Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πάνω από 60 χρόνια είχε να παρουσιαστεί όπερα στην Ιθάκη

Θρίαμβος η παράσταση όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του διάσημου συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Ιθάκη. Πάνω από 60 χρόνια είχε να παρουσιαστεί όπερα στο νησί.
Το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου ανέβηκε με τεράστια επιτυχία η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγή Καρούσου.
Το αριστούργημα της Ελληνικής όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του σπουδαίου Κεφαλονίτη συνθέτη Παναγή Καρούσου ερμήνευσαν δυο από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες ο Βασίλης Ασημακόπουλος και η Ειρήνη Κώνστα.
Ο Όμιλος UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ιθάκης ''Ο ΦΗΜΙΟΣ'' είχε την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στα χρονικά μετά από τους σεισμούς του 1953 όπερα στην Ιθάκη. Ο «Προμηθέας» του σπουδαίου συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που μεγαλούργησε στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρείται το αριστούργημα της νεοελληνικής όπερας. Ήταν μια αξέχαστη παράσταση το έργο του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ θεϊκή. Ένας ύμνος στον Αισχύλο, την μουσική και την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Οι συντελεστές του έργου ήταν από τις καλύτερες φωνές της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στον μεγάλο και τραγικό ρόλο του Προμηθέα ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος θριάμβευσε και κυριολεκτικά κατέκτησε του Ιθακήσιους.
Στους ρόλους της Θεάς Αθηνάς και της Βίας η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα γοήτευσε το κοινό με την ομορφιά της και την ωραία της φωνή.
Η υψίφωνος Ελένη Μπούκη-Αγιομυργιανάκη στο ρόλο της Ιούς έδωσε όλο το είναι της. Και στους ρόλους του Ωκεανού και του Ερμή ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας εντυπωσίασε με την δυνατή φωνή του.
Στο πιάνο η Βιβή Κλεισούρα ήταν καταπληκτική γεμίζοντας με μελωδίες το θέατρο.
Η σκηνοθεσία του πρωταγωνιστή Βασίλη Ασημακόπουλου ήταν πετυχημένη αναδεικνύοντας το περίπλοκο λυρικό έργο του Αισχύλου και την συναισθηματικής φόρτισης μουσική του Παναγιώτη Καρούσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...