Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

H έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης από 22 Μαρτίου στον «Ελληνικό Κόσμο»


Μια συναρπαστική διαδραστική έκθεση για το μέλλον του διαστήματος
που ταξιδεύει τους επισκέπτες
στη Σελήνη, στον Άρη, στους Αστεροειδείς και πέρα από αυτούς!

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εκθέσεις σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα θα φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού  «Ελληνικός Κόσμος» από τις 22 Μαρτίου του 2014.  Η έκθεση   «Η κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (MadaTech, Haifa, Ισραήλ) προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο  ηλιακό μας σύστημα  αλλά και πέρα από αυτό.

Η έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος»  εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων. Οι μελλονικές αποστολές που εκτίθενται στο πλαίσιο της έκθεσης -που κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα συζητώνται από κορυφαίους επιστήμονες- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη γη και το ταξίδι στον Άρη – ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν»  τη Σελήνη, τους Αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της γης.

H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη:  το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που  έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο,  σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και μια διαστημική εξερεύνηση του Άρη με το Μars Rover.  Στα εκθέματα αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται  μεταξύ άλλων και ένα ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.

Επόμενη στάση, η Σελήνη. Εδώ οι επισκέπτες θα «μυρίσουν» τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας. Η NASA και άλλοι οργανισμοί διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι ο  Κρατήρας Shakleton, που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης, παρουσιάζονται μια κατοικία στη σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα εξυπηρετούσε τη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.

Στην ενότητα που αφορά τους Αστεροειδείς οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με μια αναπαράσταση του Ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής, θα προσπαθήσουν οι ίδιοι να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από αστεροειδή.  

Ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης, έχεις τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, να φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη ίσως να αποτελεί το επόμενο βήμα, όπως δείχνουν τα μοντέλα υπό κλίμακα με τους αστροναύτες που τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη με το Nautilus-X, διαστημόπλοιο σχεδιασμένο από μηχανικούς της ΝΑSA. Η έκθεση περιλαμβάνει  επίσης ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover που εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Άρη. Παράλληλα, ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη: Mέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαιστεια και απέραντες κοιλάδες!

Κατά την  «περιήγησή»  τους στον Άρη, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον Άρη!

Η έκθεση περιλαμβάνει  ενότητα  και για την «Ευρώπη» -το Δορυφόρο του Δία- άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες. Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο  Kepler της NASA σε τροχιά, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα για την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.


Έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος»


Από 22  Μαρτίου 2014

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ. 212 254 0000

www.hellenic-cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...