Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό 336 π.Χ. – 138 μ.Χ.


 ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ
Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό 336 π.Χ. – 138 μ.Χ.
«Ο Κολοσσός, γιγάντιο άγαλμα του θεού Ηλίου, στήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου το 280 π.Χ. και ανήκει μαζί με τον Φάρο της Αλεξανδρείας, στα επτά θαύματα του κόσμου. Όταν αξιολογούμε τον αντίκτυπο μιας ιστορικής περιόδου, αξίζει τον κόπο να εξετάζουμε τις λέξεις ή τις εκφράσεις που κληροδότησε στους μεταγενέστερους.
Επιστημονικά, καλλιτεχνικά, πνευματικά και πολιτιστικά επιτεύγματα σαν τα παραπάνω δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξετάζονται έξω από τα συγκείμενά τους. Ούτε το Μουσείο της Αλεξανδρείας ούτε η βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε δίπλα του, αλλά ούτε και οι αναρίθμητες συμβολές των λογίων και των επιστημόνων που εργάστηκαν εκεί θα υπήρχαν, αν ο Αλέξανδρος δεν είχε ιδρύσει την επώνυμή του πόλη της Αλεξάνδρειας και αν οι βασιλείς που κυβέρνησαν την ελληνιστική Αίγυπτο δεν είχαν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, διαθέτοντάς τες και για την προώθηση της γνώσης. Η μετατόπιση της πολιτιστικής ηγεμονίας από την Αθήνα στην Αίγυπτο και την Ασία ήταν μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με την εγκατάσταση Ελλήνων αποίκων σε νεοσύστατες πόλεις, στα εδάφη που κατέκτησε ο Αλέξανδρος. Ο Κολοσσός ήταν μνημείο για μια στρατιωτική νίκη· ο Φάρος στην Αλεξάνδρεια σχετίζεται με την αυξανόμενη σημασία της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο· η στωική φιλοσοφία βρισκόταν σε συνεχή διαλεκτική σχέση με την πολιτική ζωή και την κοινωνική εξέλιξη. Η γνώση της ιστορίας των κοινωνικών συγκρούσεων, των πολέμων, των πολιτικών πειραματισμών και των καινοτομιών στις πόλεις και στα βασίλεια της ελληνιστικής εποχής είναι απαραίτητη για την κατανόηση της τέχνης και της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, της τεχνολογίας και της θρησκείας.»
🖼Εικόνα: Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Επεξεργασμένη εικόνα χαρακτικού του Philip Galle (1537‒1612) βασισμένου σε σχέδιο του Maarten van Heemskerck (1498‒1574), 1572. National Gallery of Art, Ουάσινγκτον (Wikimedia Commons).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...