Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

«Όνειρο στο κύμα» Παπαδιαμάντης - Ρέτσος στον Κήπο Αλεξάνδρειας

«Όνειρο στο κύμα»: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Άρης Ρέτσος
Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 9:15μμ, στον Κήπο της Αλεξάνδρειας
Λόγος – Εικόνα – Μουσική.
Αφηγηματικό ταξίδι με προβολή εικόνων και μουσική Σκαλκώτα.
---------------------------------------------
Ο Άρης Ρέτσος, που τον περασμένο χειμώνα μας ταξίδεψε στον σαγηνευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη παρουσιάζοντας 13 διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, επανέρχεται για μία και μοναδική παράσταση με το «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ», την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 9:15μμ, αυτή τη φορά στον Κήπο της Αλεξάνδρειας.

Το «Όνειρο στο κύμα», που σπάνια παρουσιάζεται στη Σκηνή, ανήκει στα διηγήματα της Αγάπης και στη δεύτερη περίοδο (1899-1910) του Παπαδιαμάντη. Το διήγημα αυτό στηρίζεται στην αντιπαράθεση του παρελθόντος -εφηβεία, ελευθερία, ευτυχία, ανεμελιά, φύση, όνειρο- με το παρόν -ωριμότητα, εργασία, περιορισμός, λύπη, αστικό περιβάλλον. Ερωτικός θαυμασμός, εγκώμιο της φυσικής ομορφιάς, φλογερή κατάφαση της ζωής, σε ένα κείμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, επιδεκτικού πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνειών. Δημοσιεύτηκε στα Παναθήναια το 1900.

Ο Παπαδιαμάντης, με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του, μας οδηγεί σε άλλες εποχές, σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή... όσο και κοντινή, διδάσκοντάς μας σιωπηλά. Λέξεις, προτάσεις, μετεωρισμοί, χνάρια ανθρώπων, λυρισμός, φωτίζουν τον Μέγα μικρόκοσμο και τα πάθη των ''απλών ανθρώπων'', αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον δικό μας κόσμο. 
Ο Άρης Ρέτσος, σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των Τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή στο Αρχαίο Δράμα, ζεσταίνει στον λόγο του τις ποικίλες λέξεις του Παπαδιαμάντη και τις αφήνει να πετάξουν στο μισοσκόταδο του θεάτρου.
------------------------------------------------------------------
«Όνειρο στο κύμα»: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Άρης Ρέτσος
Λόγος – Εικόνα – Μουσική. Αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης με ταυτόχρονη προβολή εντυπωσιακών εικόνων ανθρώπων και τόπων της καθημερινότητας στα τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα. Το ταξίδι συνοδεύουν μουσικά συγχορδίες του Νίκου Σκαλκώτα.
Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 9:15μμ
Διάρκεια: 70 λεπτά 
Εισιτήρια: 8 ευρώ, 5 ευρώ (παιδικό, εφήβων, φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες).

Χώρος: Κήπος της «Αλεξάνδρειας» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΑΘΗΝΑ. τηλ. 2108673655)

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ θέσεων: Με email: alexandreia.theatro@gmail.com και στο Ταμείο του θεάτρου τηλ: 2108673655. Ώρες ταμείου: 10:00πμ–1:00μμ. & 5:00μμ.–7:00μμ.

https://www.facebook.com/events/516370572098821/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...