Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

masterclass καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Experimenta Self-With-Others


 Η τεχνική Self-With-Others είναι μία πρακτική και βιωματική μέθοδος εκπαίδευσης καλλιτεχνιδων/ών παραστατικών τεχνών μέσα στο πλαίσιο ομάδας (ensemble). Πρόκειται για τον πυρήνα της εργασίας του John Britton – ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώην διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE.

Μετονομάστηκε σε Experimenta Self-With-Others, καθώς εμπλουτίστηκε με χρήσιμα εργαλεία από άλλους τομείς (νευροεπιστήμες, somatics, breathwork, άλλων καλλιτεχνικών εκπαιδεύσεων), αλλά και από ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο (θεατρικό, χορευτικό και σπουδών επιτέλεσης).
Η εργασία είναι ψυχοσωματική και βιωματική και επικεντρώνεται στην έμπρακτη κατανόηση της σκηνικής λειτουργίας της καθεμίας/του καθενός και τη ρύθμιση αυτής. Περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις που βασίζονται σε ελεύθερους, δομημένους και ημιδομημένους σωματικούς αυτοσχεδιασμούς και χρησιμοποιεί την θετική ανατροφοδότηση ως εργαλείο παραγωγής προσωπικών και ομαδικών πληροφοριών. Παράλληλα, συνδιαλέγεται με τη θεωρητική θεατρική και επιστημονική γνώση πάνω στα ζητήματα που ερευνά αξιοποιώντας χρήσιμα εργαλεία σύγχρονων και παλαιότερων καλλιτεχνικών εκπαιδεύσεων.
Ενδεικτικά, το θεωρητικό υπόβραθο της τεχνικής βασίζεται:
- στη “θεωρία της Ροής” και την ψυχολογίας της Βέλτιστης Εμπειρίας του ψυχολόγου Mihaly Csikszentmihalyi
- στις αρχές που καθορίζουν τη σκηνική παρουσία σε προ-εκφραστικό επίπεδο, όπως μελετήθηκαν στα πλαίσια της Θεατρικής Ανθρωπολογίας από τον Εουτζένιο Μπάρμπα
- στην αρχή της via negativa του Grotowski: γνωρίζουμε τα λάθη (τί δεν λειτουργεί,τα μπλοκαρίσματα) και η γνώση αυξάνεται με την αφαίρεσή τους
- στην ανάλυση και κατανόηση χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου (ιδιοδεκτικό σύστημα, νοητικές εικόνες, polyvagal theory, αντίδραση πάλης/φυγής κλπ)
Αναπτύσσει τη ζωντάνια, την ταχύτητα και την ποιότητα της ανταπόκρισης στα ερεθίσματα, την πειθαρχία, την αναζήτηση της ευχαρίστησης μέσα στην εργασία που πρέπει να γίνει, την έμφαση στην ακρίβεια και τη λεπτομέρειας της κίνησης και της προσοχής και την αυτοπεποίθηση.
Δίνει έμφαση στην εργασία μέσα σε ομάδα (ensemble) με σκοπό την συνειδητοποίηση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η καθεμία/ο καθένας δημιουργεί συνδέσεις, επαφή και επικοινωνία.
___________________________________
Απευθύνεται σε
° επαγγελματίες ηθοποιούς, χορεύτριες/ές, ακροβάτες, αυτοσχεδιαστές, κλόουν, περφόρμερ, σπουδάστριες/ές παραστατικών τεχνών και
° μη επαγγελματίες με εμπειρία στη σωματική καλλιτεχνική έκφραση ή επιθυμία να αποκτήσουν
ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης, σεξουαλικής ταυτότητας, πολιτισμικής κουλτούρας ή καταγωγής
________________________________________
Τα μαθήματα συντονίζει η Θέκλα Γαΐτη.
_______________________________________
στιγμιότυπα από το προηγούμενο masterclass:
στιγμιότυπα από προηγούμενες εκπαιδεύσεις:
https://www.youtube.com/watch?v=lM4GJKsq5Dc&t=11s
__________________________
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική Εxperimenta Self-With-Others:
Η τεχνική self-with-others ήρθε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια από τον εμπνευστή της John Britton (ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώην διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών Duende) . Στα πλαίσια της δικής του εργασίας, σεμινάρια μικρής, μεσαίας και μεγάλης διάρκειας έχουν διεξαχθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και την Κρήτη.
Από το 2015-2019 διεξαγόταν για δύο μήνες το διεθνές Duende School of Ensemble Physical Theatre στην Αθήνα (με εξαίρεση το 2016, όπου πραγματοποιήθηκε στην Ινδία), δηλαδή η εκπαίδευση μεγάλης διάρκειας (250 ώρες) για καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο. Το 2020, λόγω πανδημίας, η δομή της μεγάλης εκπαίδευσης άλλαξε και απέκτησε ετήσιο χαρακτήρα, απευθυνόμενη πια αποκλειστικά στις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, ενώ ο John Britton αποσύρθηκε. Την οργάνωση και τη διδασκαλία της εκπαίδευσης ανέλαβαν οι Θέκλα Γαΐτη και η χορογράφος/χορεύτρια Εύα Τσούρου.
Από το 2010-2020 η ίδια εκπαίδευση (250 ώρες) διεξαγόταν ως διεθνές καλοκαιρινό residency διάρκειας δύο εβδομάδων από τον John Britton και την Εύα Τσούρου (σε συνεργασία με την Αλίκη Δουρμάζερ, τον Dr Eilon Morris και τη Θέκλα Γαΐτη).
Παράλληλα με τον John Britton, από το το 2017 η εκπαίδευση οργανώνεται στην Αθήνα και από την Θέκλα, ως άμεση και έμπειρη μαθήτριά του, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με στοιχεία από τις σύγχρονες καλλιτεχνικές εκπαιδεύσεις του εξωτερικού. |
https://web.facebook.com/DuendeSchool
_________________________________________
Περισσότερες πληροφορίες για τη Θέκλα:
Η Θέκλα είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (τμήμα σύγχρονου τραγουδιού), του DUENDE School of Ensemble Physical Theatre, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο επίπεδο Ι της θεραπευτικής τεχνικής αναπνοών Breathwork: Pure Awareness. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνει τη φοίτησή της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική” της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και performer με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές διαφημίσεις και ως τραγουδίστρια με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές σε μεγάλες και μικρές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει την εργασία της στην performance σε έργα εννοιολογικής φωτογραφίας, ανακαλύπτει και εξερευνά το μεταδραματικό θέατρο, διδάσκει την τεχνική Self-With-Others στα ετήσια διεθνή residencies των DUENDE στη Λέσβο σε καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο και στην Αθήνα σε μικρά ή μεγάλα γκρουπ διαφορετικών επιπέδων, διοργανώνει και διδάσκει τα ετήσια προγράμματα εκπαίδευσης Duende School of Ensemble Physical Theatre με αγαπημένες συνεργάτιδες και συμμετέχει ως καλεσμένη εκπαιδεύτρια σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δίδαξε επίσης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως υπότροφος του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας. Παράλληλα, συνεχίζει τη δια βίου μάθησή της σε καλλιτεχνικές εκπαιδεύσεις που την αφορούν.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρίας experimenta, διοργανώνει θεατρικές παραγωγές και εκπαιδευτικά σεμινάρια και ετοιμάζει τον καινούργιο χώρο experimenta area στο Μεταξουργείο
https://www.facebook.com/experimenta.self.with.others
______________________________
ώρες εκπαίδευσης: 15
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023: 18.30-21.30 μμ
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023: 10.30-13.30 μμ και 18.000-21.000 μμ
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023: 10.30-13.30 μμ και 18.000-21.000 μμ
η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στο φιλόξενο
HGW std.
Μαυρομιχάλη 138, Αθήνα
πρόσβαση:
σταθμός ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
σταθμός ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
_____________________________________
Στα δίδακτρα περιλαμβάνονται:
° 15 ώρες εκπαίδευσης
° βεβαίωση συμμετοχής
° μέηλ με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό
° φωτογραφικό υλικό
* δίδακτρα: 105 ευρώ
* μειωμένα δίδακτρα (για παλιές μαθήτριες/παλιούς μαθητές, φοιτητές/ριες, ανέργους, ευπαθείς ομάδες)
+
**early bird: αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022:
90 ευρώ
*επιδοτούμενα από το HGW std. δίδακτρα για τα queer καλλιτεχνά:
50 ευρώ
απαραίτητη η αποστολή αίτησης στο
contact@hgwstd.org
για τη δέσμευση της θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 20 ευρώ
_________________________________________
στοιχεία επικοινωνίας:
theklaridi@gmail.com
6932002524
_________________________________________
αν σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις την εκπαίδευση σε εβδομαδιαία βάση, μπορείς να ενταχθείς στην ομάδα του χειμερινού κύκλου που θα ξεκινήσει λίγες μέρες μετά και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
πληροφορίες εδώ: https://fb.me/e/3SzbR9V4f
___________________________________________
cover photo: Δημήτρης Νικολάου από το προηγούμενο masterclass (Νοέμβριος 2022)
13 ΙΑΝ ΣΤΙΣ 6:30 Μ.Μ. – 15 ΙΑΝ ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...