Τέσσερα βιβλία των εκδόσεών μας στις επιλογές της LIFO για τα βιβλία non-fiction.
Γράφει η Μαρία Δρουκοπούλου.
Άγγελος Α. Παληκίδης «Τέχνη και ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»: Ο συγγραφέας αναλύει πίνακες, τοιχογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, αναζητά τις πηγές τους, φωτίζει τις συνθήκες δημιουργίας τους, περιεργάζεται το κοινό τους, διερευνά τα πρόδηλα και λανθάνοντα ιδεολογικά τους μηνύματα και συζητά την επίδραση που άσκησαν στη συλλογική αντίληψη και μνήμη.
Bernardine Evaristo «Μανιφέστο» (μετάφραση: Ρένα Χατχούτ): Το Μανιφέστο είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ. Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε η συγγραφέας, για το πώς κάθε εμπόδιο που ξεπέρασε είτε στην προσωπική της είτε στην επαγγελματική ζωή την έκαναν «πιο ανθεκτική και αποφασισμένη να συνεχίσει».
Dagmar Herzog «Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα» (επιμέλεια: Έφη Αβδελά, μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου): Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι η ιστορία της σεξουαλικότητας στον ευρωπαϊκό εικοστό αιώνα δεν είναι καθόλου μια ιστορία σταδιακής φιλελευθεροποίησης του σεξ, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αντίθετα, είναι μια σύνθετη διαδρομή με πολλά πισωγυρίσματα και επισφαλείς κατακτήσεις, πολύ διαφορετική κατά χώρα, τάξη και φύλο, που προσδιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.
Horst Krüger «Το διαλυμένο σπίτι» (μετάφραση: Σίσσυ Παπαδάκη): Με αφορμή τη δίκη του Άουσβιτς το 1963, όπου απλοί Γερμανοί κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα, ο δημοσιογράφος Χορστ Κρίγκερ επιστρέφει στη νεανική του ηλικία για να περιγράψει το έδαφος στο οποίο άνθησε ο ναζισμός. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1966, σκίζοντας για πρώτη φορά το πέπλο της σιωπής, καθώς αποκάλυπτε δύσπεπτες αλήθειες για το έθνος των Γερμανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου