Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ντίβα της Ελληνικής όπερας Μαρία Κόκκα πρωταγωνιστεί στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Είναι μεγάλη χαρά στις μέρες μας να παρουσιάζονται έργα με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών του λυρικού τραγουδιού που με την τέχνη τους αναδεικνύουν και καθιερώνουν νέα έργα στο χώρο της όπερας.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ) θα παρουσιαστεί η Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια την σπουδαία υψίφωνο της ελληνικής όπερας, Μαρία Κόκκα.

Η Μαρία Κόκκα θα ερμηνεύσει τον απαιτητικό φωνητικά και δύσκολο ερμηνευτικά ρόλο της τραγικής Ιούς. Από τις πρόβες προοιωνίζεται μια εντυπωσιακή ερμηνεία καθώς η φωνητική γκάμα της Μαρίας Κόκκα καλύπτει την μεγάλη τετσιτούρα του ρόλου από Σι κάτω από το πεντάγραμμο ως κόντρα Ρε.

Πέρα από την άρτια φωνητική τεχνική η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια Μαρία Κόκκα έχει επιμεληθεί τα κείμενα που θα απαγγείλει κατά την παρουσίαση της όπερας.

Αυτό, δείχνει την εμβάθυνση που έχει κάνει στο ρόλο με την μελέτη της τραγωδίας του Αισχύλου, μουσικά και θεατρικά. Η μουσική γραφή του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου αναδεικνύεται από την μουσικότητα και την υπέροχη φωνή της γνωστής αοιδούς Μαρίας Κόκκα. Είναι μια παράσταση που πρέπει όλοι να δουν ως μια εναλλακτική μορφή τέχνης διαφορετικής από τις συνηθισμένες θεατρικές παραγωγές του έργου.

Ο Παναγιώτης Καρούσος δίνει μια διάσταση συμπαντικής αρμονίας πρωτότυπης εμπλέκοντας μέσα στη σύγχρονη όπερα μορφές του μπελκάντο του βερισμού και της μεταρομαντικής τεχνοτροπίας.

Μαζί με την εκπληκτική Μαρία Κόκκα ένα επιτελείο αξιόλογων ερμηνευτών συμπληρώνει την διανομή της όπερας. Ο γνωστός μπάσος Μάνος Χριστοφακάκης καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυρικού Θεάτρου Κρήτης έρχεται ειδικά στην Αθήνα να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προμηθέα, η υψίφωνος Ρέα Βουδούρη θα ερμηνεύσει την Ωκεανίδα, η υψίφωνος Κάθριν Σκαλίδου θα ερμηνεύσει την Βία,  ο τενόρος Γιάννος Κοτζιάς τον Ωκεανό, ο τενόρος Γιώργος Κεραμιδάρης τον Ερμή, και οι χορωδοί Γιάννης Δάρρειος (τενόρος) και Φωτεινή Παπαχρήστου (άλτο) θα πλαισιώσουν τα χορωδιακά μέρη της όπερας. 
Τους εξαιρετικούς λυρικούς τραγουδιστές θα συνοδεύσουν οι επίσης σπουδαίοι μουσικοί, Νίκος Κοτζιάς, βιολοντσέλο της ΚΟΑ, Αντώνης Γιαμβριάς, σολίστ στο φλάουτο, καθώς και η Καναδέζα πιανίστα,
Mélisande Sinsoulier.

Πρόβα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Μαρία Κόκκα (υψίφωνος), Παναγιώτης Καρούσος (μουσικοσυνθέτης).

ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΑ

Η υψίφωνος Μαρία Κόκκα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες, οπερέτες, μιούζικαλ, μοντέρνες όπερες και ορατόρια όπως: “Bohème” του Puccini, “Ο Μαγικός Αυλός” και ‘Don Giovanni”του Mozart, “La Traviata” του Verdi, “I Pagliacci” του R. Leoncavallo,”Carmen” του Bizet,“Il cappello di paglia di Firenze” του Nino Rota, “Η Νυχτερίδα” του J. Straus, “Χώρα Μειδιάματος” του Lehàr, “Lo Speziale” του Haydn,“Οι Κυρίες της Αγοράς” του Offenbach, “Candide” του Bernstein,”Εύθυμη Χήρα» του LEHAR “Θέλω να δω τον Πάπα” και “Ο Βαφτιστικός” του Θ. Σακκελλαρίδη, ”Ορφέας στον Άδη” του Όφενμπαχ, ”O Freud για κείνη” του Ι. Βαλέτ, “Der Angel auf dem Schiff” του Glanert,”Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημήτρη Μαραμή, ”Ανθρώπινη Φωνή” του Πουλένκ (έχει ερμηνεύσει και το θεατρικό έργο του Κοκτώ στο θέατρο Παραμυθίας), ”Requiem” του Νίκου Βασιλείου, ο “Μεσσίας” του Händel, ”Stabat Mater” του Pergolesi, “Exultate jubilate” του Mozart, το “Ορατόριο των Χριστουγέννων” του J. S. Bach.

Η δραστηριότητά της στο εξωτερικό ξεκίνησε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της “Manon” του Massenet, που τραγούδησε στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν συνεργασίες και εμφανίσεις με σημαντικούς ρόλους, όπως η “Sonnambula” του Bellini, η Léila από τους “Aλιείς Μαργαριταριών” του Bizet, η Adina από το “Elisir d’ amore” και η Norina από “Don Pasquale” του Donizetti, η Lauretta από το “Gianni Schicchi” του Puccini, καθώς και πολλές συναυλίες με έργα belcanto , που πραγματοποίησε τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Τσεχία και την Πολωνία.

Υπό την καθοδήγηση της μεσοφώνου Γιολάντας Ντι Τάσσο πήρε Δίπλωμα Μονωδίας (Άριστα, Ά Βραβείο και Διάκριση), ενώ παράλληλα τελειοποίησε το Πιάνο και τα Ανώτερα Θεωρητικά. Συνέχισε τις σπουδές της στο τραγούδι δίπλα στον διάσημο βαρίτονο Τζον Μοδινό. Έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές,σε δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με κορυφαία τη συνεργασία της με τον διάσημο Πολωνό συνθέτη Zbigniew Preisner.

Συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Κολλέγιο (vocal coaching) καθώς και ως Διευθύντρια της Χορωδίας του Deree College και του Pierce. Δίδαξε  τραγούδι στη σχολή STAGE COACH  μιούζικαλ για παιδιά και εφήβους. Από το 2016 έως το 2022 δίδαξε Μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο  .Από το 2019 διδάσκει Μονωδία στο  ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.

 

Πρόβα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (Σιωράς Γεώργιος Π.) Μαρία Κόκκα (υψίφωνος), Αντώνης Γιαμβριάς (φλάουτο), Χριστιάνα Μάνου (πιάνο).

Η Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο Κρήτης (ΛΥΘΕΚ) και τη στήριξη του Δ.Ο. Interntional Action Art παρουσιάζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ) την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20:00, την Όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου

Πρωταγωνιστούν
Προμηθέας: Μάνος Χριστοφακάκης, βαθύφωνος
Ιώ: Μαρία Κόκκα, υψίφωνος
Συμμετέχουν
Ωκεανίδα: Ρέα Βουδούρη, υψίφωνος
Ωκεανός: Γιάννος Κοτζιάς, τενόρος
Ερμής: Γιώργος Κεραμιδάρης, τενόρος
Βία: Κάθριν Σκαλίδου, υψίφωνος
Νίκος Κοτζιάς, βιολοντσέλο
Αντώνης Γιαμβριάς, φλάουτο
Mélisande Sinsoulier, πιάνο
Συμμετέχει η Χορωδία «Ραψωδοί»
Κείμενα-παρουσίαση: Μαρία Κόκκα
Γεώργιος Σαρρής, δημοσιογράφος - συγγραφέας - ιστορικός
Opera - lyric tragedy Concertante
Είσοδος ελεύθερη

Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Γενικός Πρόεδρος του International Action Art 

Πρόβα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Μαρία Κόκκα (υψίφωνος), Αντώνης Γιαμβριάς (φλάουτο), Παναγιώτης Καρούσος (μουσικοσυνθέτης).

Πρόβα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νίκαιας. Κάθριν Σκαλίδου (υψίφωνος), Γιάννος Κοτζιάς (τενόρος), Γιάννης Δάρρειος (τενόρος), Νίκος Κοτζιάς (βιολοντσέλο), Αντώνης Γιαμβριάς (φλάουτο), Χριστιάνα Μάνου (πιάνο), Παναγιώτης Καρούσος (μουσικοσυνθέτης).

Πρόβα για την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (Σιωράς Γεώργιος Π.) Μαρία Κόκκα (υψίφωνος), Ρέα Βουδούρη (σοπράνο), Κάθριν Σκαλίδου (υψίφωνος), Γιώργος Κεραμιδάρης (τενόρος), Γιάννης Δάρρειος (τενόρος), Φωτεινή Παπαχρήστου (άλτο), Νίκος Κοτζιάς (βιολοντσέλο), Αντώνης Γιαμβριάς (φλάουτο), Χριστιάνα Μάνου (πιάνο), Παναγιώτης Καρούσος (μουσικοσυνθέτης).


Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων 
- Club for UNESCO of Piraeus and Islands
 "building peace in the minds of people"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douglas Skelton: «Ο όρμος των καταιγίδων»

  Λεύκη Σαραντινού Η αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα λογοτεχνικά είδη στις μέρες μας. Κι ενώ γύρω μας ε...