Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Κυριακή Πρωί στο Ωδείο - Ύμνος εις την Ελευθερία

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στις 11:30 να παρακολουθήσετε άλλη μια εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Κυριακή Πρωί στο Ωδείο' με θέμα τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Ένα τόσο γνωστό και συνάμα άγνωστο έργο στους περισσότερους. Τρεις χορωδίες ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση του μαέστρου Παναγιώτη Τσουκνίδα. 

Στοιχεία:
Ο Διονύσιος Σολωμός ξεκινά την ώριμη περίοδο της δημιουργίας του με τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν», που γράφτηκε το Μάιο του 1823, μέσα στην αναμπουμπούλα και τον κλυδωνισμό της ελληνικής επανάστασης, ενώ τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι την επόμενη χρονιά, πολύ πριν από τη μεγάλη πολιορκία. Είναι ένα ρωμαλέο πολύστιχο ποίημα που απηχεί τα γεγονότα και τις απόψεις του ποιητή. Ο Σολωμός χρησιμοποιεί και εξυψώνει τη γλώσσα του απλού λαού σε γλώσσα μεγάλης ποίησης και συνδέει τη νεώτερη ποιητική εποχή με τις ρίζες της στο δημοτικό τραγούδι.

Ο Νικόλαος Μάντζαρος έχει μελοποιήσει μερικές φορές όλο τον ύμνο, ενώ κάποια αποσπάσματα περισσότερες. Λένε ότι Σολωμός και Μάντζαρος τραγουδούσαν και συνόδευαν τα έργα τους, ξεσπώντας σε δάκρυα και εναγκαλισμούς γεμάτους εθνική συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Αυτά τα συναισθήματα προσπαθούμε να ξαναζήσουμε 160 χρόνια μετά από το θάνατο του εθνικού μας ποιητή αναβιώνοντας το μεγαλύτερό τους δημιούργημα.


https://www.facebook.com/events/1649824475047243/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...