Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά - Ξεναγός: Εύα Βροντινάκη

 


Ξεναγός: Εύα Βροντινάκη

«Το καλοκαίρι του 1959 κατά τη διάρκεια έργων ύδρευσης στην συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Φίλωνος στον Πειραιά το έμβολο του σκαπτικού μηχανήματος βρήκε σε στέρεο αντικείμενο. Οι εργασίες σταμάτησαν για την επίλυση του μυστηρίου και με την αφαίρεση χώματος ξεπρόβαλαν τα δάχτυλα ενός χάλκινου αγάλματος. Στο σημείο η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τέσσερα μεγάλα χάλκινα αγάλματα από τα 35 που σώζονται συνολικά έως τώρα παγκοσμίως!»
«Άνοιξη του 1981, σε σωστική ανασκαφή στην οδό Όλγας 33, στη Δάφνη, βρέθηκε ένας ιδιαίτερος τάφος ενός νεαρού άνδρα. Αριστερά και δεξιά από το νεκρό του σώμα είχαν τoπoθετηθεί τα προσωπικά του αντικείμενα: κασετίνα με μελανοδοχείο και γραφίδα, ρολός παπύρου και κηρωμένα πλακίδια, άρπα, λύρα, αυλός και χάλκινο πριόνι. Δεν ήταν ένας απλός τάφος αλλά ο τάφος ενός ποιητή! Ο «Τάφος του ποιητή», χρονολογείται στην Κλασική Εποχή (περ. 430 π.Χ.) και η καλή κατάσταση των κτερισμάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για τη μουσική και τα μουσικά όργανα στην αρχαιότητα. Η άρπα, μάλιστα, γνωστή μόνον από τη σύγχρονή της εικονoγραφία, αποτελεί το μοναδικό εύρημα του είδους αυτού του οργάνου»
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ιδιαίτερα και μοναδικά εκθέματα που μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Στη μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, από το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων. Αγγεία, ειδώλια, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, μουσικά όργανα και επιτύμβια ανάγλυφα μας ανασυνθέτουν την ιστορία του αρχαίου Πειραιά, σημαντικού εμπορικού κέντρου της ανατολικής Μεσογείου και πολεμικού ναυστάθμου της Αρχαίας Αθήνας.
Συνάντηση: 9.45 στην είσοδο του μουσείου
Κόστος: 15€ με την χρήση ακουστικών
Είσοδος: 4€ το κανονικό εισιτήριο, 2€ το μειωμένο εισιτήριο
Για συμμετοχές: 6944351800, 210 9409801 Στέλλα Λάιτμερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douglas Skelton: «Ο όρμος των καταιγίδων»

  Λεύκη Σαραντινού Η αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα λογοτεχνικά είδη στις μέρες μας. Κι ενώ γύρω μας ε...