Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Στον Αστερισμό του Ρώσικου Δράματος


 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΚΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Στον Αστερισμό του Ρώσικου Δράματος |
Η ακτινογραφία της ανθρώπινης ψυχής
Από το 1850 ως το 1930, η εξέλιξη του Ρωσικού Θεάτρου διήνυσε την πορεία ενός θαύματος, που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη του θεάτρου για πάντα.
Σε αυτά τα 80 χρόνια, τόσο η δραματουργία όσο και η έρευνα πάνω στην θεατρική πράξη και την τέχνη του ηθοποιού επέτρεψαν στον καλλιτέχνη, στο θεατή και στον αναγνώστη μια άλλη δίοδο πρόσβασης στην ανθρώπινη ψυχή. Ο άνθρωπος, ο τρόπος με τον οποίον συνυπάρχει, ο τρόπος με τον οποίον ονειρεύεται και διεκδικεί, ο τρόπος με τον οποίο πάσχει ή εθελοτυφλεί, ο τρόπος με τον οποίο ελπίζει, αγωνίζεται, παραιτείται ή αφανίζεται μπήκαν στο μικροσκόπιο βαθιά διεισδυτικών και δαιμόνιων συγγραφέων, που έδωσαν άλλη υπόσταση στη σύγχρονη τραγωδία του ασήμαντου ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, η περίοδος αυτή, κοινωνικά και πολιτικά, πέρασε από την αφύπνιση και την βιβλική αίσθηση αναγέννησης της δύναμης του πολιτικού ανθρώπου σε μια βίαιη ματαίωση και σκοτεινή σιωπή. Η ρωσική τέχνη και οι εκπρόσωποί της έζησαν με τον πιο σπαρακτικό τρόπο όλη αυτή την πορεία και, παρά τις προσπάθειες αφανισμού ή ελέγχου, κατάφεραν να επιβιώσουν, δίνοντας διαρκώς νέα κίνητρα αναζήτησης τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και στην αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ψυχικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτικής οντότητας.
Τα κείμενα που θα μελετηθούν στις συναντήσεις είναι:
Ένας μήνας στην εξοχή του Ιβάν Τουργκένιεφ,
Γλάρος και Θείος Βάνιας του Άντον Τσέχωφ,
Κλόουν του Λεονίντ Αντρέγιεφ,
Στο βυθό και Μικροαστοί του Μαξίμ Γκόρκι,
Μυστήριο Μπουφφ και Κοριός του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και
Η Φυγή του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.
Παράλληλα, θα επισκεφθούμε και άλλα κείμενα, δοκίμια, διηγήματα και ποιήματα, αυτών των πολύπλευρων συγγραφέων καθώς και κείμενα σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου της εποχής όπως του Στανισλάβσκι, του Μέγιερχοντ, του Βαχτάνγκωφ, του Μάικλ Τσέχωφ, του Νικολάι Ντεμίντοφ κ.ά.
Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 10 διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Διάρκεια εργαστηρίου: δέκα τρίωρες συναντήσεις (30 ώρες)
Έναρξη εργαστηρίου: Τρίτη 6 Απριλίου 2021
Ώρες διεξαγωγής: 18.30 - 21.30
Κόστος συμμετοχής:
165€ (+24% ΦΠΑ)
145€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους κατόπιν επίδειξης της σχετικής κάρτας
Σήμερα στις 6:30 μ.μ. UTC+03 – 9:30 μ.μ. 
Τιμή: Δωρεάν · Διάρκεια: 3 ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατεχόμενη πόλη, του Στηβ ΜακΚουήν | Newman | Παράλληλο Πρόγραμμα

  Παράλληλο πρόγραμμα Newman. Ταινία έναρξης: Κατεχόμενη Πόλη | Occupied City. Tου Στηβ ΜακΚουίν. Για δυο μοναδικές προβολές το επικό ντοκιμ...