Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Thomas Tamvakos // ΠΛΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΠΛΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Ληξούρι, 1/4/1910 - Αθήνα, 24/6/1993)

Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σημαντικού μουσουργού, πιανίστα και καθηγητή πιάνου και σύνθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκδημία του.
Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα. Από το 1920 έζησε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον ελληνικής καταγωγής Ιταλό αρχιμουσικό Αντόνιο Μπιφέρνο. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο μετακόμισε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τον πιανίστα Θησέα Πίνδιο, στο Ελληνικό Ωδείο, από την τάξη του οποίου αποφοίτησε, πέντε χρόνια αργότερα, με δίπλωμα πιάνου, Α' βραβείο και τιμητική διάκριση. Την ίδια εποχή παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα και σύνθεση στις τάξεις του Μ. Βάρβογλη και του Α. Κόντη. Παράλληλα συνέθεσε τα πρώτα του έργα, που από το 1935 άρχισαν να εκτελούνται από διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Ωδείο, συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία όπου έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Egon Petri, με σκοπό να τελειοποιήσει τις πιανιστικές του ικανότητες. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως πιανίστας στην Ορχήστρα των Ανακτόρων (1949). Στην περίοδο 1952-1972 διετέλεσε πρώτος πιανίστας, μουσικός εκγυμναστής και βοηθός αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τέλος, υπήρξε ο πιανίστας του "Κουϊντέτου Ποικίλης Μουσικής" του ΕΙΡ. Εκτός όμως από τη πορεία του ως πιανίστας και συνθέτης, είχε πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα. Διετέλεσε καθηγητής πιάνου και σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και υπήρξε διευθυντής των παραρτημάτων του, στη Σπάρτη και το Ηράκλειο.
Οι συνθέσεις του που εντάσσονται στη νεότερη αποκαλούμενη εθνική μουσική σχολή. Χαρακτηρίζονται από νεορομαντική τεχνοτροπία, πλούσια εσωτερικότητα, στέρεα δομή και έντεχνη ανάπτυξη των θεμάτων. Ξεχωρίζουν το συμφωνικό ποίημα "Θαλασσινή φαντασία" για ορχήστρα (έκδοση ΥΠ.ΠΟ., 1979), η "Ελληνική Ραψωδία" για πιάνο και ορχήστρα, η "Ελληνική Φαντασία" για βιολοντσέλο και πιάνο, ο "Ιερός Χορός", η "Προσμονή" και η "Μαζούρκα" για πιάνο, και οι "Κρητικές Μαντινάδες" και ο "Πόνος αγάπης" για φωνή και πιάνο. Η πολιτεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ανάπτυξη της μουσικής στην Ελλάδα, του απένειμε ισόβια σύνταξη. Είναι ο πατέρας της Λένας Πλάτωνος.
Το αρχείο του είναι στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ. Βουδούρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...