Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ρεσιτάλ για σόλο βιολοντσέλο στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

 


Στις 16 Μαρτίου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ θα πραγματοποιήσει ένα ρεσιτάλ για σόλο βιολοντσέλο στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών (Σινά 66). Παράλληλα με την μουσική ερμηνεία, ο σολίστ παρουσιάζει τους συσχετισμούς μεταξύ των έργων και τις ιστορίες που κρύβουν, προσκαλώντας το κοινό σε μια πιο άμεση επαφή με τη μουσική.

Η συναυλία έχει ως αφετηρία τη 2η από τις σουίτες του Johann Sebastian Βach, οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση και σημείο αναφοράς για σχεδόν όλο το σολιστικό ρεπερτόριο του βιολοντσέλου που τις ακολούθησε. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν έργα τριών συνθετών από τον 20ο αιώνα, που παρουσιάζουν το καθένα μια διαφορετική προσέγγιση των σολιστικών δυνατοτήτων του οργάνου.
Ο διάσημος βιολιστής Αdolf Busch εμπνέεται τόσο από τον Βach όσο και απ τον Μax Reger, για να δημιουργήσει, ήδη το 1918, μια σύντομη σουίτα γεμάτη με τη γοητεία, την πολυπλοκότητα και το πνεύμα του πρώιμου 20ού αιώνα. Στον αντίποδα βρίσκονται τα έργα του Bertold Hummel "Fantasia I" και "Αbschied" (αποχεραιτισμός) που με λιτή μουσική γλώσσα και ευφυή χρήση των ιδιαιτεροτήτων του βιολοντσέλου παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάθος. Το ρεσιτάλ ολοκληρώνει η σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του κοσμοπολίτη συνθέτη Alexander Tcherepnin. Βαθιά επηρρεασμένος από την πολύχρονη παραμονή του στην Κίνα, ο Tcherepnin προσεγγίζει τα φολκλορικά στοιχεία με ιδιαίτερη ευστροφία χρησιμοποιόντας όλο το εύρος του οργάνου και εφευρίσκοντας νέες τεχνικές, με αποτέλεσμα να συνθέσει ένα ενδιαφέρον έργο γεμάτο χιούμορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...