Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ερωτική Επιθυμία / Γουόνγκ Καρβάι / είσοδος ελεύθερη

Ερωτική Επιθυμία / Γουόνγκ Καρβάι / σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Βάι με τους: Τόνι Λενγκ, Μάγκι Τσενγκ

Χονγκ Κονγκ 1962. Η κ. Τσαν μετακομίζει με τον άντρα της σε ένα δωμάτιο στο σπίτι της κυρίας Σουέν. Ακριβώς δίπλα μετακομίζουν ο κ. Τσόου με τη γυναίκα του. Οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά μετά την ανακάλυψη ότι οι σύζυγοι τους έχουν δεσμό. 

Η Ερωτική Επιθυμία είναι μια ταινία που αγκαλιάζει δύο μοναχικούς ανθρώπους. Δύο μορφές που βιώνουν τη μοναξιά στη συζυγική τους ζωή. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή αλήθεια της απιστίας και μαζί δειλά και αμήχανα θα θελήσουν να βρουν πως άρχισαν όλα αυτά. Θα επωμισθούν ρόλους και θα προσποιηθούν τους συζύγους τους σε μια άτυπη κι επώδυνη προσπάθεια αναπαράστασης. Υποσχέθηκαν να μην οδηγηθούν στην ίδια κατάσταση. Είναι όμως δύο άνθρωποι πληγωμένοι και η αλληλοϋποστήριξη τους τους δίνει κουράγιο. Όλα όμως τους εμποδίζουν. Από τα κουτσομπολιά και τις επιπλήξεις της σπιτονοικοκυράς που κάνει κηρύγματα μέχρι τους ίδιους τους ενοχικούς εαυτούς τους.

Ο Kar Wai μας παρουσιάζει δύο κεντρικούς χαρακτήρες ,όλοι οι υπόλοιποι είναι απλοί δορυφόροι ενώ οι σύζυγοι τους περνούν απαρατήρητοι. Μόνο οι φωνές ή οι πλάτες τους υποδηλώνουν την παρουσία τους. Έτσι επικεντρωνόμαστε στους δύο. Η κ. Τσαν κομψή, αψεγάδιαστη, πανέμορφη μέσα στα εκθαμβωτικά μανδαρινικά φορέματα της που συνήθως είναι και τα μόνα που υποδηλώνουν την αλλαγή του χρόνου δεν μπορεί να παραδεχθεί πως αποζητά τον κ. Τσόου . Υποχρεώνει τον εαυτό της να καταπνίξει ή να θάψει βαθιά μέσα της αυτά τα συναισθήματα. Ο κ. Τσόουν γοητευτικός, μυστηριώδης και σιωπηλός μέσα στα κολλαριστά σακάκια και τα καλοχτενισμένα γεμάτα μπριγιαντίνη μαλλιά φαίνεται πιο τολμηρός αλλά δεν μπορεί να εκδηλωθεί τόσο ώστε να γίνει κάτι για τους δυο. Ενεπλάκησαν σε μία σχέση ελλειπτική η οποία προσπαθούσε να αναδυθεί σε στενά δωμάτια, στα εστιατόρια, στις σκάλες, στις γωνιές του δρόμου. Να κρυφτεί όσο καλύτερα μπορούσε και αυτό το κρυφτό είναι που τους εμπόδισε να την προχωρήσουν. Αργότερα θα γυρίσουν ο καθένας ξεχωριστά σ’ αυτό το μικρό σπίτι όπου γνωρίστηκαν για να ρίξουν μια κλεφτή νοσταλγική ματιά στο όμορφο παρελθόν και είτε να δακρύσουν είτε να χαμογελάσουν διστακτικά.

Ο Kar Wai μας δίνει ένα μικρό αριστούργημα. Διαφορετική από τις προηγούμενες δουλείες του εδώ εγκαταλείπει την ξέφρενη κίνηση της κάμερας στο χέρι. Η κάμερα μένει σταθερή . Κάδρα πλούσια και γεμάτα που δε κουράζεσαι να τα χαζεύεις. Οι ήρωες κινηματογραφούνται συνεχώς πίσω από κάτι γιατί κρύβουν κάτι. Ο θεατής είναι σαν ένας παρατηρητής σαν ένας απ’ τους γείτονες. Αυτή η αργή χαλαρή κίνηση της κάμερας με τα περιγραφικά πανοραμίκ και τα τράβελινγκ προς τα πίσω, το slow motion , τους αριστουργηματικούς φωτισμούς δίνουν τα εύσημα στον ταλαντούχο Christopher Doyle.

Ένα άλλο δυνατό χαρτί της ταινίας είναι η άψογη καλλιτεχνική διεύθυνση του εμπνευσμένου William Chang. Το σπίτι μικρό, γεμάτο κόσμο που μπαινοβγαίνει είναι στολισμένο με κομψά έπιπλα εποχής σε ζωηρά χρώματα συνθέτοντας ένα περιβάλλον ζεστό όσο και ασφυκτικό για τους ήρωες. Στους χώρους εργασίας τους δεσπόζουν τεράστια ρολόγια. Τίποτα δεν είναι τυχαία τοποθετημένο. Το κάθε αντικείμενο έχει μια μικρή ιστορία, φυλά ένα μυστικό και προωθεί τη δράση. Η γραβάτα τους κ. Τσόου, η ροζ τσάντα της κ. Τσαν, οι ξεχασμένες παντόφλες της και τα σημάδια από κραγιόν στα λευκά μυρωδάτα τσιγάρα του κ. Τσόου αποτελούν λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο το σύνολο της ταινία Ακόμα και η βροχή λαμβάνει χώρα στη δράση αφήνοντας το υγρό της στίγμα.

Η ταινία αποτελεί μία εμπειρία. Μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα μέσα από τις ιδανικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, την φαντασία του William Chang, την δεξιοτεχνία του Christopher Doyle, την ασυναγώνιστη μουσική επένδυση από τον Michael Galasso μαζί με τα ισπανόφωνα διαμαντάκια και την ευρηματικότητα και πρωτοποριακή δουλειά του σκηνοθέτη αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.

κριτική από την Ευδοξία Κυροπούλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Σάββατο 5/8/2017 στις 11:30 μ.μ. - 1:10 π.μ.
Χυτήριο Theatre - Σημείο Πολιτισμού
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, 10435 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/1622735761078010/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...