών. Μου έλειπε το κομμάτι της πρώιμης ιστορίας του ρεμπέτικου και της λαϊκής κιθάρας, που δημιουργήθηκε από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Αυτό ολοκληρώθηκε με τον τελευταίο μου δίσκο ''AMERIKA''.
 
Από τις πάμπολλες εμφανίσεις που έχεις πραγματοποιήσει, υπάρχουν κάποιες που να έχεις ξεχωρίσει σαν εμπειρίες;
Ε ναι! Οι εμφανίσεις με τους Λαϊκεδέλικα ήταν σχεδόν όλες μια ξεχωριστή εμπειρία. 
Έχεις συνεργαστεί με πάμπολλους καλλιτέχνες εντός συνόρων, θα ήθελες να συνεργαστείς με καλλιτέχνες διαφορετικών ειδών μουσικής από το εξωτερικό; Αν ναι, με ποιους;
Ναι, αυτό είναι κάτι που θέλω να κάνω. Και επειδή ελπίζω να το καταφέρω σύντομα, δεν θα ήθελα να σου πω ονόματα.
Ποιες είναι οι βλέψεις σου για το μέλλον, μετά το "AMERIKA" έχεις κάποιον νέο δίσκο στα σκαριά;
Το “AMERIKA” είναι πρόσφατο, οπότε είναι νωρίς να μιλάμε για καινούργιο δίσκο. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι το επόμενο βήμα δεν θα είναι εστιασμένο στη λαϊκή κιθάρα. Ετοιμάζονται διάφορα, θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα! 
Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Σουβατζή
Περισσότερα για την τελευταία εμφάνιση του Δημήτρη Μυστακίδη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πάνος Δημητρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...