Ο Ιωάννης Γλωσσόπουλος είναι παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων με μια μαγική αποστολή. Το 2011, δημιούργησε τους Ονειροβάτες, μια ομάδα που ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο, φέρνοντας παραμυθένιες παραστάσεις κουκλοθεάτρου και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά. Με την καρδιά του γεμάτη αγάπη και το μυαλό του γεμάτο φαντασία, έχει καταφέρει να επισκεφθεί αμέτρητες σχολικές αίθουσες, κάνοντας τα μάτια των παιδιών να λάμπουν. Το 2020, με ένα όνειρο να στηρίξει ακόμα περισσότερες οικογένειες, δημιούργησε το KidNest, μια κοινότητα-φωλιά, που σήμερα αγκαλιάζει σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το KidNest είναι ένα μέρος όπου οι γονείς βρίσκουν πρακτική βοήθεια και υποστήριξη, βοηθώντας τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες. Με την αγάπη του για την παιδική ψυχαγωγία και την ψυχολογία, συνεχίζει να φέρνει χαρά, γνώση και μαγεία στις ζωές των παιδιών και των γονιών, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις και φέρνοντας φως και ελπίδα σε κάθε οικογένεια. Η κυκλοφορία του πρώτου παιδικού βιβλίου του, Θα σε περιμένω, από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη, μας έδωσε την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη.
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία και ειδικότερα με την παιδοψυχολογία;
Εγώ ξεκίνησα ως κουκλοπαίχτης, λαμβάνοντας ουσιαστικά τα σκήπτρα από τη μητέρα μου, η οποία ήταν από τις πρώτες μεταπολεμικές κουκλοπαίχτριες και παίζει κουκλοθέατρο τα τελευταία 40 χρόνια. Στην αρχή, ωστόσο, δεν έβρισκα κάποιο ενδιαφέρον. Μεγαλώνοντας όμως άρχισα να αγαπάω το κουκλοθέατρο, γιατί είδα ότι είχε πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στα παιδιά και επειδή ήμουν ένα παιδί της Τέχνης, μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική, αποφάσισα να ασχοληθώ και με το θέατρο, το οποίο θεωρώ την ύψιστη Τέχνη, γιατί έχει πάρα πολλά να δώσει και έχει τρομερά ερεθίσματα να λάβεις. Έτσι, ακολούθησα την Τέχνη της μητέρας μου και όντας παιδί εκπαιδευτικών, έχω περάσει σχεδόν όλη μου τη ζωή σε σχολεία μπροστά σε παιδιά. Στη συνέχεια, όταν έφτασα σε ένα σημείο που αναλογιζόμουν ότι πρέπει να εξελιχθώ, επέλεξα να ασχοληθώ με μία από τις άλλες μου αγάπες, την ψυχολογία, ξεκινώντας με σεμινάρια και ακολούθως σπουδάζοντας Ψυχολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Όταν έφτασε η στιγμή να διαλέξω ειδίκευση δεν υπήρξε κανένα δίλημμα μέσα μου, ήταν η φυσική μου συνέχεια να ασχοληθώ με την παιδική ψυχολογία, κλείνοντας τον κύκλο των σπουδών μου με κάποιες μετεκπαιδεύσεις στη θεραπεία εστιασμένη σε λύσεις, τεχνική που εφαρμόζω και στη συμβουλευτική γονέων τώρα.
Με τη συγγραφή πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε;
Είχα πάρα πολλές ιστορίες γραμμένες στο συρτάρι μου με πρωταγωνιστή τον Ορφέα, ο οποίος είναι ένας ήρωας που με ακολουθεί από το 2018, όπου ήθελα ουσιαστικά να «πατεντάρω» κάποια έργα – από εκεί που έπαιζα κλασικά έργα και ελληνικούς μύθους, έφτιαξα ένα πρότυπο που αφορούσε τον Ορφέα και τις ιστορίες του. Οπότε είχα πάρα πολλές ανέκδοτες ιστορίες και πρωτότυπα σενάρια σε μορφή κουκλοθεάτρου και μετέπειτα τα προσάρμοζα σε μορφή παραμυθιών. Το Θα σε περιμένω έρχεται αρκετά μετά, δηλαδή έρχεται από την ενασχόλησή μου με γονείς και παίρνοντας τα προβλήματα που είχαν, και ένα πολύ μεγάλο μέρος της έρευνας γι’ αυτό το παραμύθι οφείλεται σε αυτό. Εκείνο το διάστημα είχα πολύ μεγάλο πάθος να μάθω για τον αδερφικό δεσμό, για την έλευση του νέου μέλους, τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, με αποτέλεσμα όλο αυτό το πάθος και η έρευνα να αποτυπωθούν σε αυτό το παραμύθι, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα – γονέων που περιμένουν παιδί, έχουν ένα βρέφος μέχρι 12 μηνών ή μεγαλύτερα παιδιά μέχρι 6 ετών.
Είναι ένα παραμύθι το οποίο αφορά τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να πουν πράγματα που δεν είναι έτοιμοι να πουν.
Οπότε και η θεματική του παραμυθιού προέκυψε απ’ όλη αυτή την αναζήτηση;
Αρχικά αυτή ήταν μία ιστορία που είχα έτοιμη, γιατί ο Ορφέας θα έχει κι άλλες ιστορίες στο μέλλον, απλά αυτή, τυχαία ή όχι, ήταν η πρώτη. Επίσης, οι Εκδόσεις Διόπτρα με προσέγγισαν ως παιδοψυχολόγο, οπότε θεωρήσαμε καλό το πρώτο παραμύθι να αφορά ένα συγκεκριμένο παιδοψυχολογικό θέμα για το οποίο οι γονείς πηγαίνουν σε έναν παιδοψυχολόγο. Οι άλλες ιστορίες είναι στο ίδιο μοτίβο, αλλά έχουν διάφορες θεματολογίες και θα μπορούν να ταυτιστούν μετέπειτα οι γονείς. Το κάθε βιβλίο είναι ένα παραμύθι για τα παιδιά και ένα εργαλείο για τους μεγάλους.
Μέσα από την εμπειρία σας, ποια εικόνα έχετε για το ζήτημα του ερχομού ενός δεύτερου παιδιού σε μία οικογένεια και πόσο απασχολεί τους γονείς;
Οι γονείς βασανίζουν αρκετά το μυαλό τους σχετικά με την αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν με τον ερχομό ενός επιπλέον παιδιού. Η απόφαση από μόνη της να κάνουμε ένα δεύτερο παιδί εμπεριέχει όλες αυτές τις πίσω σκέψεις και είναι λογικό, όπως οποιαδήποτε απόφαση στη ζωή μας, αν θα πάρουμε αυτόν τον δρόμο ή τον άλλον, κάθε απόφαση έχει τα συν και τα πλην της, όλα έχουν κάποιο κόστος. Το πρόβλημα που έχουν οι γονείς είναι ότι θέλουν κάποιες αποφάσεις τους να μην έχουν κόστος ή το κόστος που έχουν οι γονείς να το υπερδιογκώνουν, ειδικά τους πρώτους μήνες όπου το παιδί δεν έχει αυτό το σκεπτικό – ένα παιδί μυρίζεται την αλλαγή, μυρίζεται τα συναισθήματα και παρουσιάζει κάποια θέματα περίπου στον έκτο ή έβδομο μήνα της κύησης, εκεί δηλαδή όπου η εγκυμοσύνη φαίνεται ξεκάθαρα και ως εικόνα και ως αλλαγή στη συμπεριφορά της μητέρας, που μπορεί να μην έχει την ίδια ενέργεια ώστε να παίξει με το παιδί. Όλο το παιχνίδι του ερχομού ενός παιδιού παίζεται στην ανακοίνωση και στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα προσεγγίσουν το θέμα αυτό, πόσο ανοιχτά θα μιλήσουν, πόση αποδοχή θα έχουν, και στη συνέχεια το μεγάλο μέρος του παιχνιδιού είναι η συμπεριφορά που θα έχουν μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Δηλαδή, το πώς στην πράξη τα λόγια τους θα φανούν ότι τα υποστηρίζουν. Μέσα από το Θα σε περιμένω ήθελα να καταπραΰνω και το άγχος αυτό, ότι είναι εντάξει και να ζηλεύεις, να θες να είσαι ο μεγάλος αδερφός και να φροντίζεις το μικρότερο αδερφάκι. Γενικότερα, το παιχνίδι του αδερφικού ανταγωνισμού αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση των γονέων και πολύ συχνά έχει να κάνει με το φαινόμενο favoritism, δηλαδή πόσο ξεχωρίζουν οι γονείς το ένα παιδί από το άλλο.
Πώς προέκυψε ο τίτλος Θα σε περιμένω;
Η έκφραση θα σε περιμένω, που επαναλαμβάνεται μέσα στην ιστορία, ήταν αποκλειστικά καλλιτεχνική άποψη, κρατάει ένα μοτίβο για την αναμονή· επίσης, για τους γονείς που έχουν ήδη και άλλα παιδιά, το θα σε περιμένω μεταφράζεται ως θα σε περίμενα, ως ένα flashback, ώστε να καταλάβουν για ποιον λόγο πήραν αυτή την απόφαση και τι περίμεναν τότε. Το Θα σε περιμένω έχει να κάνει καθαρά με την αναμονή και προσωπική μου επιθυμία είναι να εγκαθιδρυθεί ως ένα παραμύθι κλασικό για την έλευση ενός νέου μέλους, αλλά δημιουργεί και τις αναμνήσεις, δηλαδή έχω την προσμονή και την αναμονή αυτού που δημιουργείται τώρα.
Η γονεϊκότητα είναι ένα χάος και ένας δρόμος τον οποίο περπατάμε μόνοι μας, βρίσκουμε τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε στην πορεία.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ο Ορφέας θα έρθει με νέες ιστορίες για τις οποίες δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι παραπάνω τώρα. Επίσης, σίγουρα θα ήθελα να επικοινωνήσω τα μηνύματα του Kidnest από κοντά και να έρθω σε επαφή με γονείς και να μιλήσουμε, γιατί μέχρι στιγμής περιορίζομαι στις online δραστηριότητες.
Ποια είναι η ανταπόκριση και τα μηνύματα που έχετε λάβει μέχρι στιγμής για το Θα σε περιμένω;
Έχω λάβει δύο πάρα πολύ καλά feedback από δύο μεγάλους εκπαιδευτικούς, που με χαροποίησαν ιδιαιτέρως, γιατί επιβεβαίωσαν ότι το Θα σε περιμένω είναι ένα τρυφερό, μη διδακτικό παραμύθι, περνάει πάρα πολύ γλυκά το κομμάτι της μετάβασης και του αδερφικού δεσμού. Από το κοινό έχω λάβει εξίσου ωραία μηνύματα τόσο για την εικονογράφηση όσο και για τις συμβουλές που παρέχω στο τέλος του παραμυθιού.
Ένα μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στο κοινό σας;
Όσον αφορά το μήνυμα του βιβλίου, θέλω να πω ότι είναι ένα παραμύθι το οποίο αφορά τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να πουν πράγματα που δεν είναι έτοιμοι να πουν ή να προσεγγίσουν το παιδί με μια αγάπη και μια κατανόηση που χρειάζεται. Όσον αφορά τους γονείς, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη το κομμάτι του τέλειου και να καταλάβουν ότι η γονεϊκότητα είναι ένα χάος και ένας δρόμος τον οποίο περπατάμε μόνοι μας, βρίσκουμε τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε στην πορεία. Τέλος, να νιώθουν αυθεντικοί και όμορφα με αυτά που κάνουν.
Θα σε περιμένω
Ιωάννης Γλωσσόπουλος
εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
Διόπτρα
σ. 40
ISBN: 978-618-220-896-0
Τιμή: 15,50€
Χρήστος Ιωάννου, δημοσιογράφος.
https://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/23429-ioannis-glossopoulos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου