Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Douglas Skelton: «Ο όρμος των καταιγίδων»

 


Η αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα λογοτεχνικά είδη στις μέρες μας. Κι ενώ γύρω μας εκδίδεται πληθώρα αστυνομικών μυθιστορημάτων, η αλήθεια είναι ότι δεν πληρούν όλα αυτά που εκδίδονται τα κριτήρια ενός πραγματικά καλού αστυνομικού μυθιστορήματος, να έχει δηλαδή υπόθεση συναρπαστική και χωρίς κενά, σφιχτή και καλοστημένη πρόζα, γλαφυρή και περιγραφική γλώσσα, αλλά και καλό μυστήριο σχετικά με το έγκλημα που εξιχνιάζεται – να μην ξεχάσουμε, φυσικά, και την καλή μετάφραση, εφόσον πρόκειται για έργο ξένου/-ης συγγραφέα.

Όλες αυτές τις προϋποθέσεις, πάντως, τις πληροί το βιβλίο Ο όρμος των καταιγίδων – διόλου περίεργο, βέβαια, αφού ο συγγραφέας του είναι διάσημος όχι μόνο στην πατρίδα του, τη Σκοτία, αλλά σε όλον τον κόσμο για τα αστυνομικά μυθιστορήματά του. Ο λόγος για τον Ντάγκλας Σκέλτον, ο οποίος, καθώς η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο νησί των Χάιλαντς, πετυχαίνει αριστουργηματικά να δημιουργήσει στο βιβλίο του και την κατάλληλη υποβλητική ατμόσφαιρα του συννεφιασμένου σκοτσέζικου τοπίου, το οποίο θα μας θυμίσει, το δίχως άλλο, τις «Εβρίδες» του Φέλιξ Μέντελσον.

Στο νησί αυτό καταφτάνει η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Κόνολι, προκειμένου να κάνει ένα ρεπορτάζ για την άγρια και ανεξήγητη δολοφονία μιας νεαρής μητέρας, της Βάρι. Ο δράστης της δολοφονίας δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ο σύντροφος της Βάρι, ο Ρόντι Ντράμοντ, ο οποίος ήταν και ο βασικός ύποπτος, αφέθηκε τελικά ελεύθερος λόγω αμφιβολιών. Οι ντόπιοι στην κλειστή κοινωνία του νησιού, όμως, δεν είχαν πειστεί για την αθωότητά του. Έτσι, στο νησί ανοίγει ο ασκός του Αιόλου όταν ο Ρόντι εμφανίζεται για την κηδεία της μητέρας του. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή επιλέγει να καταφτάσει και η Ρεμπέκα, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση.

Πετυχαίνει αριστουργηματικά να δημιουργήσει στο βιβλίο του και την κατάλληλη υποβλητική ατμόσφαιρα του συννεφιασμένου σκοτσέζικου τοπίου.

Τα πράγματα, όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά περίπλοκα και κάτι άλλο, πιο μεγάλο και σοβαρό από τις ταραγμένες ερωτικές ζωές πολλών κατοίκων του νησιού, φαίνεται να κρύβεται τελικά από πίσω.

Είναι, επομένως, ένοχος ο Ρόντι; Η Ρεμπέκα θα κάνει το παν προκειμένου να το ανακαλύψει σε αυτό το σφιχτοδεμένο στην υπόθεσή του σκοτσέζικο θρίλερ, που θα σας καθηλώσει. Κρυμμένες αμαρτίες του παρελθόντος που βγαίνουν στην επιφάνεια, άφθονο μυστήριο και συννεφιές των Χάιλαντς, ανθρώπινοι χαρακτήρες κάθε είδους και περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν τον κόσμο του βιβλίου Ο όρμος των καταιγίδων.

 

Ο όρμος των καταιγίδων
Ντάγκλας Σκέλτον
μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Gema
408 σελ.
ISBN 978-960-6893-64-3
Τιμή €16,00

Λεύκη Σαραντινού, ιστορικός και συγγραφέας

https://diastixo.gr/kritikes/xenipezografia/22883-ormos-kataigidon

https://diastixo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douglas Skelton: «Ο όρμος των καταιγίδων»

  Λεύκη Σαραντινού Η αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα λογοτεχνικά είδη στις μέρες μας. Κι ενώ γύρω μας ε...