Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Σώμα Τόπος Γραφή

 

Πρακτικό και θεωρητικό εργαστήρι διαδικασιών καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις μεθόδους body/word - Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου και Σώμα Τοπίο της Θάλειας Δήτσα

Σώματα. Ανθρώπινα και μη, έμβια και μη. Σώματα που συναποτελούν τόπους, διαρκώς μεταβαλλόμενους. Τρόποι γραφής που εκφράζουν αυτές τις υποκειμενικότητες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Με στόχο την ενδυνάμωση διαφορετικών καλλιτεχνικών διαδικασιών δημιουργίας μοιραζόμαστε εργαλεία από δύο σύγχρονες μεθοδολογίες έρευνας, δημιουργίας και εκπαίδευσης: body/word – Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου και Σώμα Τοπίο της Θάλειας Δήτσα.
Θάλεια και Χρήστος, Χρήστος και Θάλεια. Γνωριστήκαμε στο ιστορικό Dartington College of
Arts το 2009. Βρεθήκαμε με εκεί με τρόπο σχεδόν ανεξήγητο. Η Θάλεια κάνει μεταπτυχιακό
στην χορογραφία, ο Χρήστος στο Performance Writing. Οι διαδρομές μας πρέπει να
παραδεχτούμε ότι ήταν ήδη πολυσυλλεκτικές, τόσο σε επίπεδο σπουδών και επαγγελματικής
εμπειρίας, όσο και προσωπικής διαδρομής. Η συνεργασία και ο δημιουργικός διάλογος των
μεθοδολογιών μας ξεκίνησε μάλλον από τότε. Χαλαρά, με ενθουσιασμό, παύσεις, από
διαφορετικά μέρη του κόσμου και της Ελλάδας. Τον τελευταίο χρόνο τα ζυμώματα έγιναν
αβίαστα πιο συχνά, πιο συγκεκριμένα, ενώ παραμένουν συνειδητά ανοιχτά. Σε αυτό το
πρώτο κοινό μας εργαστήρι μοιραζόμαστε πρακτικά και θεωρητικά εργαλεία για διαδικασίες
καλλιτεχνικής δημιουργίας, σύνδεσης μέσα από την έκφραση και τη συνεργασία, εργαλεία
που μας δίνουν έμπνευση και χαρά όλα τα χρόνια που τα εφαρμόζουμε και τα εξελίσσουμε.
Να σημειώσουμε, ότι για εμάς η τέχνη δεν περιορίζεται σε μια σκηνή ή ένα βιβλίο, η τέχνη
και η δημιουργία υπάρχει παντού και σε κάθε πεδίο της ζωής.
Αν νιώθεις ότι το σώμα είναι τρόπος να ζεις, να διερευνάς και να μοιράζεσαι, αν νιώθεις ότι
τα σώματα των ανθρώπινων και μη, των έμψυχων και μη όντων, είναι σε συνεχή δημιουργικό
διάλογο και αναζητάς εργαλεία, για να εμπλουτίσεις τη δημιουργική σου διαδικασία, θα
χαρούμε να μοιραστούμε το ταξίδι.
Το Σώμα Τόπος Γραφή προσφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εγκαινιάζει μια σειρά
συναντήσεων και δημιουργικών ανταλλαγών με προσκεκλημένους από διαφορετικά πεδία.
Δυο λόγια για τις μεθοδολογίες:
body/word – Performance Writing
Το Performance Writing είναι μια ριζοσπαστική προσέγγιση στη γλώσσα και τη διαθεματική προσέγγιση της αναγνωστικής εμπειρίας και της συγγραφικής διαδικασίας. Βασική αρχή του η γλώσσα ως δράση και γεγονός. Προτάθηκε και εφαρμόστηκε σε ένα πανεπιστήμιο διεθνώς καταξιωμένο για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, το ιστορικό Dartington College of Arts. Στη διάρκεια της ιστορίας του δίδαξαν, συνεργάστηκαν ή πέρασαν διαστήματα φιλοξενίας δημιουργοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν επιδράσει καθοριστικά στη διαμόρφωση πεδίων σχετικών με τον χορό, το θέατρο της επινόησης, της τέχνης του ήχου και της οικολογίας.
Στο πρόσφορο αυτό έδαφος, ως μοναδικός Έλληνας κάτοχος του μεταπτυχιακού του Performance Writing και με υποτροφία από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, ο Χρήστος Πολυμενάκος δημιουργεί και εξελίσσει από το 2009 την ανοιχτή μεθοδολογία body/word - Performance Writing. Με οδηγό τη σωματικότητα «φέρνει» τη συγγραφή σε διάλογο με καλλιτεχνικά και επιστημονικά πεδία όπως ο χορός, το θέατρο, η νευροεπιστήμη, η ψυχολογία και οι προσωπικές εμπειρίες. Άτομα ηλικίας από 11 έως 87 στη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και το διαδίκτυο έχουν συμμετάσχει σε δράσεις ανεξάρτητες και ακτιβιστικές, αλλά και δράσεις από πανεπιστημιακά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, ψυχοθεραπευτικές κοινότητες, διεθνή φεστιβάλ, κρατικές και ιδιωτικές σκηνές.
Το body/word – Performance Writing αποζητά και αναδεικνύει μεθοδικά τη διαφορετικότητα που προκύπτει από το συνδυασμό ετερόκλητων εμπειριών, σπουδών και πρακτικών, καλλιτεχνικών, επιχειρηματικών και επιστημονικών πεδίων στους χώρους ανάμεσα στο αντικειμενικό, το υποκειμενικό και το φαντασιακό.
Σώμα Τοπίο
Το Σώμα Τοπίο είναι το πεδίο χορογραφικής έρευνας της Θάλειας όπου από το 2013 συνδυάζει και εξελίσσει στοιχεία από τις σωματικές πρακτικές (somatics), τη βιωματική ανατομία, τον κινητικό- χορευτικό αυτοσχεδιασμό, το Butoh, το σωματικό θέατρο, το butoh , από διαλογιστικές και αναστοχαστικές πρακτικές (mindfulness in art making). Σημαντικοί άξονες στην ατομική και ομαδική ερευνητική διαδικασία είναι για εκείνη τα ερωτήματα που αφορούν στην ενδυναμωτική, ανατροφοδοτική, θεραπευτική και αυτογνωσιακή λειτουργία της τέχνης, στο άτομο και στην κοινότητα. Την ενδιαφέρει η σχεσιακή φύση της δημιουργικής διαδικασίας, η σχέση του σώματος με τον τόπο, ο τρόπος του παιχνιδιού και της ανακάλυψης ως εμπλουτισμός του βιώματος της ζωής.
Η Θάλεια εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και συντονίστρια βιωματικών- δημιουργικών σεμιναρίων μέσω των τεχνών. Ξεκινώντας από τον χώρο των Φυσικών Επιστημών πέρασε στην πρακτική του χορού, και αργότερα βρέθηκε στην ιδιαίτερη, ανήσυχη και πρωτοποριακή ατμόσφαιρα του Dartington College of Arts, όπου σπούδασε χορογραφία. Στη συνέχεια σπούδασε Κοινωνιολογία και Εκφραστική Θεραπεία μέσω των τεχνών. Τώρα εκπαιδεύεται στην ψυχοθεραπεία Gestalt. Το 2018, σχημάτισε την ομάδα Ma-embodied performance lab για την έρευνα των σωματικών πρακτικών στην performance με την οποία παρουσιάζει έργα. Από το 2020, συντονίζει εργαστήρια και ομάδες αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης μέσω των εκφραστικών τεχνών, μέσα από τις πρακτικές της, το Σώμα Τοπίο και το Motion Vital.
Για την Θάλεια το Σώμα Τοπίο είναι το πεδίο στο οποίο έρχονται σε ανοιχτό διάλογο διαφορετικές πρακτικές και θεωρίες με επίκεντρο τη σύνδεση με και μέσα από το σώμα μας.
Πληροφορίες:
Σώμα Τόπος Γραφή
πρακτικό και θεωρητικό εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις μεθόδους body/word - Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου και Σώμα Τοπίο της Θάλειας Δήτσα
Τετάρτη 12, 19, 26/10, 2/11, 18:00 – 20:00
Ananda Unity, Σφηττιών 10, Κάτω Πετράλωνα (πλησίον σταθμών μετρό Κεραμεικού και ΗΣΑΠ Πετραλώνων)
Για: Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες, Εκπαιδευτικούς, Σπουδαστές των τεχνών και άλλων επιστημονικών πεδίων
Γλώσσα εργασίας: Ελληνικά
Κόστος συμμετοχής: early bird – έως 7/10, 110€ (χωρίς Φ.Π.Α), μετά τις 7/10, 130€ (χωρίς Φ.Π.Α.),
φοιτητικό – ανεργίας – ατέλεια καλλιτεχνικών σωματείων, 100€ (χωρίς Φ.Π.Α.),
μαθητ@ διαδικτυακών μαθημάτων body/word – Performance Writing, και μαθητ@ Σώμα Τοπίο 110€ (χωρίς Φ.Π.Α.)
Υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής υποτροφίας κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης.
Περιορισμένες θέσεις λόγω προτεραιότητας σε άτομα που έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα Σώμα Τοπίο και body/word – Performance Writing. Η προκράτηση είναι απαραίτητη μέχρι και την Παρασκευή 7/10, 13:00.
Θα τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19.
Προκράτηση θέσεων & πληροφορίες: info@christospolymenakos.com thaliaditsa@yahoo.gr
Σώμα Τοπίο / Body Landscape
ΤΕΤΆΡΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. – 8 Μ.Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...