Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΣΤΑΣΟΥ ΜΥΓΔΑΛΑ : ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΌ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ


 ΣΤΑΣΟΥ ΜΥΓΔΑΛΑ : ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΌ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» γνωρίζουν πολύ καλά το περίφημο «Στάσου, μύγδαλα», την θρυλική ατάκα που έμεινε σαν σλόγκαν στην ιστορία και θα ακολουθεί για πάντα τον Γιάννη Βόγλη, δικαιώνοντας απόλυτα τον άνθρωπο που είχε… προφητέψει το μέλλον!
Φυσικά, αυτός ο προφήτης δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη του φιλμ, τον σπουδαίο Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε ένα έργο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην καριέρα του Έλληνα ηθοποιού αλλά παράλληλα λειτούργησε ως πρεσβευτής του τουρισμού στην Ελλάδα, που τότε άρχισε να γνωρίζει άνθιση, πριν εξελιχθεί στην βαριά βιομηχανία του σήμερα, με τα πολλά –πάντως- προβλήματά της......ένα φιλμ με θέμα το ερωτικό δέσιμο ενός Έλληνα βοσκού σε ένα απομακρυσμένο χωριό και μιας τουρίστριας, αλλά και τις διαφορές στην κουλτούρα που έπρεπε να ξεπεράσουν αυτοί οι δύο για να ζήσουν το πάθος τους.
Βέβαια από τις πολλές σκηνές που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει στην παραγωγή, αναμφίβολα αυτή που μένει (μακράν της δεύτερης) στη μνήμη όλων είναι εκείνη με τον Βόγλη και την Λόμπεργκ, από την οποία φυσικά βγήκε και η διαχρονική ατάκα «Στάσου, μύγδαλα» την οποία φώναζε ο βοσκός στην τουρίστρια, χωρίς να έχει αρχικά το επιθυμητό αποτέλεσμα!....Εκεί ο απαιτητικός Βασίλης Γεωργιάδης ζητούσε να γυριστεί ξανά και ξανά η συγκεκριμένη σκηνή, όντας ανικανοποίητος από το τελικό αποτέλεσμα, με τον Βόγλη να εκφράζει τα παράπονά του αφού εκτός όλων των άλλων, ήταν υποχρεωμένος να τρέχει κάτω από τον ήλιο με την κάπα του βοσκού στους ώμους. «Την φορούσα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη ‘’έλα ρε Βασίλη, αφού το ‘χουμε το πλάνο. Βαρέθηκα πια, στάσου μύγδαλα και στάσου μύγδαλα! Κι εκείνος γυρνά και μου λέει ‘’Βόγλη, αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σε όλη σου την ζωή», όπως και τελικά συνέβη!
Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού κατά την πάροδο των χρόνων, ειδικά μετά τη δεκαετία του 1970, γέννησε ένα φαινόμενο που μπορεί να προσεγγιστεί με καθαρά κοινωνιολογικούς όρους: τα καμάκια, οι Greek Lovers, όπως διεθνώς έκαναν καριέρα, ήταν για δεκαετίες σχεδόν συνώνυμο των ελληνικών καλοκαιριών, σκορπίζοντας αξέχαστες στιγμές σε γυναίκες του παγωμένου Ευρωπαϊκού βορρά, αλλά και πικάντικες όσο και χιουμοριστικές ιστορίες για όλους τους υπόλοιπους.
Μπορεί αυτή η εικόνα να μοιάζει ξένη σήμερα, αλλά αυτό ήταν το αρχέτυπο που υπήρχε για τον Έλληνα άνδρα στο εξωτερικό, στα 70’s και τα 80’s. Τότε που οι Greek Lovers έκαναν την εμφάνισή τους, ίσως και για να ξεπλύνουν την ντροπή του Γιάννη Βόγλη με το «στάσου μύγδαλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...