Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ιούνιος, ο έκτος μήνας του έτους

 


Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους με διάρκεια 30 ημερών. Το όνομά του το οφείλει στη ρωμαϊκή θεότητα Juno (Ήρα) τη σύζυγο του Jupiter (Δία).

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος ο Ιούνιος έχει τις δικές του ξεχωριστές λαϊκές ονομασίες, όπως Κερασάρης επειδή κατά τη διάρκειά του ωριμάζουν τα κεράσια και Εριναστής, Απαρνιαστής , Ορνιαστής ή Ρινιστής λόγω του «ερινασμού» ή «ορνιασμού», δηλαδή της τεχνητής γονιμοποίησης με ορνούς των ήμερων σύκων.
Επίσης καλείται Θεριστής, επειδή συνδέεται με την ωρίμαση και τον θερισμό των δημητριακών. Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στις 21 του μηνός, συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο, που ο λαός μας το ονομάζει «λιοτρόπι». Εξ αυτού και η ονομασία του Ιουνίου ως «Λιοτρόπης». Αμέσως μετά, στις 24 του μήνα, έχουμε την εορτή του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου, εξ ού και το όνομα που δίνεται στον Ιούνιο ως «Αϊ-γιαννίτης» ή «Αγιογιαννίτης». Η γιορτή αυτή είναι ταυτισμένη με τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της εορτής, απ’ όπου προέρχονται και οι προσωνυμίες του Ιουνίου ως«Φανιστής», «Λαμπαδάρης, «Λαμπροφόρος» και «Ριζικάρης» (από τα ριζικάρια στον Κλήδονα). Τέλος, καλείται «Ριγανάς» επειδή εκείνη την ημέρα μάζευαν ρίγανη, αλλά και «Ριγολόγος», αφού οι πιστοί πίστευαν ότι ο άγιος θεράπευε τους αρρώστους από τα ρίγη της ελονοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...