30 Ιανουαρίου 2019. Η νέα μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου ανέλαβε το εγχείρημα να διευθύνει το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου, ένα έργο δύσκολης μοντέρνας νεορομαντικής γραφής. Παρότι συνεργάστηκε με ορχήστρα νέων μουσικών και χορωδία εκπαιδευτικών, κατάφερε το εκπληκτικό αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο να ετοιμάσει το έργο και να το ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία.
Αυτό δείχνει πέρα από τις γνώσεις της και την μεγάλη παιδαγωγική της ικανότητα ως εκπαιδευτικός. Φυσικά, εργάστηκαν όλοι, μουσικοί, χορωδοί και σολίστ, αλλά πάντα κάτω από τις πολύτιμες υποδείξεις της άξιας αρχιμουσικού Φαίδρας Γιαννέλου.
Φάνηκαν όλες οι πτυχές του έργου, ο λυρισμός, τα κρεσέντο, οι μελωδικές γραμμές, αλλά και η απαιτούμενη αυστηρότητα που χαρακτηρίζει τα ορατόρια.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα εντυπωσίασε με την στεντόρεια φωνή της που δεν έχανε σε φινέτσα, και με την επιβλητική σκηνική παρουσία της.
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε εξαιρετικά το έργο με βελούδινη φωνή και φωνητική ένταση που κάλυπτε συχνά την ορχήστρα.
Οι δύο εξαιρετικοί σολίστ της συναυλίας ερμήνευσαν εκπληκτικά και το δραματικό ντουέτο (Προμηθέας – Ιω) από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης».
Οι ταλαντούχοι μουσικοί σχεδόν όλοι έπαιξαν σολιστικά με μεγάλο ενθουσιασμό και μουσικότητα, ιδιαίτερα στην ουβερτούρα του ορατορίου και στην εισαγωγή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης».
Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής «Choremus» ερμήνευσε ωραιότατα τρία χορωδιακά από τις όπερες, «Προμηθέας Δεσμώτης», «Τραχίνιες», «Mέγας Αλέξανδρος», του Παναγιώτη Καρούσου.
Η εκπληκτική συναυλία που διοργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ήταν αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο κατάμεστο θέατρο του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά» σε ένα θερμό κοινό που χειροκροτούσε συνέχεια και φώναζε μπράβο στους καλλιτέχνες.
Την συναυλία παρουσίασε ο Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Χαιρετισμό έδωσαν η Μαρία Τσιάντη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσόγκα, ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός ερευνητής και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και προλόγισε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Το «Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα ορατόριο αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά με την συνεργασία του τμήματος του ΟΗΕ, (ICAO) υπό την αιγίδα της UNESCO Canada, και με την χρηματοδότηση του Δήμου του Μόντρεαλ με μεγάλη επιτυχία.
Ο Πρόεδρος του ICAO, Assad Kotaite μετά την συναυλία δήλωσε τα εξής: "Tο έργο του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα αριστούργημα της τέχνης που μας μεταφέρει το μήνυμα της ομόνοιας και ειρήνης, ένας μεγαλειώδης ύμνος αφιερωμένος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".
Το Τραγούδι των Εθνών είναι ένα ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία μικτή, και δυο σολίστες σοπράνο και μπάσο. Αποτελείται από 6 μελοποιημένα ποιήματα που αντιπροσωπεύουν τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών:
Ρωσικά «Ο τραγουδιστής» Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Κινέζικα « Μια μέρα της Άνοιξης» Li Po, Αραβικά «Θεία Μουσική» Χαλίλ Γκιμπράν (La voix de l’éternelle sagesse), Ισπανικά «Canción del gitano apaleado» Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γαλλικά «Η Άρπα των Τραγουδιών» Λαμαρτίνος, Αγγλικά «I Hear America Singing» Walt Whitman.
Το έργο και οι ερμηνευτές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου