Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας εκπληκτικός ως Ερμής και Ωκεανός στον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013. Μετά την μυθική παράσταση της Επιδαύρου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τεράστια επιτυχία.
Στον ρόλο του Ωκεανού ο θαυμάσιος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ήταν εκπληκτικός, η φωνή του γλυκιά και βελούδινη με μεγάλη ευκολία στις ψηλές νότες.
Γέμισε το θέατρο με τις περίτεχνες κολορατούρες του συνθέτη στο τέλος του τρίο Προμηθέας, Ωκεανός και Ωκεανίδα. Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας έχει άφταστη μουσικότητα, πηγαία έκφραση και θεατρική υπόσταση.
Στον ρόλο του Ερμή ήταν καταπληκτικός, η φωνή του θύμιζε την ευαίσθητη φωνή του μοναδικού Μπενιαμίνο Τζίλι. Ερμήνευσε την μελωδικότατη άρια με την άνεση του μεγάλου τενόρου και το κοινό τον αποθέωσε.    
Επικεφαλής της παράστασης ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Προμηθέας πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την μνημειώδη αυτή παράσταση.
Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου, παρουσιάστηκε ως σύμβολο αντίστασης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Αρχαία Ιθώμη όπως λέγεται το μέρος.
Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών συνεργάστηκαν μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία για την εκπληκτική αυτή παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου είναι η πρώτη όπερα Έλληνα συνθέτη που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου.
Το κατάμεστο από τουρίστες θέατρο καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, του οποίου η μουσική χαρακτηρίστηκε θεϊκή.
Μαρία Λυμπεράκου, Αναστάσιος Στέλλας, Βασίλης Ασημακόπουλος
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Ιώ ήταν συγκινητική και αιθέρια.
Ως Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό με τις τέλειες κολορατούρες στην καμπαλέτα της Ωκεανίδας. Επίσης το τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα ήταν άφταστο από μουσικής πλευράς και ερμηνείας.
Ως Βία η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση, έδωσε μια άλλη δική της υπόσταση στον ρόλο.
Ήφαιστος και Δίας ήταν ο βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, που συμμετείχε τιμητικά. Τους καλλιτέχνες άρτια συνόδευσε στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασημακοπουλου επιβλητική και πιστή στην αρχαία τραγωδία ενθουσίασε όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Ο Αναστάσιος Στέλλας ως Ερμής
Τα κοστούμια όπως πάντα στο αρχαιοπρεπές πνεύμα ήταν χλαμύδες, μια παραγωγή του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου των Τεχνών.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό.
Παραβρέθηκαν ο Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Δαβίλλας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική και Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης», τοπική σύμβουλος Μεσσήνης, ο κ. Αθανασακόπουλος πρόεδρος του χωριού Ιθωμη που βρησκετε ο αρχαιολογικος χορος της Αρχαιας Μεσσηνης, και ο κ. Κουβελάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχαία Μεσσήνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...