Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Γκαλά όπερας «100 χρόνια Μαρία Κάλλας» Μαγεμένος Αυλός


 Γκαλά όπερας «100 χρόνια Μαρία Κάλλας»

Μαγεμένος Αυλός
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 / ωρα 20:00

Θα ερμηνευτούν διάσημες άριες & ντουέτα από όπερες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας καθώς και Χορωδιακά αποσπάσματα από την όπερα "Ιλιάδα του Ομήρου" και το τραγούδι "Μαρία Κάλλας της καρδιάς μας” του γνωστού Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Παρουσίαση Κώστας Βενετσάνος
Χορωδία «Ραψωδοί» και σολίστ του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου:
Ρέα Βουδούρη, Ειρήνη Κώνστα, Νίνα Γιατρά, Παναγιώτης Διπλάρος, Μαρία Κιόρογλου, Γιάννης Δάρρειος, Hlín Leifsdóttir, Διονυσία Κωτσάκη, Βασιλική Παρασκευοπούλου, Φωτεινή Παπαχρήστου, Νίκος Κατσοχρήστος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Μάντυ Πιστικού, Ναταλία Γκαβριλιάκ, Θοδωρής Μπυράκος. Πιάνο: Χριστιάνα Μάνου.
Συντονισμός: Ρέα Βουδούρη (σοπράνο)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Παναγιώτης Καρούσος (μουσικοσυνθέτης)
Ο συνθέτης κλασικής μουσικής Παναγιώτης Καρούσος γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Ιλιάδα του Ομήρου, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος). Είναι ένας μουσικοσυνθέτης αναγεννησιακού τύπου και η μουσική του έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μαρία Κάλλας, υψίφωνος

Η Μαρία Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923, Νέα Υόρκη – 16 Σεπτεμβρίου 1977, Παρίσι) ήταν κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ού αιώνα. Η φωνητική τέχνη της και οι ιδιάζουσες υποκριτικές της ικανότητες επαινέθηκαν από πλήθος κριτικών, ενώ το οπερατικό κοινό τής χάρισε το προσωνύμιο La Divina («Η Θεϊκή»). Το εξαιρετικά εκτενές ρεπερτόριό της περιελάμβανε μελοδράματα του Βάγκνερ, έργα της κλασικής όπερα σέρια, όπερες μπελ κάντο των Ντονιτσέτι, Μπελίνι και Ροσίνι και πιο σύγχρονα οπερατικά έργα των Βέρντι και Πουτσίνι.
Το 1960 ενσάρκωσε την Νόρμα του Μπελίνι στην πρώτη παραγωγή όπερας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, και το 1961 τη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι.
Κατά την Ρόζα Πονσέλ, η Κάλλας ήταν μια «δραματική κολορατούρα», ήτοι μια δραματική σοπράνο με ικανότητες κολορατούρα. Η άποψη αυτή, συνάδει με τον χαρακτηρισμό soprano sfogato που χρησιμοποίησαν για την Κάλλας αρκετοί μουσικολόγοι και κριτικοί. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, η Κάλλας προσομοίαζε στις σπουδαίες υψιφώνους του 19ου αιώνα Μαρία Μαλιμπράν και Τζουντίτα Πάστα, για τις οποίες είχαν συντεθεί πολλά από τα έργα του μπελ κάντο· όπως η Πάστα και η Μαλιμπράν, η Κάλλας ήταν αρχικά μεσόφωνος που το εύρος της επεκτάθηκε μέσω επίμονης εξάσκησης, με κόστος τη μείωση της φωνητικής της ομοιογένειας. Πράγματι, πολλοί εξ αυτών που είχαν ακούσει την Πάστα, επί παραδείγματι, σχολίασαν ότι οι πιο υψηλές της νότες έμοιαζαν να αποτελούν προϊόν εγγαστριμυθίας, παρατήρηση που αργότερα έγινε και για την Κάλλας. Επιβεβαιώνοντας αυτήν τη θεωρία, το 1968 η μονωδός ανέφερε ότι αρχικώς δεν ήταν «μια αληθινή σοπράνο» και ότι έτεινε «περισσότερο προς μεσόφωνος».

Παναγιώτης Καρούσος, μουσικοσυνθέτης

Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας πολυσχιδής μουσικοσυνθέτης Αναγεννησιακού τύπου με τη μουσική του να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Πολλά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει βραβευτεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την προσφορά του στην τέχνη. Εδώ και 20 χρόνια, ο Παναγιώτης Καρούσος έχει αδιάκοπη παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή ως συνθέτης και πρωτοπόρος στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Έχει διακριθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αργεντινή, και σε ευρωπαϊκές πόλεις, Λονδίνο, Παρίσι, Σόφια, Βερολίνο, Χάγη, με εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών όπως το Lincoln Center, το Place des Arts, το Royal College of Music, η Sofia National Opera and Ballet, το Amphithéâtre Richelieu Université Paris-Sorbonne, η Basilique Notre-Dame de Montréal, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Θέατρο Βεάκειο, στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν, κ.ά. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα, παρουσιάζοντας τις όπερες του «Προμηθέας Δεσμώτης», «Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα», «Μέγας Αλέξανδρος», και έργα όπως η «Συμφωνία της Ελευθερίας», το «Πιάνο Κονσέρτο», η «Μοντρεαλίτικη Σουίτα», το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών». Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...