Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Lecture Α. Ντάρλας: Η Παλαιολιθική Εποχή στα Σπήλαια της Ελλάδας

The Norwegian Institute at Athens invites you to a lecture (in Greek) by Dr Andreas Darlas, Director of the Ephorate of Palaeoanthropology and Speleology. The lecture is titled "Η Παλαιολιθκή Εποχή στα Σπήλαια της Ελλάδας," and will take place on Wednesday, November 22, at 19:00 on the premises of the Norwegian Institute at Athens.

Abstract:
Τα σπήλαια αποτέλεσαν ανέκαθεν προνομιακούς τόπους για την αναζήτηση παλαιολιθικών καταλοίπων και τη διενέργεια παλαιολιθικών ανασκαφών, λόγω κυρίως της πεποίθησης ότι ο μύθος του «ανθρώπου των σπηλαίων» απηχούσε την εικόνα του παλαιολιθικού ανθρώπου. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι ανασκαφές υπαίθριων παλαιολιθικών εγκαταστάσεων, σε άλλα μέρη, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη διεύρυνση των γνώσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, στην Ελλάδα δεν αναλήφθηκαν το ίδιο συστηματικά παρόμοιες έρευνες, με αποτέλεσμα τα σπήλαια να συνεχίζουν να αποτελούν το κατεξοχήν πεδίο άσκησης της παλαιολιθικής έρευνας και, συνεπώς, τη σχεδόν αποκλειστική πηγή γνώσης για την εντόπια Παλαιολιθική.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρηθεί η επισκόπηση της Παλαιολιθικής στον ελλαδικό χώρο, όπως διαγράφεται κυρίως μέσα από τα πορίσματα των ερευνών στα σπήλαια. Με βάση αυτά τα πορίσματα, φαίνεται ότι η Παλαιολιθική της ελλαδικής χερσονήσου αποτελεί μια εκδοχή της μεσογειακής-ευρωπαϊκής Παλαιολιθικής. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και να περιγράψει με σαφήνεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς δεν διαθέτει ακόμη επαρκή στοιχεία. Αυτά αναμένονται να προκύψουν από την ανάπτυξη της παλαιολιθικής αρχαιολογίας και τον πολλαπλασιασμό των αντίστοιχων ερευνών.


https://www.facebook.com/events/1938130976510349/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...