Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Τραυλίζοντας το Έθνος // Διεθνικός πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850 // ΖΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ


 #νέα_κυκλοφορία

Μελετώντας αυτό το ξεχασμένο πνευματικό σύμπαν, το βραβευμένο αυτό βιβλίο ανακαλύπτει έναν κόσμο με ποικίλους δεσμούς, που στη συνέχεια θάφτηκε κάτω από το συμβατικό αφήγημα της διαμόρφωσης των εθνών-κρατών. Ερευνά έτσι τη μακρά διαδικασία της μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ’ έναν κόσμο εθνών-κρατών μέσα από τις βιογραφίες ανθρώπων οι οποίοι γεννήθηκαν σε αυτοκρατορίες, αλλά ενηλικιώθηκαν στο περιβάλλον του αναδυόμενου λεξιλογίου του εθνικισμού, μεγάλο μέρος του οποίου είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι. Ακολουθώντας τα νήματα που εκτείνονταν από την προεθνική και ενοποιούμενη Ιταλία και την προ- και μετεπαναστατική Ελλάδα μέχρι την αυτοκρατορική Ρωσία, η συγγραφέας αποκαθιστά τον χαμένο κρίκο που ένωνε το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο της δυτικής Ευρώπης με εκείνο τόσο της Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων στην Εποχή των Επαναστάσεων.

"Η ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμένων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτήτων –από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο– οι οποίοι βίωσαν την κατάρρευση της Βενετικής Πολιτείας και τη διάλυση του κοινού πολιτισμικού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Επιφανείς μάρτυρες της μακράς μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ’ έναν κόσμο εθνών-κρατών, συνέβαλαν στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού, διαμορφώνοντας καθοριστικά το λεξιλόγιό τους.
Επανεξετάζοντας αυτές τις βιογραφίες και το ξεχασμένο διανοητικό τους σύμπαν, η Κωνσταντίνα Ζάνου ανασυνθέτει έναν κόσμο ποικίλων δεσμών, ιδεών και ανταλλαγών –μείξη μάλλον, παρά σύγκρουση, στοιχείων φιλελευθερισμού και αυτοκρατορίας, Διαφωτισμού και θρησκείας, συντηρητισμού και επανάστασης, Ανατολής και Δύσης, που στη συνέχεια θάφτηκαν κάτω από το συμβατικό αφήγημα της έλευσης του έθνους-κράτους. Με αφετηρία τα νησιά του Ιονίου, η μελέτη ακολουθεί τα νήματα που εκτείνονταν από την προεθνική, ενοποιούμενη Ιταλία και την προ- και μετεπαναστατική Ελλάδα μέχρι την αυτοκρατορική Ρωσία, αποκαθιστώντας τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα μεταβαλλόμενα γεωπολιτικά πλαίσια της δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων στην εποχή των επαναστάσεων."
•Βραβείο Edmund Keely στις Νεοελληνικές Σπουδές, 2019
•Βραβείο Helen and Howard R. Marraro στην Ιταλική Ιστορία, 2019
•Βραβείο Καλύτερου ΒΙβλίου του Mediterranean Semina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...