Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΒΕΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων & Ιθακήσιων Σωματείων παρουσίασε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού Κεφαλλονίτη μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Βεακειο Θεατρο με τον Δημο Πειραια και στον Πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά με την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.  
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του ομογενή μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρουσου είναι μια καινοτομία μέσα στην πλειάδα μοντέρνων οπερών που ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Στηριζόμενη στις κλασικές φόρμες της αρμονίας και εμπλουτισμένη με μελωδικές πρωτότυπες άριες και ντουέτα κρατά το ενδιαφέρον του απλού θεατή μέχρι το τέλος.
Το λιμπρέτο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε ποιητική μετάφραση Γρυπάρη κάνει την ένωση του Αρχαίου δραματικού λόγου με την μοντέρνα δημοτική νεοελληνική γλώσσα.
Ένα επιτελείο άξιων συντελεστών ερμήνευσαν άρτια το έργο. Το ταλέντο και η θέληση για εξιλεωτική δημιουργία μέσα σε περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης φέρνει κοντά αξιόλογους ερμηνευτές και δημιουργούς για να γίνει ένα επίτευγμα και να προχωρήσει ο πολιτισμός και η τέχνη.
 Στο ρόλο του Προμηθέα ήταν ο βαρύτονος Ηλίας Τηλιακός, ενώ τον τραγικό ρόλο της Ιούς ερμήνευσε η πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη.
Ο εντυπωσιακός μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος τους ρόλους του Ωκεανού και του Δία. Η επιβλητική μεσόφωνος Φωτεινή Αθανασάκη στους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς, και ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας ερμήνευσε τον ρόλο του Ερμή. Η γνωστή Κεφαλλονίτισσα σοπράνο, και γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυριακούλα Τσαγγαράτου ερμήνευσε τον ρόλο της νύμφης Ωκεανίδας. Η πιανίστα Μαριλίνα Τζελέπη είχε την μουσική διεύθυνση του έργου στο πιάνο. Μαζί της δυο άξιοι μουσικοί, ο Γεννάδιος Μπίκωφ στο βιολί και ο Ευγένιος Μπένσης στο βιολοντσέλο άνοιξαν την παράσταση με το ρομαντικό Πιάνο Τρίο damour.
Βλέπουμε ότι η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων & Ιθακήσιων Σωματείων έχει αρχίσει ενεργά μεγάλες δραστηριότητες προώθησης της τέχνης και της μουσικής που είναι το χαρακτηριστικό των Επτανησίων. Εμείς χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ομοσπονδίας, τον πρόεδρο Παναγή Φαρακλό και όλο το διοικητικό συμβούλιο για την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...