Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Παναγιώτης Καρούσος και οι ερμηνευτές της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου, Βανέσσα Καλκάνη, και Βιβή Κλεισούρα εγκαινίασαν νέο αμφιθέατρο στο Ληξούρι μαγεύοντας τους Κεφαλλονίτες

Βασίλης Ασημακόπουλος, Προμηθέας 
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014. Εδώ είναι ο «Καύκασος της Κεφαλονιάς» είπε ο Ελληνοκαναδός συνθέτης από την Κεφαλληνία Παναγιώτης Καρούσος στα εγκαίνια του νέου αμφιθεάτρου. Ο Παναγιώτης Καρούσος μαζί με τον Όμιλο για την UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης εγκαινίασε έναν καινούργιο πολιτιστικό χώρο στην Κεφαλονιά. Ένα φυσικό αμφιθέατρο υψίστης ομορφιάς στον «Λόφο Μασπάλι» στα Μαντζαβινάτα (περιοχή Ξι Ληξουρίου), με θέα στον Αίνο και το Ιόνιο, και την φυσική ακουστική του χώρου με τον Πέτρινο όγκο.

Βανέσσα Καλκάνη, Θεά Ήρα - Βασίλης Ασημακόπουλος, Προμηθέας 
Εκεί ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος με την πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αναστασία Παπαδάτου-Αποστολοπούλου και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Συλλόγο Μανταζαβινάτων -Βουνίου «Η Κουνόπετρα», Παναγής Ατσάρος και Γιώργος Έρτσος,  παρουσίασαν ύστερα από την διαμόρφωση του χώρου το μελόδραμα «Προμηθέας Δεσμώτης». Η κοσμοσυρροή και τα χειροκροτήματα καθιέρωσαν το χώρο ως σημαντικό καλοκαιρινό θέατρο της Κεφαλονιάς. Η υποδοχή των καλλιτεχνών από τους φιλόμουσους Κεφαλλονίτες ήταν θερμή και συγκινητική. Όλοι ενθουσιασμένοι από τις ερμηνείες των λυρικών καλλιτεχνών χειροκροτούσαν τις μελωδικές άριες και τα ντουέτα της όπερας.
Μαρία Λυμπεράκου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αναστάσιος Στέλλας
Και πρώτα ο εμπνευστής και δημιουργός Παναγιώτης Καρούσος εξήγησε τον πανάρχαιο μύθο και την συμβολή του στην ανθρωπότητα.
Ο μαγευτικός βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος που σαν άλλος Ολύμπιος θεός ερμήνευσε τον ρόλο του τιτάνα Προμηθέα τόσο αληθινά τόσο πειστικά που συγκλόνισε στον μεγαλύτερο τραγικό ρόλο της παγκόσμιας τραγωδίας. 
Η σπουδαία σοπράνο Ειρήνη Κώνστα σαν άλλη θεατρική τραγωδός ερμήνευσε την Ιώ με τέτοια ένταση που μόνο μεγάλες αοιδοί μπορούν να συγκριθούν μαζί της.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας με το ιδιαίτερο ερμηνευτικό πάθος και την τέλεια μουσικότητα συνεπήρε τους θεατές με μια άφταστη και άψογη ερμηνεία ως Ωκεανός και Ερμής, εντυπωσιάζοντας με τους περίτεχνους χρωματισμούς της φωνής του.

Μαρία Λυμπεράκου, Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος 
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου που ως άλλη συλφίδα με το εντυπωσιακό μπλε χιτώνα της ήταν μια Ωκεανίδα που νόμιζες και πέταξε από τα βάθη του Ωκεανού και ανέβηκε στον Καύκασο της Κεφαλονιάς να συμπονέσει τον Αλυσοδεμένο Προμηθέα. 
Και η υψίφωνος Βενέσσα Καλκάνη που κατεβεικε από τον Όλυμπο έλαμπε στον χρυσό χιτώνα της ως βασίλισσα των θεών εντυπωσιάζοντας με μια άρια ασύγκριτης ομορφιάς και άφταστης κολορατούρας.
Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου οδήγησε τον κόσμο σε άλλους καιρούς σε εποχές μεγαλείου του Ελληνικού πολιτισμού. 
Το ταλέντο του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι απίστευτο. Τους ερμηνευτές συνόδεψε στο πιάνο επάξια  η Βιβή Κλεισούρα. Οι φωτισμοί το κάλλος του τοπίου και η φυσική ακουστική έδωσαν μια μυσταγωγία που ποτέ άλλοτε δεν είχε δει το νησί της Κεφαλονιάς.

Όταν η μαγική Ειρήνη Κώνστα κοίταξε με απορία το Ιόνιο Πέλαγος απαντώντας στον Προμηθέα «Ιόνιο;», όταν της προφήτευε ότι το πέλαγος θα ονομαστεί από το όνομα της, η θάλασσα φαινόταν από ψηλά γαλήνια λες κι’αυτή ακόμα συμπονούσε τον αλυσοδεμένο Προμηθέα του θεϊκού Βασίλη Ασημακόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Γρηγόριος Ξενόπουλος και Πηνελόπη Δέλτα: συγκλίσεις και αποκλίσεις» της Άννας-Μαρίας Γεωργούση

  Μαρία Γιαννακάκη, «Η μάχη», μελάνι, ακρυλικό και παστέλ σε ριζόχαρτο, δίπτυχο: 50x120 εκ., 2006 Αν η δημοσίευση της αυτοβιογραφικής   Αδελ...