Εαρινή ισημερία
Ο Ήλιος στην ετήσια φαινόμενη περιφορά του γύρω από τη Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της Εκλειπτικής και του Ουράνιου Ισημερινού. Στην Αστρονομία τα σημεία αυτά συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ (εαρινή ισημερία) και γ΄ (φθινοπωρινή ισημερία). Το σημείο γ ουσιαστικά είναι η κεφαλή και τα κέρατα του Κριού () και συμβόλιζε την εαρινή ισημερία όταν ο αστερισμός αυτός ήταν επικεφαλής όλων των ζωδιακών (1800 π.X.-1 μ.X.) κατά την αστρική εποχή του Κριού.
Στις ισημερίες η γραμμή Ήλιου-Γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης (ή αντίστοιχα της Ουράνιας Σφαίρας), με αποτέλεσμα η μέρα (φωτεινό τμήμα του 24ώρου) και η νύχτα (σκοτεινό τμήμα του 24αώρου) να έχουν ίση διάρκεια. Η ισημερία παραδοσιακά λέμε ότι συμβαίνει στις 21 Μαρτίου. Ωστόσο, οι Αστρονομικές Εφημερίδες μας πληροφορούν ότι φέτος, το 2023, θα συμβεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου (στις 21:26 U.T.C. ή 23:26 ώρα Ελλάδας). Τότε αρχίζει και επίσημα η άνοιξη του 2023 στην πατρίδα μας και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Εννοείται ότι τότε στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει, αντιστοίχως, το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου, στις 14:59 U.T.C ή 17:59 ώρα Ελλάδας). Τότε θα έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του έτους.
Προσέξτε μια λεπτομέρεια, εμείς λέμε «ισημερία» από το ίση-ημέρα (εννοείται και ίση νύχτα), οι Δυτικοί χρησιμοποιούν τον όρο “equinox”, που σημαίνει ίση νύχτα από τις λατινικές λέξεις aequus ίσος) και nox νύχτα). Εννοείται ότι αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι οι Έλληνες «λατρεύουν» το φως και όχι το σκοτάδι της νύχτας.
.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Θεοδοσίου Στράτος, Αστρομυθολογία-Ο αστρονομικός αποσυμβολισμός των
μύθων των Ελλήνων και των άλλων αρχαίων λαών στις αστρικές εποχές του
Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων. Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα, Ιούνιος 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου