Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Βιβλιοπωλείο Gutenberg «Τέχνη και ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»


 Υπήρξαν πολλές οι εκδόσεις που σχετίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Κάποιες είχαν έντονο τον επετειακό χαρακτήρα. Άλλες υπήρξαν καρπός μακροχρόνιας και επίπονης ερευνητικής πορείας και απλώς η δημοσίευσή τους συνέπεσε με τη συμπλήρωση της επετείου. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση φαίνεται να ανήκει η προσεγμένη και πολυτελής έκδοση από τον Gutenberg της εικοσαετούς ερευνητικής ενασχόλησης με την ιστορική εικόνα του αναπληρωτή καθηγητή διδακτικής της ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Άγγελου Παληκίδη, «Τέχνη και ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα». Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας από τον πρόλογό του, «οι εικόνες των πατέρων του ελληνικού εθνικού κράτους και των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης είναι παντού. [...] Εικονογραφούν την ιστορική φαντασία μας, δίνουν χρώμα και μορφή στη συλλογική υπερηφάνειά μας, σφυρηλατούν τις ταυτοτικές βεβαιότητές μας». Και «δεν έχουν μόνο ιστορία. Έχουν και ιστορικότητα». Αναδεικνύουν, δηλαδή, την εικόνα που είχαν οι Έλληνες για τον εαυτό τους, το ρόλο που πίστευαν πως καλούνταν να διαδραματίσουν, πώς επιθυμούσαν να εγγραφούν στη συλλογική μνήμη και πώς να τους θυμούνται οι μέλλουσες γενεές.

Ο Βαγγέλης Κούμπουλης γράφει στο «The Books’ Journal» για το βιβλίο του Άγγελου Α. Παληκίδη «Τέχνη & Ιστορική Συνείδηση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Εικόνα, ιστορία, εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...