Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κασσάνδρα Δημοπούλου: Η “αντίσταση” δεν είναι για όλους και είμαστε ακόμη μακριά από κάποια “επανάσταση”

Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου είναι μια καλλιτέχνιδα με ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη πορεία στον χώρο της όπερας. Η άποψη της για τα τεκταινόμενα του lockdown, του COVID-19 και της καραντίνας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, για τον κόσμο του πολιτισμού, της τέχνης και όχι μόνο.

Πως περάσατε κατά την περίοδο της καραντίνας μακριά από τα φώτα της σκηνής; 
Πέρασα άσχημα. Όχι γιατί δεν μπορώ να μείνω σπίτι μου, ή μόνη με τον εαυτό μου, αλλά γιατί έγινε κάτω από αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες. Με κούρασε η πλύση εγκεφάλου, ο πανικός και ο φόβος που έσπειραν τα ΜΜΕ. Ξεκουράστηκα σωματικά κι αυτό είναι το μόνο “θετικό”. Τα φώτα της σκηνής δεν μου έλειψαν ακριβώς αυτούς τους 3 μήνες, αλλά με πειράζει που παραμένουν σβηστά ακόμη και τώρα που μιλάμε, 3 μήνες μετά από την αρχή του κακού και κανείς δεν γνωρίζει το για πόσο ακόμη θα παραμείνουν σβηστά. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναρωτιέμαι το πότε θα ξανανάψουν κι αν ξανανάψουν, αν θα φωτίσουν και τους ιδιώτες, γιατί με το 30% πληρότητας στο κοινό, οι ιδιώτες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Μου λείπει η δουλειά μου, αυτή είναι η ζωή μου όλη.
Κάποιοι είδαν την απομόνωση στο σπίτι μία ευκαιρία ενδοσκόπησης, ισχύει και για εσάς; 
Η ενδοσκόπηση, αν δεν γίνεται συνεχώς και κάτω από όλες τις συνθήκες, δε θα γίνει ξαφνικά επειδή κάποιος έκατσε σπίτι του αναγκαστικά. Η απομόνωση στο σπίτι, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν είχε καμία θετική επιρροή επάνω μου. Δεν μου αρέσει να με καταπιέζει κανείς, πόσο μάλλον ένα κράτος για το οποίο εγώ, μια ελεύθερη επαγγελματίας καλλιτέχνης, ουσιαστικά δεν υπάρχω. Για ακόμη μία φορά στην ζωή μου, ένιωσα ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι αντάξιο των ανθρώπων του κι ότι πρέπει να φύγω, ξανά, πάση θυσία. Να πάω εκεί που ο καλλιτέχνης της όπερας δεν είναι ένας “πολίτης τρίτης κατηγορίας”, αλλά ένα σεβαστό μέλος της κοινωνίας. 
Σίγουρα θα έμειναν πολλές δουλειές στη μέση, πως βλέπεις την σταδιακή επανεκκίνηση της επαναφοράς στην κανονικότητα; 
Όλες μου οι εργασίες ακυρώθηκαν. Είχα 15 παραστάσεις open air στη Γερμανία, καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλές συναυλίες, 2 μεγάλοι νέοι διαγωνισμοί (στους οποίους ήμουν επιτροπή) και ένα μεγάλο πρότζεκτ για νέους (opera studio), όλα ακυρώθηκαν για φέτος. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τόσο άσχημο και σε τέτοιο βαθμό. Δεν είμαι η μόνη, αλλά αυτό δεν με παρηγορεί, ίσα- ίσα, με αγχώνει περισσότερο. Η σταδιακή επανεκκίνηση με τρομάζει, γιατί βλέπω την ανικανότητα της ανθρωπότητας να τηρήσει τα “μέτρα”. Κανείς δεν προσέχει πια. Αν υπάρξει και τουρισμός αυτό το καλοκαίρι, το γεγονός ότι θα έρθουν τόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα από χώρες που είχαν τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων, μου λέει ένα μόνο πράγμα: Να ετοιμαζόμαστε για δεύτερο lockdown. Η εικόνα των ανοιχτών καταστημάτων και εστιατορίων, είναι ευχάριστη, αλλά μου μοιάζει “εικονική”. Η “κανονικότητα” δε θα είναι πια η ίδια. Μας λεν πολλά ψέματα, αυτά που ήδη συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, είναι τέτοια που θα εμποδίσουν την “κανονικότητα” της “πριν Κοροναϊού εποχής” να επιστρέψει. 
Τι σου έμαθε η καραντίνα; Ποιό το μήνυμα της Κασσάνδρας; 
Δεν μου “έμαθε” κάτι που δεν ήξερα. Με πίεσε να βάλω ως προτεραιτότητα τον εαυτό μου και μόνο. Μου ξύπνησε το ένστικτο της επιβίωσης και μου έδειξε ότι η ζωή μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, πολύ άσχημη, για όλους, ανεξαιρέτως. Το μήνυμά μου είναι ότι εφόσον ζούμε πια σε μια όλο και περισσότερο καπιταλιστική κοινωνία, να φροντίσουν όλοι οι επιλογές τους να γίνονται γύρω από το πώς θα έχουν περισσότερο κεφάλαιο, διότι μόνο αυτό μετράει σε τέτοια συστήματα. Λυπάμαι γι’αυτό το μήνυμα, αλλά για όποιον δεν μπορεί να αντισταθεί, είναι η μόνη σωστή επιλογή. Η “αντίσταση” δεν είναι για όλους και είμαστε ακόμη μακριά από κάποια “επανάσταση”. Προς το παρόν έχουμε “πόλεμο”. Καλή τύχη σε όλους!


Η πανέμορφη μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου
Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τις Πτυχιακές σπουδές της στη Γερμανία (Hochschule für Musik Detmold, Hochschule für Musik und darstellende Kunst Stuttgart), από όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα Μονωδίας και Εξειδίκευση στην Όπερα με βαθμό Άριστα. Έκανε Μεταπτυχιακό (Master in Arts) στη Royal Academy of Music London, αποφοιτώντας με Άριστα και Διάκριση ως υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, των Athena Scholarship και Newton Scholarship και με την υποστήριξη των Life Action Trust και Josephine Baker Trust.
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου με τον διάσημο τενόρο Plácido Domingo
με τον οποίο έχει συνεργαστεί με μεγάλες οπερατικές σκηνές
Η σολιστική της πορεία στον διεθνή χώρο του λυρικού θεάτρου άρχισε με την Carmen του Bizet στο Φεστιβάλ Monschau Klassik. Την ίδια χρονιά κέρδισε το “Βραβείο Κοινού” στον Διεθνή Διαγωνισμό bel canto του Φεστιβάλ “Rossini in Wildbad”. Το ελληνικό της ντεμπούτο έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την όπερα Giulio Cesare in Egitto του Händel, για την οποία το περιοδικό 'Opera Now' την κατέταξε στη νέα γενιά λυρικών τραγουδιστών διεθνώς και η “Ένωση Ελλήνων Κριτικών” της έδωσε τον “Έπαινο της Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Καλλιτέχνιδας”. Το όνομά της ξεχώρισε διεθνώς το 2008 με τη συμμετοχή της στην παραγωγή της 'Rada Film Productions', Rigoletto a Mantova, δίπλα στους Plácido Domingo, Ruggero Raimondi, Vittorio Grigolo κ.α., υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta και σε σκηνοθεσία Marco Bellocchio, που μεταδόθηκε ζωντανά από τη 'RAI1' σε 138 χώρες.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ διεθνώς (Staatsoper Stuttgart, Théâtre National du Luxembourg, Festival d'Opéra d' Aix-en-Provence, Teatro Comunale Francesco Cilea di Reggio Calabria, Knoxville Opera - USA, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α.) και με ορχήστρες όπως οι RAI Torino, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Orchestre de Paris, Mahler Chamber Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών/Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Bolshoi του Μινσκ κ.α. υπό τη διεύθυνση σπουδαίων μαέστρων. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται μεγάλοι ρόλοι του λυρικού θεάτρου αλλά και σύγχρονες όπερες με τις οποίες έκανε παγκόσμιες πρεμιέρες.
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου στην «Αΐντα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το 2011, μετά τη συνεργασία της με τον Στάθη Λιβαθινό ως βοηθός σκηνοθέτη στην παραγωγή της Carmen, ξεκίνησε να σκηνοθετεί όπερες. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει τα έργα La Serva PadronaOtelloSuor AngelicaPagliacciCarmenNormaIl Tabarro και AntigoneΗ τελευταία παίχτηκε στο 16ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο Κούριο Κύπρου.
Είναι συνιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Ομάδας Skull of Yorick Productions η οποία εξειδικεύεται σε παραγωγές όπερας και από το 2013 έχει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη όπου και ίδρυσε το 1ο ανεξάρτητο Στούντιο Όπερας, ενώ από το 2015 ίδρυσε το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος.
Έχει γράψει τη λυρική επιθεώρηση Η Όπερα Βγήκε απ' τον Παράδεισο, που εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις “Ζήτρος”.
www.kassandradimopoulou.com
Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου (Περουζέ), και ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός
στη σκηνή του Ηρωδείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018
Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις) στην «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι (Opera Classica Europa)
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου με τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό
μαγικό ζευγάρι στη σκηνή και στη ζωή σκηνή στο Ηρώδειο
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου μια από τις ελάχιστες μεσόφωνες που τόλμησαν και με επιτυχία
να αναμετρηθούν με τον ρόλο της "Τόσκα"
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου (Ατζουτσένα) με τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό (Μανρίκο)
ασύγκριτο ντουέτο στον Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι
 Famous opera singer Kassandra Dimopoulou photographed by George Kalfamanolis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...