Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κατερίνα Περιστέρη, αρχαιολόγος «Μακεδονικό Βραβείο 2014»

Πρόσφατα το Ιδρυμα Μακεδονικού Βραβείου την τίμησε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014»

Κατερίνα Περιστέρη: Ολα όσα δεν ξέρετε για την επικεφαλής αρχαιολόγο της Αμφίπολης

Κατερίνα Περιστέρη: Ολα όσα δεν ξέρετε για την επικεφαλής αρχαιολόγο της Αμφίπολης
Στη μέχρι τώρα πορεία της έχει τιμηθεί και έχει διακριθεί αρκετές φορές για το ανασκαφικό της έργο - Είναι ένας άνθρωπος «χαμηλών τόνων» - «Το μεράκι για δουλειά» με οδήγησαν ως εδώ, λέει η ίδια.
«Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και πάντα είναι το άγνωστο… Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα». Η Κατερίνα Περιστέρη, έχοντας στο πλάι της αξιόλογους επιστήμονες και το υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει απτόητη, με την ανασκαφική ηρεμία που τη διακρίνει και βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο. Δεν την απασχολεί να βρει χρυσάφια και πολύτιμα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα. «Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα αριστούργημα καταπληκτικών καλλιτεχνών» θα επαναλάβει αρκετές φορές το τελευταίο τρίμηνο. Με αυτά τα λόγια, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη περιέγραφε, συγκινημένη, στους δημοσιογράφους την αγάπη της για την αρχαιολογία, λίγο μετά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, πριν από μερικές ημέρες. Ο κόσμος στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας την καταχειροκροτεί κι εκείνη σφίγγει στην αγκαλιά της όλο και περισσότερο τη ανθοδέσμη, που της προσέφεραν, θέλοντας έτσι να κρύψει τη μεγάλη συγκίνηση που αισθάνεται, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρνει. Στην αίθουσα βρίσκονται πολλοί φίλοι και συνεργάτες της από την Καβάλα, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Δράμα όπου εργάστηκε για περίπου δεκατρία χρόνια, βάζοντας τη «σφραγίδα» της στο Μουσείο της περιοχής, με πολλές σπουδαίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις, καθώς και κόσμος πολύς από τις Σέρρες. Όλοι την αισθάνονται δική τους... Στη σύντομη και περιεκτική ομιλία της κάνει μνεία στους καθηγητές της, Γ. Δεσποίνη, Μ. Ανδρόνικο, Δ. Παντερμαλή, Δ. Θεοχάρη τού Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας, αποφοιτώντας με άριστα. Την Κατερίνα Περιστέρη όμως δεν την «κρατά» τότε η Ελλάδα. Η αγάπη της για την αρχαιολογία την οδηγεί στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Μιλά τη γαλλική γλώσσα άπταιστα, από τα παιδικά της χρόνια, κι έτσι επιλέγει τη Γαλλία, όπου κάνει σπουδές (DEA), στο στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne - UFR d' Art et d' Archeologie - Prehistoire- Ethnologie - Anhtropologie, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, με καθηγητή τον P. Courbin. Μπαίνει στον εργασιακό χώρο ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associée) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales της περιοχής Ardèche.
Ως φοιτήτρια, αλλά και στη συνέχεια ως πτυχιούχος αρχαιολόγος, η Κατερίνα Περιστέρη εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο και με την Εφορεία και με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων, καθώς και με την Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Αρχαία Αμφίπολη, σε ανασκαφές στο Βόρειο Τείχος και την Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα.
Το 1980 διορίζεται μόνιμη αρχαιολόγος στο υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκινά στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης και συμμετέχει στις ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία - Ζώνη.
 Ύστερα από τρία χρόνια μετατίθεται στη ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας, όπου και ξεκινά τις ανασκαφές και αποκαλύπτει τον Προϊστορικό Οικισμό Ντικιλι-Τάς και σωστικές οικοπέδων.
Στον νομό Δράμας, η αρχαιολογική της σκαπάνη φέρνει στο φως το Ιερό Διονύσου, στην Καλή Βρύση, που χρονολογείται στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ πραγματοποιεί την ανασκαφή του Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον Γ. Χουρμουζιάδη και την ανασκαφή Ταφικών Τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών.
Γίνεται υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του νέου μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000.
Στις ανασκαφικές της έρευνες στη Θάσο, ως υπεύθυνη αρχαιολόγος, συνεργάζεται με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη θέση «Φαρί» σε αρχαϊκό αγγειοπλαστείο, καθώς και στον Αρχαιολογικό Χάρτη νήσου Θάσου.
Το 2004 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών. Οι ανασκαφές της αποκαλύπτουν γρήγορα την «Αρχαία Βέργη», στον σημερινό Νέο Σκοπό τού δήμου Εμμ. Παππά, αποικία των Θασίων επί του Στρυμόνα, ενώ παράλληλα κατευθύνεται και στην αντίθετη πλευρά του νομού, όπου και αποκαλύπτει στον «Μαύρο Βράχο» στο Σιδηρόκαστρο, το Ιερό Νυμφών, του Απόλλωνα και Πάνα, Ρωμαϊκών χρόνων. Η αρχαιολογική της σκαπάνη δεν σταματά- στην Αρχαία Άργιλο και παράλληλα στην Αρχαία Αμφίπολη αποκαλύπτει 400 τάφους Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, συνεχίζει με την ανασκαφή σπιτιών του Αρχαίου Οικισμού και από το 2009-2010 ασχολείται με την ανασκαφή στο Αρχαϊκό Νεκροταφείο της περιοχής του Λόφου Καστά.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συναντά σε μία επίσκεψή της στον τότε νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, τής εξασφαλίζει 20.000 ευρώ, προκείμενου να συνεχίσει τις ανασκαφές στον λόφο Καστά. Επιμένει, τότε, πως «τον λόφο Καστά κρύβει ένα πέπλο μυστηρίου».
«Υπάρχει το σκεπτικό να οριοθετήσω τον Τύμβο Καστά, να δούμε γενικά τι συμβαίνει με τον Τύμβο και όχι μόνο με μερικούς τάφους που δίνουν στοιχεία για μικρό χρονικό διάστημα, θέλουμε συνολική εικόνα» δηλώνει για πρώτη φορά τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Κατερίνα Περιστέρη επιμένει και παρά τις κάποιες αντιρρήσεις και ορισμένα αποθαρρυντικά σχόλια από μερίδα συναδέλφων της πως «εκεί δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο», βρίσκει ανταπόκριση και οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Αμφίπολης και πολιτικούς φορείς του τόπου.
Η αρχαιολογική ανασκαφή στον λόφο Καστά ξεκινά, για πρώτη φορά κάθετα του λόφου, το 2012. Η Κατερίνα Περιστέρη κατεβαίνει δεκαπέντε μέτρα βάθος από τον αγροτικό δρόμο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη γίνεται καθώς έρχεται στο φως ο υπερμεγέθης περίβολος του Τύμβου, που ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, είναι από θασίτικο μάρμαρο και εκπλήσσει ευχάριστα την αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, καθώς διασώζεται σε άριστη κατάσταση.
«Είναι ταφικός περίβολος» δηλώνει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Περιστέρη, η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα με τους συνεργάτες της και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ταυτοποιούν το λιοντάρι της Αμφίπολης «που βρισκόταν», όπως η ίδια αναφέρει και επιμένει, «στην κορυφή του Τύμβου».
Παράλληλα με τις ανασκαφές στον λόφο Καστά, στο νομό Σερρών υλοποιήθηκαν κατά από το 2011 έως το 2013 δύο έργα ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης, με τίτλους: «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης» και «Κατασκευή στεγάστρου προστασίας στην Παλαίστρα Αρχαίου Γυμνασίου Αμφίπολης». Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο τέλος του 2013, καθιστώντας τον χώρο επισκέψιμο.
Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν τότε ότι η Κατερίνα Περιστέρη είναι τυχερή. «Τύχη, εμπειρία, ή γνώση;» θα τη ρωτήσουμε. «Μεράκι για δουλειά» θα δηλώσει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα προσθέσει: «Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Αν αυτή βγαίνει καλή, είναι γιατί την αγαπώ».
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο, καθώς οι γνώσεις της Κατερίνας Περιστερη δεν περιορίζονται μόνο στην αρχαιολογία. Τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει είναι ποικίλα και συμπληρώνουν το ένα μετά το άλλο, το αντικείμενο της εργασίας της. Το 1987-'88 παρακολούθησε σεμινάρια λιθοτεχνίας στην πειραματική αρχαιολογία και την τεχνολογία λίθινων εργαλείων, στο Παρίσι - Meudon στο CNRS-URA 28 με τη Διεύθυνση του Jacques Tixier, στο CNRS - Institut de Prehistoire Οrientale με τη Διεύθυνση της Marie-ClaireCauvin, το 1989- 1990 στο Πανεπιστήμιο Paris I, Τυπολογία Λίθινων Εργαλείων με τη Διεύθυνση των Taborin & Pigeot και μαθήματα σχεδίασης εργαλείων από το M. Dauvois, στο P. Courbin, στο πανεπιστήμιο «Ecole des Hαutes Etudes en Sciences Sociαles» στο Παρίσι, σεμινάρια μουσειολογίας στη γαλλική πρωτεύουσα και πολλά αλλά, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή της σε συνέδρια αρχαιολογίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, από το 1984 έως και σήμερα, στα περισσότερα εκ των οποίων ήταν η κύρια επιστημονική ομιλήτρια.
Οι ανασκαφές της στα αρχαία Άβδηρα, στο Ντίκιλι Τας και στη Δράμα (1987- 2003) της δίνουν την αφορμή για επαναλαμβανόμενες διαλέξεις που πραγματοποιεί στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I και στην Ecole du Louvre, καθώς και στην πόλη Lille, στο Πανεπιστήμιο Lille III, ενώ οι ανασκαφικές έρευνες στις Σέρρες και ιδιαίτερα την περιοχή Μαύρου Βράχου Σιδηροκάστρου και αρχαίας Βέργης την οδηγούν για διάλεξη στο Μουσείο του Λούβρου έπειτα από πρόσκληση της Διεύθυνσης του Μουσείου. 
Το Νοέμβριο του 2010 πηγαίνει στον Καναδά, έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Montreal Univérsite de Montreal III, Faculté des arts et des sciences, Centre d' études classiques, και εκεί μένει δύο εβδομάδες, διδάσκει και παρουσιάζει τις αρχαιολογικές έρευνες στο νομό Σερρών (Αρχαία Βέργη, Αμφίπολη).
Το πλούσιο βιογραφικό της έρχεται να ενισχύσει η συμμετοχή της στην οργανωτική επιτροπή για την πραγματοποίηση της έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου, με θέμα «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία» (από 13/10/2011 έως 16/01/2012).
«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας θρύλος. Το να έχουμε το έργο του στενού του φίλου του Δεινοκράτη στην Αμφίπολη είναι πολύ σημαντικό» θα σχολιάσει, σε δηλώσεις της το 2012 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι ο λόφος Καστά θα ξεδιπλώσει μία ιστορία που χάθηκε στους αιώνες και κάηκε με τη φλόγα που «καταβρόχθισε» στα σωθικά της τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο του 2012, η Κατερίνα Περιστέρη, συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας, «Ancient Cultures in South - East Europe and the Eastern Mediterranean - Megalithic Monuments and Cult Practices».
Κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας της στην ΙΗ΄ ΕΠΚΑ Καβάλας υπηρέτησε δύο φορές ως γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας από το 2008 - 2011 και τακτικό μέλος του τοπικού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το 2011 μέχρι σήμερα.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Β. Ελλάδος, των φίλων της Σχολής του Λούβρου, των πολιτιστικών συλλόγων Καβάλας, Δράμας και Σερρών και αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Αμφίπολης.
Στη μέχρι τώρα πορεία της έχει τιμηθεί και έχει διακριθεί αρκετές φορές για το ανασκαφικό της έργο. Η ανασκαφή στον λόφο Καστά και τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που φέρνει στο φως την καθιστούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της υφηλίου. Η Κατερίνα Περιστέρη, όμως παραμένει η ίδια, ένας άνθρωπος ευαίσθητος, «χαμηλών τόνων» θα πουν οι φίλοι της.
Μιλά σπάνια για την παιδική της ηλικία και την προσωπική της ζωή, ενώ δηλώνει ότι από μικρή της άρεσε να ανακαλύπτει πράγματα: «όταν μεγαλώνεις η περιέργεια κάπου εστιάζεται, έτσι με κέρδισε η αρχαιολογία» θα σχολιάσει, πριν από δύο χρόνια, σε ένα μικρό καφέ στις Σέρρες, παρέα με λίγους φίλους που πιστεύουν σ' αυτήν και την ακούν με προσοχή να εξιστορεί τη σημαντική θέση του λόφου Καστά στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. 
«Εκεί συναντώνται η λίμνη Κερκινίτιδα και ο ποταμός Στρυμόνας, εκεί όπως αναφέρει Διόδωρος ο Σικελιώτης, υπάρχουν τα ωραία αγκυροβόλια της λίμνης που συνδεόταν με το ποτάμι. Ο Τύμβος με τον Λέοντα βρισκόταν ακριβώς μπροστά στη λίμνη. Από κει ξεκινά ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του. Τα καράβια του φτιάχτηκαν από δάση του Παγγαίου, υπήρχε το νομισματοκοπείο του Παγγαίου, οι στρατηγοί ξεκίνησαν από ΄κει...» και η ιστορία ξεδιπλώνεται με τον θρύλο να ζωντανεύει στη φαντασία και χιλιάδες εικόνες να ξεπροβάλλουν μέσα από τα λόγια της αρχαιολόγου.
Δυο καλοκαίρια μετά, η Κατερίνα Περιστέρη αποκαλύπτει την είσοδο του ταφικού περιβόλου του Καστά. «Η είσοδος ήταν κολλημένη στον περίβολο και αγναντεύει, όπως και το λιοντάρι, την Αμφιπολη» θα σχολιάσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες μέρες μετά το αρχαιολογικό συνέδριο για τη Μακεδονία που έγινε τον Μάρτιο του 2014.
Λίγους μήνες αργότερα, η αρχαιολόγος βρίσκεται μπροστά στο μεγαλείο των Σφιγγών. «Όταν τις αντικρίσαμε, ήταν μία μαγική στιγμή, νιώσαμε συγκίνηση. Τα μάτια μας τρέχανε δάκρυα χαράς, ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε» θα σχολιάσει για τις Σφίγγες που αποκάλυψε μετά την είσοδο του ταφικού μνημείου, τον Αύγουστο του 2014.
Οι εκπλήξεις όμως της αρχαιολογικής σκαπάνης της Κατερίνας Περιστέρη δεν σταμάτησαν εκεί. Μετά τις Σφίγγες, ήρθαν οι Καρυάτιδες και μετά ακολούθησε το μοναδικό ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης. Η μαρμάρινη θύρα στο τέλος του ψηφιδωτού έρχεται να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει την αρχική της θέση, ότι πρόκειται για ένα ταφικό μακεδονικό μνημείο, μοναδικό και ιδιαίτερο, που η κατασκευή του γίνεται μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π. Χ. Αιώνα, το 425-400 π. Χ.  «Πρόκειται για ένα πολυτελέστατο ταφικό μνημείο μία πολύ ακριβή κατασκευή» θα σχολιάσει η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που βρίσκεται στο πλευρό της Κατερίνας Περιστέρη από τις αρχές του Αυγούστου, και παρακολουθεί το ανασκαφικό έργο να προχωρά και να αποκαλύπτει τη μοναδικότητά του.
«Είναι ένα μοναδικό ταφικό σύνολο σε παγκόσμια κλίμακα για την εποχή που γίνεται, αλλά και για σήμερα» θα πει η κ. Μενδώνη.
Ο νεκρός του τάφου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός, το σίγουρο όμως είναι πως γνώριζε και ενέκρινε τα σχέδιά του, όταν ήταν ακόμη εν ζωή, αφού σύμφωνα με την αρχαιότητα οι μεγάλοι στρατηλάτες της Αρχαίας Ελλάδας σχεδίαζαν με τους αρχιτέκτονες το ταφικό τους μνημείο που θα τους φιλοξενούσε, όπως πίστευαν στην αιώνια, μεταθανάτια τους ζωή.
Ο τύμβος της Αμφίπολης φτάνει τα 23 μέτρα ύψος, με 158,40 μέτρα διάμετρο και περίβολο 497 μέτρα με ύψος τρία μέτρα. Η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του τύμβου στα 26 μέτρα οριζόντιο βάθος από τον περίβολο, αποκαλύπτοντας περίπου το 1/3 του λόφου που είναι και το τεχνητό μέρος του, καθώς το υπόλοιπο είναι φυσικός λόφος.
Ο τρίτος θάλαμος μένει να μας δώσει τι κρύβει και αν κρύβει τον νεκρό του, καλά κλεισμένο στον πυθμένα του. Κρύπτη ή καταπακτή, αυτό θα το δείξει η συστηματική έρευνα της αρχαιολογικής σκαπάνης της Κατερίνας Περιστέρη, που σε ανύποπτο χρόνο, πριν από τις τελευταίες αρχαιολογικές εξελίξεις στο λόφο Καστά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ελλάδα θα πάρει μία καλύτερη θέση στην καρδιά των ανθρώπων. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό θα πρέπει να κοινωνούν τα αγαθά του πολιτισμού και της ιστορίας. Και εμείς είμαστε κοιτίδα του πολιτισμού, ας μην το ξεχνάμε και είναι καλό αυτό να το δίνουμε προς τα έξω».

Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται στα έγκατα του λόφου Καστά Αμφίπολης




Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής: 
1.Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος. 
2.Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης. 
3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης. 
4.Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων. 
5.Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων. 
6.Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο. 
7.Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.www.yppo.gr


Αρχαιολογική έρευνα στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου

Το πρόγραμμα Λιμένος Λεχαίου (Lechaion Harbour Project) αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή) με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3χλμ από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό την διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη και του Δρ. B. Lovén και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation. 
Κατά την περίοδο 2013-2014, το Lechaion Harbour Project αποκάλυψε και αποτύπωσε 2.750τμ καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτεινόμενες σε 911μ ακτογραμμής. Τα παρακάτω συνοψίζουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα: 
1. Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43.2 μέτρων και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11.7 μέτρων. Το μέγιστο άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8.9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι. Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών (Western Mole και Middle Mole). Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35.3μ και ορατό μέγιστο πλάτος 16.1μ.και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66.5μ και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14.7μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους που έφεραν ξύλινους γόμφους ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων. 

2. Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οκτώ (8) ξυλοτύπων θεμελίωσης (Caissons 1-8) με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα. Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9.7μ x 4.7μ και 10.9 x 5.9μ αντίστοιχα. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων (4) ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης αντιστοίχου μεγέθους που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας. Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του Ελλαδικού χώρου καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας. 
Παράλληλα, διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών χρησιμοποιώντας «3D parametric sub-bottom profiler». Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας για πρώτη φόρα στα πλαίσια αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: η επεξεργασία των δεδομένων θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης αποδίδοντας έτσι την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας. Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα. www.yppo.gr

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ - ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8Μ.Μ.


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Ωκεανίδα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Βία/Αμφιτρίτη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Συνοδεύουν: Ράνια Ζέττα, βιόλα - Βιβή Κλεισούρα, πιάνο

Χαιρετισμός: Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων
Τιμητικός καλεσμένος: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική  
Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος - Συντονισμός: Ρένα Παπαστεφάνου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Ασημακόπουλος

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8Μ.Μ.
ΟΔΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Τον Μάρτιο του 2014 η UNESCO καλεί τον Παναγιώτη Καρούσο στον Ο.Η.Ε. στην Αμερική, και ο Προμηθέας ξαναπαρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη με ένα επιτελείο καλλιτεχνών από την Ελλάδα που βραβεύτηκαν από την UNESCO. Ήταν η πρώτη φορά που Ελληνική όπερα βγήκε από την Ελλάδα να παρουσιαστεί στο εξωτερικό. 
Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. Ο Προμηθέας κλέβει την Φλόγα της Γνώσης που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και την φέρνει στους ανθρώπους. Για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε έναν βράχο στον Καύκασο.
Η όπερα Προμηθέας είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας.



 Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Πέτρου Ράλλη 210 & Θησέως 1 Νίκαια

Συνέδριο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ιερά Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά)

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος με τους τέσσερις ομιλητές, τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert W. Peck και τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδη, στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σωτηρίου, η Ιερά Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ιστορική Διάσκεψη για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με θέμα, “Μελετώντας το παρελθόν οραματιζόμενοι το μέλλον”.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης στο Τορόντο και έλαβαν μέρος πάνω από 300 σύνεδροι, μεταξύ αυτών και πολλοί επίσημοι.
Την έναρξη του Συνεδρίου εκήρυξε, με σύντομη εισαγωγή, ο Μητροπολίτης Σωτήριος και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ελληνιστί και αγγλιστί. Οι τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν, με αναφορές στον πολυδιάστατο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήσαν:
 
Απαντες οι επίσημοι στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός του Ρωμαιοκαθολικού Καρδιναλίου Τορόντο Τhomas Collins, του Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert W. Peck και του Γεν. Προξένου της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδη.
• Ο π. Μάξιμος Κώνστας πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Mοναχός στην Ι. Μονή Σιμωνόπετρας Αγ.Όρους, καθηγητής και ερευνητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής “Τιμίου Σταυρού” στη Βοστώνη, αναφέρθηκε στον ιστορικό και εκκλησιαστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ειδικότερα στον Αγ. Πρόκλο από την Κωνσταντινούπολη.
• Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης προβλήθηκε σύντομο βίντεο για την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Κορέα που έφερε  στιγμές συγκίνησης.
• Ο  Πρέσβης κ. Andrew Bennett, Διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας του Καναδά, μίλησε για Αλήθεια, Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη, και για τις προσπάθειες προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Τουρκία.
• Ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Αρχηγός του Τάγματος Αρχόντων Αγ.Ανδρέου, Αμερικής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπεράσπιση, την προστασία και την προώθηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Τορόντο
Τ
homas Collins, με τον Μητροπολίτη Σωτήριο
σε φιλική συζήτηση, στην ημερίδα
του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Στο Συνέδριο συμμετείχαν Ορθόδοξοι Ιερείς, ο Επίσκοπος Georgije της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Ανδίδων Χριστοφόρος, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας (Αλβανική Εκκλησία),  ο Επίσκοπος Andriy (Ουκρανική Εκκλησία).
Άλλοι επιφανείς συμμετέχοντες ήσαν, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Τορόντο κ. Thomas Collins, ο π. Bruce Myers, εκπροσωπώντας τον Πριμάτο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Frederick James Hiltz, ο κ. Robert W. Peck, Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, ο κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, η Δρ. Karen Hamilton, Γεν. Γραμματέας του Καναδικού Συμ,βουλίου Εκκλησιών, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο κ. Δημήτριος Άνας, πρόεδρος των Αρχόντων του Καναδά, η κα Ευθυμία Κουτσούγερα, πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Ι. Μητρόπολης Καναδά και ο Δρ K.Mατζιορίνης, Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά.
Το συνέδριο ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ένδοξη ιστορία του, τις καθημερινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και τον ιερό ρόλο που διαδραματίζει στον χριστιανικό κόσμο.  Επιπλέον να ενημερωθούν για τις πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του 270ου διαδόχου του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον π. Φανούριο Πάππα και τον κ. Ευάγγελο Σωτηρόπουλο, οι οποίοι ήσαν οι κύριοι οργανωτές του συνεδρίου και τους συνεργάτες τους, τους ομιλητές και πάντες για μία εκδήλωση κατά πάντα άριστη. Επίσης,διεβίβασε σε όλους την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ευχαρίστησε και δοξολόγησε τον Τρισάγιο Τριαδικό Θεό και εζήτησε η δοξολογία αυτή να γίνει από όλους και έτσι έκλεισε το σύνεδριο με δοξολογία και ευχαριστίες προς το Θεό ψάλλοντας όλοι μαζί το Φώς Ιλαρόν.
 Οι περισσότεροι από 300 σύνεδροι στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα “Μελετώντας το παρελθόν, οραματιζόμενοι το μέλλον”.
Φωτογραφίες και βίντεο από το συνέδριο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης gometropolis.org και στο YouTube GOMetropolisToronto.


Εκ του Γραφείου της Ι. Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά)

22 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ
Η πιο τρομαχτική ήταν η στιγμή που παραλίγο να το παρατήσω.
Έγραφα τρεις μήνες, όσο εντατικά με βοηθούσε να γράφω ο ενθουσιασμός και η ανάγκη μου να γράψω τοΉθελα μόνο να χωρέσω – να μοιραστώ με τους εφήβους όσα μου έμαθε η εμπειρία της ψυχογενούς ανορεξίας, να τους μιλήσω για το πώς έμαθα να αγαπάω το σώμα μου, να μη φοβάμαι το φαγητό, να επικοινωνώ με τους γονείς μου, να σχετίζομαι με τους άλλους χωρίς να προσπαθώ κάθε στιγμή να κρυφτώ από τις αδυναμίες μου, να τις παραδέχομαι, να διακρίνω τις δικές τους και να τις αγαπώ.
Έγραφα διαπράττοντας όλα τα λάθη του πρωτάρη συγγραφέα, χωρίς αεροστεγές πλάνο, χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα, παραμελώντας ακόμα κι αυτό που, ύστερα από τόσα χρόνια δημοσιογραφίας, ήξερα ότι είναι το άλφα και το ωμέγα της γραφής: τη δομή.
Ώσπου, κόλλησα. Κόλλησα βίαια και αμετακίνητα, σαν μικρό αυτοκίνητο σε βαθιές λάσπες. Δεν ήταν writer's block, μπορούσα ακόμα να γράφω σκόρπια αποσπάσματα από τις σκέψεις και τις ιστορίες που σχηματίζονταν στο κεφάλι μου, αλλά μου ήταν αδύνατο να τις συνθέσω σε μία ενιαία αφήγηση. Είχα το μήνυμα, δεν είχα την ιστορία.
Κι έτσι, σταμάτησα να γράφω.
Μέσα στη θολούρα και στον πανικό, την αίσθηση της απογοήτευσης και την αγωνία, θυμήθηκα τη συμβουλή του παππού: Όταν δεν ξέρεις αν μπορείς να κάνεις κάτι, πες με βεβαιότητα ότι μπορείς και μετά κόψε το λαιμό σου για να βρεις τρόπο να το κάνεις.
Ανακοίνωσα με επικριτικό και ψεύτικα παρηγορητικό ύφος στον εαυτό μου ότι, τι να κάνουμε, δεν ήμουν έτοιμη αυτή τη στιγμή να διαχειριστώ κάτι τόσο μεγάλο, δεν ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος και, πολύ περισσότερο, δεν ήμουν έτοιμη να γράψω ένα μυθιστόρημα. Θα συνέχιζα να κάνω τα πράγματα που ήξερα καλά (κι ας μου φαίνονταν λίγα πλέον) και ίσως, κάποια στιγμή, μετά τα 45, όταν θα είχα γίνει ο συγκροτημένος και ισορροπημένος άνθρωπος που ως τότε είχα αποτύχει παταγωδώς να γίνω, ίσως τότε να μπορούσα να γράψω αυτό το βιβλίο, για την ιστορία μιας έφηβης του 21ου αιώνα, που δεν έχει μάθει να ζει με τον εαυτό της και ξεσπάει πάνω του με την ορμή και την οργή που μόνο κάποιος που έχει βαλθεί, έστω και μία φορά, να «βελτιωθεί» ώστε να γίνει αποδεκτός από τους γύρω του, μπορεί να καταλάβει.
Ευτυχώς, δεν είχα κρατήσει μυστικό το τι προσπάθησα (αλλά απέτυχα) να κάνω.
Σε ένα τηλεφώνημα για μια εκκρεμότητα του πρώτου μου βιβλίου, η Πάολα, αγαπημένη συνεργάτιδα από τις Εκδόσεις Πατάκη, με ρώτησε: «Τι γίνεται εκείνο το μυθιστόρημα για τις διατροφικές διαταραχές; Το περιμένουμε, ξέρεις». Μέσα στη θολούρα και στον πανικό, την αίσθηση της απογοήτευσης και την αγωνία, θυμήθηκα τη συμβουλή του παππού: Όταν δεν ξέρεις αν μπορείς να κάνεις κάτι, πες με βεβαιότητα ότι μπορείς και μετά κόψε το λαιμό σου για να βρεις τρόπο να το κάνεις. Είπα στην Πάολα, με όση ψυχραιμία κατάφερα να συγκεντρώσω, ότι ναι, το βιβλίο τελειώνει και σύντομα θα τους το στείλω να το δουν, κι ύστερα ζήτησα ρεπό από τη δουλειά και τη μητρότητα για μία μέρα.
Με πόνο ψυχής και αποφασιστικότητα πληρωμένου δολοφόνου πέταξα το 80% των (πολλών) λέξεων που είχα ήδη γράψει, αφού η Αλεξάνδρα με έβαλε να διαβάσω το πρώτο κεφάλαιο δυνατά. Κι ύστερα, πάνω από πολλά φλιτζάνια με καφέ και σοκολάτα, διηγηθήκαμε η μία στην άλλη την ιστορία μιας έφηβης του 21ου αιώνα, που δεν έχει μάθει να ζει με τον εαυτό της και ξεσπάει πάνω του με την ορμή και την οργή που μόνο κάποιος που έχει βαλθεί, έστω και μία φορά, να «βελτιωθεί» ώστε να γίνει αποδεκτός από τους γύρω του, μπορεί να καταλάβει. Κι ύστερα ξαναγύρισα στον εαυτό μου και, χωρίς καμία επίκριση, αλλά ούτε και παρηγοριά, του ανακοίνωσα ότι θα γράφει 600 λέξεις κάθε βράδυ, μετά τη δουλειά, το μπάνιο της κόρης μου, το κοίμισμα, την πρώτη βάρδια. Τις ημέρες που οι λέξεις δεν έβγαιναν, ήξερα ότι την επόμενη με περίμεναν οι διπλάσιες και πέρασα πολλά βράδια κλαίγοντας για το δυσθεώρητο αυτού που προσπαθούσα να κάνω. Όμως σε τέσσερις μήνες το Ήθελα μόνο να χωρέσω βρισκόταν στα χέρια της Έλενας Πατάκη, που το αγκάλιασε με όλες του τις ιδιαιτερότητες και μου επέτρεψε να το κάνω αυτό που είναι σήμερα: ένα βιβλίο που διαβάζεται με την ίδια αγάπη από εφήβους, εικοσιπεντάρηδες και γονείς, που με ταξιδεύει στα σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας και μου δίνει την απίστευτη χαρά τού να συζητάω με τα παιδιά για τα πιο μεγάλα θέματα που τα απασχολούν, την απίστευτη χαρά του συγγραφέα που νιώθει ότι μοιράστηκε, με τρόπο που αγγίζει τους άλλους, ένα μεγάλο και δύσκολο κομμάτι του εαυτού του.
Ήθελα μόνο να χωρέσωΉθελα μόνο να χωρέσω
Ένα μυθιστόρημα για εφήβους
Στέλλα Κάσδαγλη
Πατάκης
295 σελ.
Τιμή € 11,70
1-patakis-link
http://diastixo.gr/

Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: Στέλλα Κάσδαγλη

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!!‏


Κυριακή 2 Νοεμβρίου
«Jazz Music»

Η Athens Big Band παρουσιάζει μεγάλες Jazz δημιουργίες που άφησαν εποχή.
Πλατεία Μοναστηρακίου.
Ώρα: 13.00
Μουσική διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης

Τρίτη 4 Νοεμβρίου
«Μεγάλες μορφές του μουσικού κλασικισμού»
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά».
 Έργα των: J. Haydn, W. A. Mozart. Σολίστ: Γιάννης Γεωργιάδης
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος).
Ώρα: 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου
«Μουσικές διαδρομές από τον 20ό στον 21ο αιώνα με τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων»
Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην καρδιά του Φθινοπώρου εμφανίζεται στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» με νέο ρεπερτόριο. 
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος). 
Ώρα: 20.30 
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, 
σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος).
Ώρα: 10.30  


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 - ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ «ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ» - ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ‏

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ «ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Με κάθε επισημότητα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε στις εγκαταστάσεις μας, στο Αθλητικό Σπίτι του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων “Star Sport Club” έναν διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις ομάδες των ακαδημιών της ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ της Γερμανίας και των ακαδημιών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ της σχολής του ΤΑΥΡΟΥ την Παρασκευή 31/10/14 και ώρα 17:00μ.μ.. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων θα εκπροσωπηθεί από αξιόλογους ανθρώπους που αγαπούν και στηρίξουν τον αθλητισμό. Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων θα τιμήσει τον Πρόεδρο της ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ κ. Γ. Κίτσιο, τον προπονητή κ. Α. Καρασαββίδη, τις ακαδημίες της Ελλάς Μονάχου καθώς και τις ακαδημίες της σχολής του Ολυμπιακού Ταύρου.

Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Πέτρου Ράλλη 210 & Θησέως 1 Νίκαια

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...