Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

«Ο εορτασμός του Κατακλυσμού: απώτερες καταβολές, νεωτερικές αναβιώσεις & σύγχρονες καταγραφές»


 Tη γιορτή του Κατακλυσμού, από τις πιθανές αρχαίες καταβολές της έως τη σύγχρονη επιστημονική μελέτη και καταγραφή των ποιητικών και άλλων δρωμένων της, παρουσιάζουν σε τηλεδιάλεξή τους με θέμα «Ο εορτασμός του Κατακλυσμού: απώτερες καταβολές, νεωτερικές αναβιώσεις και σύγχρονες καταγραφές», ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Νικολέττα Δημητρίου, εθνομουσικολόγος και ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

📆 Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 | ώρα έναρξης 18:30
💻 Παρακολουθήστε ζωντανά, μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube, εδώ: https://bit.ly/3zxdVn1
Την τηλεδιάλεξη συνδιοργανώνει το #ΑΠΚΥ με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.
.
Οι ομιλητές θα εστιάσουν στους τριήμερους εορτασμούς του Κατακλυσμού, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα το Σάββατο των Ψυχών, την Κυριακή της Πεντηκοστής και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (στην Κύπρο γνωστή ως Δευτέρα του Κατακλυσμού). Θα αναφερθούν στις διάφορες θεωρίες για την καθιέρωση των θαλάσσιων δρώμενων, ήδη κατά την προχριστιανική περίοδο, και την εγκόλπωσή τους από το χριστιανικό εορτολογικό ημερολόγιο της Πεντηκοστής, καθώς και στις πρωιμότερες νεωτερικές αναφορές στα λαϊκά αυτά έθιμα από τα μέσα του 18ου αιώνα και έπειτα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη Λάρνακα, το σημαντικότερο κέντρο του εορτασμού του Κατακλυσμού στην Κύπρο, όπως και στη θεσμοθέτηση των ποιητικών και άλλων διαγωνισμών που πλαισιώνουν τη γιορτή ήδη από το 1918.

🌐
 Περισσότερες πληροφορίες: https://tinyurl.com/uabjdak3
Online: tinyurl.com
Price: Free
WEDNESDAY, JUNE 30, 2021 AT 6:30 PM UTC+03 – 8 PM UTC+03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...