Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Γκουνταρούλης - Βαρβαρέσος στο Κρατικό Ωδείο

Οι καταξιωμένοι, διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Δήμος Γκουνταρούλης, βιολοντσέλο και Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο, συναντιούνται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, σε ένα ρεσιτάλ με σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο των L.v.Beethoven και F. Chopin.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1ο μέρος
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο σε ντο μείζονα, op.102/1
Andante – Allegro vivace
Adagio – Tempo d’Andante – Allegro vivace

Ludwig van Beethoven Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο
σε ρε μείζονα, op.102/2
Allegro con brio
Adagio con molto sentiment d’affetto
Allegro fugato
2ο μέρος

Frédéric Chopin (1810-1849)
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, op.65
Allegro moderato
Scherzo
Largo
Finale Allegro

Δήμος Γκουνταρούλης, βιολοντσέλο
Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης είναι ένας πολύπλευρος και ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτέχνης, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά μουσικών που παίζουν με την ίδια άνεση και ποιότητα διαφορετικά στιλ, τόσο σε ιστορικά όσο και σε σύγχρονα όργανα. Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης μουσικής πορείας του έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αναρίθμητες περιοδείες και ηχογραφήσεις, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής και μπαρόκ μουσικής, καθώς και τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενης/λαϊκής μουσικής ανά τον κόσμο κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης.

Γεννήθηκε το 1970 στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μελέτησε τσέλο με τον Γιώργο Μανώλα, τον Ιβάν Μπιάνκι και τον Ρούσι Ντράγκνεφ, αποφοιτώντας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη διάκριση. Το 1988, μόλις 18 χρονών, έφυγε από την Ελλάδα και, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του με τον Philippe Muller και την Reine Flachot. Εκεί, ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική, εξερευνώντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας μια πρωτότυπη γλώσσα για το τσέλο που οδήγησε σε συνεργασίες με θρυλικούς μουσικούς, όπως οι Lee Konitz, Jackie McLean, Max Roach, Walter Bishop Jr, Horace Parlan, Stephane Grapelli, Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti, Naná Vasconcelos. Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Έκτοτε αφιερώθηκε στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, μελετώντας κι εξερευνώντας το ρεπερτόριο για μπαρόκ και κλασικό τσέλο και συμπράττοντας με σημαντικά σύνολα και μουσικούς, όπως οι Anner Bylsma, Vera Beths και το ολλανδικό ensemble Musica ad Rhenum, ο Nicolau de Figueiredo και η Viktoria Mullova, παίζοντας σε μεγάλες ευρωπαϊκές και βραζιλιάνικες αίθουσες και φεστιβάλ. Παράλληλα, εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και ερμηνεύει σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο. Ήταν για μια δεκαετία καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Sao Paulo - UNICAMP. Το 2003 κέρδισε στη Βραζιλία το έγκυρο Βραβείο Carlos Gomes ως ο καλύτερος σολίστ της χρονιάς, ενώ το 2008 η ηχογράφησή του με τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.S.Bach έλαβε το Βραβείο Κουλτούρας “Bravo” (Prêmio Bravo de Cultura) για το καλύτερο CD κλασικής μουσικής του έτους. Το 2010 κέρδισε το Βραβείο του Συνδέσμου Βραζιλιάνων Κριτικών Τέχνης (APCA) με την Camerata Aberta, ένα ειδικευμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής, και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε με τον τσεμπαλίστα Nicolau de Figueiredo το διπλό άλμπουμ “Ο Χαμένος Τενόρος”, με πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις μουσικής για violoncello piccolo με 4 χορδές, λαμβάνοντας ενθουσιώδεις κριτικές.
Το 2012 διηύθυνε και παρουσίασε το πολυθέαμα “Logos – Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J.S.Bach”, συνεργαζόμενος με έξι κορυφαίους βραζιλιάνους χορογράφους - Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tíndaro Silvano.
Το 2015, μετά από 27 χρόνια στο εξωτερικό, γύρισε στην Ελλάδα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται συστηματικά από τη μία με την μουσική του 18ου αιώνα σε όργανα εποχής κι από την άλλη με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και παίζει μοντέρνο και μπαρόκ βιολοντσέλο, καθώς και τετράχορδο ή πεντάχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Σίμος Παπάνας, ο Βασίλης Βαρβαρέσος, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Εμφανίζεται τακτικά σε όλη την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.


Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Η καλλιτεχνική σεζόν 2017-2018 του Βασίλη Βαρβαρέσου περιλαμβάνει σημαντικές εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ όπως: Sommets Musicaux de Gstaad, Enescu Festival, Festival des Arcs, the Festival des Musicales du Golfe, the SenLiszt Festival of the Gyorgy Cziffra Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ της Pietrasanta καθώς και το Φεστιβάλ Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών του εμφανίσεων παρουσίασε έργα όπως το κονσέρτο για πιάνο του Chopin Νο 2 με την Ορχήστρα της Νορμανδίας, το κονσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι Νο 1 ε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Φράιμπουργκ και το κονσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν Νο 4 με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2018, ο Βαρβαρέσος έκανε το ντεμπούτο του στο μουσικό φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, εκτελώντας το κονσέρτο για πιάνο του Prokofiev No 4, για αριστερό χέρι. Ήταν επίσης προσκεκλημένος να εκτελέσει το 2ο κονσέρτο για το πιάνο του Prokofiev με τη Συμφωνική Ορχήστρα Bilkent. Με το Γιώργο Δεμερτζή ερμηνευσε το κοντσέρτο για βιολί και πιάνο του Ν. Σκαλκώτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Επερχόμενες συνεργασίες περιλαμβάνουν το κονσέρτο για πιάνο του Ραβέλ για αριστερό χέρι καθώς και το 2ο κονσέρτο για πιάνο του Chopin, στη Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτες πρώτες εμφανίσεις έχει επίσης πραγματοποιήσει στο παρελθόν στην Tonhalle της Ζυρίχης και την Musikverein της Βιέννης. Είναι επίσης προσκεκλημένος στη Salle Gaveau του Παρισιού και στην Concertgebouw του Άμστερνταμ , ενώ δίνει ρεσιτάλ και μαθήματα στην Καλιφόρνια, το Cincinnati και το Charleston καθώς και στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Μόλις 14 ετών και ήδη νικητής του πολυπόθητου πρώτου βραβείου στη διοργάνωση YCA International Auditions το 1998, ο Βαρβαρέσος συζητήθηκε με ενθουσιασμό κατά τις πρώτες του εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Η Washington Post αποκάλεσε τον Βαρβαρέσο «Νεαρό ανερχόμενο βιρτουόζο».
Από την εποχή του ντεμπούτου του στην Αμερική σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Βαρβαρέσος έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Οι πλέον σημαντικές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ρεσιτάλ στο Carnegie’s Weill Hall, στη New York's Morgan Library, στο Isabella Gardner Museum στη Βοστόνη, στο Kimmel Center στη Φιλαδέλφεια και στο Kennedy Center στην Ουάσινγκτον. Μετά την εμφάνισή του στο Carnegie's Zankel Hall, ο Βαρβαρέσος έλαβε ειδική πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα και εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο.
Ο Βαρβαρέσος εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο και έχει χαρακτηριστεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Κριτικών ως «ο πλέον υποσχόμενος νεαρός Έλληνας καλλιτέχνης», ενώ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως σολίστας σε όλες τις μεγάλες σκηνές στη γενέτειρά του. Ο Βαρβαρέσος έχει αποσπάσει βραβείο τόσο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου George Enescu που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τον Σεπτέμβριο του 2014, όσο και στο Διαγωνισμό για Βιρτουόζους Πιανίστες που πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο τον Σεπτέ βριο του 2015.
Λάτρης της μουσικής δωματίου, έχει προσκληθεί να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο θέατρο Bozar στις Βρυξέλλες, την Concertgebouw στο Άμστερνταμ , το θέατρο Diligentia της Χάγης και το Gasteig στο Μόναχο. Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με κορυφαίους Γάλλους μουσικούς όπως ο Michel Dalberto, ο Henri Demarquette, η Οphelie Galliard και ο Nicolas Dautricourt, καθώς και με τους Noé Inui, Ella van Poucke, Anastasia Kobekina, και Michael Gutmann. Συμπράττει διαρκώς με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς όπως ο Γιώργος Δεμερτζής, Άγγελος Λιακάκης, Σίμος Παπάνας, Ανδρέας Παπανικολάου και Δημήτρης Τηλιακός. Είναι συνιδρυτής του Duo Inui-Varvaresos και του Τρίο Bell'Arte.
Προικισμένος με πολύπλευρη μουσική ιδιοσυγκρασία, ο Βαρβαρέσος έχει συνθέσει
μουσική για δέκα κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ υπήρξε ο συγγραφέας του βιβλίου «Departure From the Functionality of Syntax», το οποίο απέσπασε το βραβείο σχολικής διάκρισης του Juilliard School.
Ο Βαρβαρέσος είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor, Masters και ιδακτορικού Μουσικών Σπουδών του Juilliard School. Πρόσφατα απέκτησε το διακεκριμένο πτυχίο Diplôme d'Artiste-Interpète του Conservatoire Nationale et Supérieur de Musique et de Danse στο Παρίσι, υπό την διδασκαλία του Michel Dalberto.
Έχει ηχογραφήσει δύο φορές ε τη NAVIS CLASSICS ενώ ο νέος του δίσκος "V for Valse" με την APARTE RECORDS εμφανίζεται στο Παρίσι το Μάιο του 2018.

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, ώρα 21.00
Είσοδος 8 ευρώ και 5 ευρώ μαθητικά – φοιτητικά – κάρτες ανεργίας

https://www.facebook.com/events/307133033236650/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...