Το τερατώδες αποτελεί διεθνώς ένα διαδεδομένο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ειδικά στους τομείς των εθνογραφικών, φιλολογικών και λογοτεχνικών σπουδών, καθώς και στον κλάδο των πλαστικών τεχνών, ενώ, αντίθετα, στον κλάδο της θεατρολογίας, η διερεύνησή του είναι περιορισμένη. Η Δρ Τάνια Νεοφύτου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), πραγματεύεται σε δύο διαδοχικές τηλεδιαλέξεις στις 4 και 11 Απριλίου 2022, το τερατώδες στο θέατρο του 20ού αιώνα.
Τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το Μέρος Β της τηλεδιάλεξης «Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» | https://bit.ly/3rl6uNL.
Το τερατώδες συνδέεται με την εμπειρία του εγκόσμιου κακού και συνακόλουθα με τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, στις οποίες επιδίδονται οι ισχυροί προκειμένου να πετύχουν ή να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η μελέτη της Δρος Νεοφύτου πραγματεύεται τα έργα "Ρινόκερος" και "Αρχηγός" του Ionesco, "Στριπτήζ" του Mrożek, "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του Dürrenmatt και "Ο Μέγας Μπεηζάχ" του Ζιώγα (Μέρος Β, 11/04/2022).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου