Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Τάσος Κοφοδήμος / Ναταλία Κωτσάνη / 23 Μαρτίου


 Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΤΑΣΟΣ ΚΟΦΟΔΗΜΟΣ - ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΩΤΣΑΝΗ

Η Ναταλία Κωτσάνη και ο Τάσος Κοφοδήμος, συμπράττουν για πρώτη φορά σε μια παράσταση εφ’ όλης της ύλης, με σημαντικές στιγμές από τη δεκαπενταετή μουσική τους πορεία. Ρυθμοί από τα Βαλκάνια και τη Θράκη, αρμένικες μελωδίες και τραγούδια της Μεσογείου, συναντούν προσωπικές τους συνθέσεις, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη επικοινωνία τους με το κοινό, τη δυναμική τους παρουσία στη σκηνή και τις εκφραστικές τους ερμηνείες. Πολυσχιδείς και δημιουργικοί, ανταλλάσουν το μουσικό τους υλικό, εναλλάσουν ρόλους, μοιράζονται τις συνθέσεις τους και προτείνουν μία σύγχρονη ερμηνευτική θεώρηση τραγουδιών της παράδοσης. Δύο παράλληλες μουσικές διαδρομές, με κοινές καταβολές στις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου και στην αναζήτηση των ριζών, ενώνονται σε έναν ευφάνταστο διάλογο εναλλαγής και ανταλλαγής μουσικών ιδιωμάτων. Μαζί τους ο Δημήτρης Μπρέντας στο καβάλ, την γκάιντα και το κλαρίνο, ο Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο, και ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά.
Ναταλία Κωτσάνη: Τραγούδι, Πιάνο, Ακορντεόν
Τάσος Κοφοδήμος: Τραγούδι, Λαούτο, Κιθάρα
Δημήτρης Μπρέντας: Γκάιντα, Καβάλ, Κλαρίνο
Γιώργος Ντάνης: Κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: Κρουστά
Έναρξης: 21:30
Είσοδος: 5 €

Άλικο Τριπτολέμου 8 | Γκάζι
Τηλ. Κρατήσεων 210 3411498 ή με μήνυμα στη σελίδα μας
Φωτογραφία Ν. Κ.: Ηλίας Μωραΐτης
Φωτογραφία Τ. Κ.: Στέλλα Μπασιά

Βιογραφικά Συντελεστών
Ναταλία Κωτσάνη
Η Ναταλία Κωτσάνη, τραγουδίστρια του συγκροτήματος encardia από το 2012, πραγματοποιεί μαζί τους περιοδείες και σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη, έχοντας συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη world jazz μουσική σκηνή και τα τραγούδια της Μεσογείου. Σπούδασε κλασικό πιάνο με το Δ. Μαλλούχο, jazz και αυτοσχεδιασμό με το Σ. Λάντσια και τραγούδι με τη Μ. Συμεωνίδου, την Ε. Κυλπάση και την Ε. Πασπαλά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ιταλικού τραγουδιού με την E. Magnolo και την A. Villani καθώς και σεμινάρια ιρλανδικού, σουηδικού, νορβηγικού τραγουδιού και Kulning με τη Λ. Γιώτη. Είναι διπλωματούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Υποψήφια Διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος "Ερμηνεία της Jazz & Νέες Τεχνολογίες" του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στο φωνητικό αυτοσχεδιασμό στην Jazz μουσική. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών σε Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Κύπρο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών. Έγραψε μουσική για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Shadow Fighting", και για τη θεατρική παράσταση Ιωάννα του Μετρό (καλοκαίρι 2022, σκην. Κώστας Αρζόγλου). Παράλληλα, ως ερευνήτρια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Υπολογιστικής Εθνομουσικολογίας, σχεδιάζει πρωτότυπα μουσικά συστήματα και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές της εργασίες σε πλήθος συνεδρίων. Για το 2022 επιλέχθηκε ως Mentor, ενός από τα μεγαλύτερα μουσικά συνέδρια του κόσμου, το NIME 2022 - New Zealand.
Τάσος Κοφοδήμος
Ο Τάσος Κοφοδήμος, είναι τραγουδιστής τριών από τα πιο πολυσυζητημένα συγκροτήματα της νεότερης εγχώριας μουσικής σκηνής, Γκιντίκι, Largo και Transidelia. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου. Το 2007 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε πλήθος εμφανίσεων στα μουσικά στέκια της πόλης. Από το 2013 συμμετέχει στο σχήμα Λάργκο (Λάργκο EP - 2016, Τα λάθη - 2019) και στο σχήμα Γκιντίκι, με τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στις Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2015 συνεργάζεται με την τραγουδίστρια Βάσω Βασιλειάδου. Το 2019 δημιουργείται το σχήμα Transidelia, όπου τραγουδάει και παίζει στεριανό λαούτο (Anatoli - 2019). Aπό το 2019 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2021 ηχογράφησε και ανέλαβε την παραγωγή του προσωπικού του EP με δική του μουσική, το οποίο περιλαμβάνει τη μελοποίηση του ποιήματος "Φωνές" του Κ. Καβάφη (Ηριδανός - 2021). Το 2022 έγραψε τη μουσική στην παράσταση χορού "Αντί" που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2022 στο θέατρο "Ροές". Είτε ως μέλος των συγκροτημάτων στα οποία συμμετέχει ή ανεξάρτητα, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας, έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε θεατρικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών. Παίζει στεριανό λαούτο, ακουστική κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι και τραγουδάει, ενώ παράλληλα γράφει μουσική και στίχους. Είναι διπλωματούχος της Φιλολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Μπρέντας
Το πρώτο του ενδιαφέρον για τη μουσική έρχεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέσα από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον ακούγοντας τραγούδια και σκοπούς της τοπικής παράδοσης και μέσα από τα τοπικά έθιμα. Ξεκίνησε να παίζει φλογέρα βιωματικά. Μετά πέρασε στο κλαρίνο και στην γκάιντα. Ερχόμενος στην Αθήνα σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών, στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής, κλαρίνο με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, γκάιντα με τον Γιώργο Μακρή και θεωρία μακάμ με τον Χρίστο Τσιαμούλη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τον Γιώργο Κοτσίνη και τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο στο παραδοσιακό κλαρίνο και τον Θοδωρή Ρέλλο σε θεωρία δυτικής μουσικής. Το 2008 γίνεται μέλος του σχήματος Χαΐνηδες όπου λαμβάνει μέρος σε μεγάλες συναυλίες και πολλές ηχογραφήσεις. Το 2010 δημιουργεί την παραδοσιακή κομπανία Κυρατζήδες μαζί με τον Νικόλα Αγγελόπουλο και παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι βασικό μέλος του μουσικού σχήματος dorόs όπου αποδίδουν πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις. Είναι ενεργός συνεργάτης του συγκροτήματος Villagers of Ioannina city (VIC), όπου έχει πάρει μέρος σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό.Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες σε συναυλίες και σε ηχογραφήσεις όπως Χρίστος Τσιαμούλης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ματούλα Ζαμάνη, Ζαχαρίας Καρούνης, Ψαραντώνης και αλλοι.Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις με κορυφαία τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση Σιμιγδαλένιος, σκηνοθεσίας Λυδίας Κονιόρδου αλλά και σε παραστάσεις σύγχρονου χορού με κορυφαίες τον Ερωτόκριτο στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Purgatorio με την ομαδα Κι όμως κινείται και την παράσταση Απόγειος στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας με την ομάδα Creo Dance Company. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις χορευτικών συλλόγων.
Γεώργιος Ντάνης
Ο Γεώργιος Ντάνης γεννήθηκε το 1990 στη Λάρισα. Το 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική. Σπούδασε στο μοντέρνο τμήμα του ωδείου Μουσικής Πράξης Ηλεκτρικό Μπάσο και Τζαζ Κοντραμπάσο και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στην κλασική μουσική (Κοντραμπάσο, Κλασική Αρμονία, Σολφέζ, Μουσική Δωματίου, Ορχήστρα, Πιάνο) με ειδίκευση στο κοντραμπάσο υπό την καθοδήγηση του Τάσου Κάζαγλη. Συμμετείχε σε σεμινάρια με σπουδαίους κοντραμπασίστες και παιδαγωγούς της κλασικής μουσικής, όπως ο Quirijin van Regteren Altena (Καθηγητης στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στο Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης) και ο Ευγένιος Πολίτης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και με διεθνούς φήμης ερμηνευτές της τζαζ, όπως οι Lee Konitz, Andy Middleton, Adam Nussbaum, Ralph Peterson. Από το 2012 δραστηριοποιείται σε διάφορα μουσικά σχήματα (jazz, soul, funk, blues, pop, μουσική δωματίου) και υπήρξε μέλος ελληνικών ορχηστρών, όπως η συμφωνική ορχήστρα νέων ΠΝΣΟ, η Ευρωπαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων SEYO και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΕΛΣΟΝ. Ο Γεώργιος Ντανης είναι μέλος της Sinfonietta Hellenica από τον Μάρτιο του 2019.
Βαγγέλης Καρίπης
Ο Βαγγέλης Καρίπης, ένας απ’ τους σπουδαιότερους έλληνες κρουστούς. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και θεωρητικά στο Ελληνικό ωδείο όπου πήρε το πτυχίο του το 1992. Παράλληλα αρχίζει την ενασχόληση του με τα κρουστά στην αρχή αυτοδίδακτος κι έπειτα κάνοντας μαθήματα με αναγνωρισμένους δασκάλους όπως ο Τ. Shankaral, Joe Santos, J. Haddad, A. Tuncboyaciayan. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πλήθος Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Womad festival, Meinz festival) κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με σολίστες διεθνούς κύρους όπως L. McKennit, A. Dinkjan, A. Tuncboyaciayan, Z. Fresco, T. Spasov, M. Ahmet, K. Ziad, E. Ismailov, H. Yazdjan, Γ. Κιουρτζόγλου, Σ. Σινόπουλος. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του τα τελευταία 18 χρόνια στην δισκογραφία, περίπου 400 παραγωγές, καθώς και σε ηχογραφήσεις για θεατρικές παραστάσεις. Τον Ιανουάριο του 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην διεθνή συνάντηση για τα κρουστά που διοργανώθηκε στην Τυνησία στο πλαίσιο του προγράμματος MediMuses. Με το πρόγραμμα αυτό δίδαξε σε σεμινάρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ, Τυνησία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία και Η.Π.Α. Τον Απρίλιο του 2004 προσκλήθηκε από τον Έλληνα συνθέτη Γ. Ψαθά για συναυλίες με το γκρουπ Nederlands Blazers Ensemble στην Ολλανδία και Γερμανία και με το γκρουπ Stroma στη Νέα Ζηλανδία. Το 1998 μαζί με τους Π. Κούρτη και Α. Παπά, δημιουργούν το γκρουπ κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει τα άλμπουμ ΚΡΟΥΣΤΑ (1995 FM RECORDS) σε συνεργασία με τον Γιώργο Γευγελή και τον Ανδρέα Παπά, ΚΡΟΤΑΛΑ (2002 ETERRA MUSIC), ΦΩΝΕΣ ΚΡΟΥΣΤΩΝ (2005 Περιοδικό ΜΕΤΡΟ) και PERCUSSION PICTURES (2011 AΝΤART PRODUCTIONS). Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Έχει διδάξει κρουστά στα μουσικά γυμνάσια Παλλήνης και Χαϊδαρίου και σε πλήθος ωδείων. Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.
THURSDAY, MARCH 23, 2023 AT 9:30 PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...