Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Λογοτεχνικό Σεμινάριο-Εργαστήριο: Ghost Stories


 Λογοτεχνικό Σεμινάριο – Εργαστήριο: Ghost Stories

Συντονισμός-έρευνα-επιλογή κειμένων: Μαρία Γιακανίκη
Κάθε Πέμπτη 7μμ-9μμ στο βιβλιοπωλείο Ars Nocturna (Μαυρομιχάλη 18) από 13/10 έως 15/12.
Πληροφορίες για το κόστος παρακολούθησης-εγγραφές: info@arsnocturna.gr ή με μνμ στο inbox
Αριθμός θέσεων περιορισμένος
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, σε όσους το επιθυμούν, παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φαντάσματα και οπτασίες που αναδύονται είτε από το υπερπέραν είτε από τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού, από τα αρχαία χρόνια κιόλας στοιχειώνουν με τις ποικίλες κι ευφάνταστες μορφές τους σχεδόν κάθε λαό και κουλτούρα, ενώ έχουν εμπνεύσει (κλασικά) έργα της λογοτεχνίας και της τέχνης φτάνοντας έως τις μέρες μας.
Πράγματι άυλες οντότητες και πνεύματα των νεκρών απαντάμε στον Όμηρο, τον Σαίξπηρ και φυσικά σε παραδοσιακές λαϊκές μπαλάντες καθόλη τη διάρκεια του μεσαίωνα και της αναγέννησης.
Παράλληλα, με την έλευση του λεγόμενου gothic fiction στα τέλη του 18ου αιώνα, από το πάντρεμα των φαντασμάτων με τη λογοτεχνία προέκυψε ένα λογοτεχνικό είδος, το λεγόμενο ghost story, που άνθισε κυρίως στη Μ. Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη τον 19ο αιώνα και αναπτύχθηκε περαιτέρω τον 20ό αιώνα.
Κύριος σκοπός του σεμιναρίου-εργαστηρίου είναι να εξετάσει μια σειρά από ατμοσφαιρικά υπερφυσικά διηγήματα από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, προσφέροντας μια συνολική εικόνα του είδους του ghost story μέσω αντιπροσωπευτικών δειγμάτων του, είτε από μεγάλους συγγραφείς όπως Charles Dickens, Guy de Maupassant, Ιβάν Τουργκένιεφ, Henry James και Edith Wharton, είτε από συγγραφείς που εξειδικεύτηκαν στο συναρπαστικό πεδίο της λογοτεχνίας τρόμου, όπως ο Άγγλος M. R. James.
Επιπροσθέτως θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των ghost stories, πώς δηλαδή τα μοτίβα των παραδοσιακών ιστοριών με φαντάσματα με την πάροδο του χρόνου εκμοντερνίστηκαν και έγιναν πιο «έντεχνα», αποκτώντας νέο βάθος και περιεχόμενο, τις τάσεις διαφορετικών χωρών/πολιτισμών στο είδος, καθώς και τη γυναικεία οπτική.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13/10
Οπτασίες του Ρομαντισμού:
Fantasmagoriana-Ιστορίες των Νεκρών, Ε.Α. Poe
20/10
Φαντάσματα της Βικτοριανής εποχής:
Κάρολος Ντίκενς, Τόμας Χάρντυ
27/10
Η γυναικεία πλευρά-Βικτοριανές κυρίες του ghost story:
Elizabeth Gaskell, Edith Nesbit
3/11
Η γαλλική σχολή-Les contes fantastiques:
Γκυ ντε Μωπασάν, Θεόφιλος Γκωτιέ, Villiers de l’Isle- Adam
10/11
Φασματικές (γυναικείες) μορφές στη ρωσική λογοτεχνία:
Ιβάν Τουργκένιεφ, Αλεξέι Τολστόι, Αλεξάντρ Καζανώφ
17/11
Ψυχολογικές ιστορίες φαντασμάτων:
Henry James, Margaret Oliphant
24/11
Ο εξωτισμός της Άπω Ανατολής:
Λευκάδιος Χερν (Kwaidan), Που Σονγκλίνγκ (Παράξενες Ιστορίες από το Κινέζικο Σπουδαστήριο)
1/12
Η αυγή του 20ού αιώνα-Από το ghost story στο weird story:
M.R. James, Algernon Blackwood
8/12
Οπτασίες της αστικής καθημερινότητας στη μοντέρνα εποχή:
Edith Wharton, Elizabeth Bowen
15/12
Προαιρετική άσκηση Δημιουργικής Γραφής

Η Μαρία Γιακανίκη είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη γοτθική λογοτεχνία (Mlitt in Gothic Imagination, University of Stirling). Είναι μία εκ των ιδρυτών και γενική επιμελήτρια του εκδοτικού οίκου Ars Nocturna και έχει ανθολογήσει και επιμεληθεί τις ''Γοτθικές Ιστορίες από Βικτοριανές Συγγραφείς'' (2009-επανέκδοση 2020) καθώς και τις ''Γοτθικές Ιστορίες από Μοντέρνες Συγγραφείς'' (2018). Τρεις πραγματείες της έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτομο ''The Palgrave Handbook of the Gothic'' του εκδοτικού οίκου Palgrave Macmillan, ενώ έχει συμβάλει με ένα κεφάλαιο στο ''The Streaming of Hill House: Essays on the Haunting Netflix Adaption'' (εκδόσεις McFarland, υποψηφιότητα για βραβείο Bram Stoker καλύτερης non fiction συλλογής) και έχει ανθολογήσει και επιμεληθεί το ''Bending to Earth: Strange Tales by Irish Women Writers'' (εκδ. Swan River Press). Επίσης συμμετέχει στις υπό έκδοση συλλογές δοκιμίων ''Gothic Dreams/Gothic Nightmares'' (Manchester University Press) και ''Visions of Death in the 21st Century'' (Peter Lang International Academic Publishers).
Κριτικογραφεί σε ειδικευμένα λογοτεχνικά περιοδικά του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε διεθνή πανεπιστημιακά συνέδρια για το γοτθικό στοιχείο στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
ΠΈΜΠΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kostas Sidirokastritis Group live at Spiti Art Bar

  Kostas Sidirokastritis Group Το Kostas Sidirokastritis Group, το προσωπικό σχήμα του τραγουδιστή – τραγουδοποιού και μουσικού του δρόμου Κ...