Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο "Τζένη" Τσαγκαράδα, στο Πήλιο του Κένταυρου Χείρωνα

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015. Ο Κένταυρος Χείρωνας άκουσε την Ελληνική όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο "Τζένη" Τσαγκαράδα σε μια ονειρική βραδιά στο Πήλιο.

Ανάμεσα στο εκλεκτό κοινό παραβρέθηκαν ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου "Τζένη", πρώην οικία της ηθοποιού Τζένης Καρέζη, κος Ανανίας Αρενίκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ουάσιγκτον στην Αμερική και πρόεδρος του συλλόγου “The Hellenic Society Prometheas” κος Ελευθέριος Καρμίρης κ.α.

Οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες εντυπωσίασαν το κοινό δεν σταμάτησε να τους χειροκροτά. Τα μπράβο ακούγονταν ανάμεσα σε χειροκροτήματα στις μελωδικές αριες, με τα κινητά τηλέφωνα τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες.

Στο τελος όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν και να συγχαρούν τους καλλιτέχνες που τους χάρισαν αυτη την πρωτόγνωρη μουσικοθεατρική βραδιά.

Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε την παράσταση αναλύοντας τον μύθο του Προμηθέα.

«Ο επαναστάτης Προμηθέας αντιστάθηκε στην εξουσία και δεν λύγισε μπροστά σε κανένα μνημόνιο, το Όχι του Προμηθέα μπροστά στους Τυράννους, τώρα είναι πιο συμβολικό και μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ»
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000.
Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου
Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. 
Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη. Στην παρουσίαση του ΟΗΕ το έργο και οι καλλιτέχνες πήραν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 80 χώρες.
Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Αθήνας παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ.
Θέατρο "Τζένη" Τσαγκαράδα
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου 
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραγούδια του συνθέτη Π. Καρούσου για Μάρκο Μπότσαρη και Λόρδο Βύρωνα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

  Εκδήλωση με έργα του συνθέτη Π. Καρούσου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων   Τετάρτη 20 Μαρτίου 202...