Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Ελληνικών Φιλαρμονικών

Στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Ελληνικών Φιλαρμονικών Ελληνική Φιλαρμονική Εταιρεία με θέμα, «Αναβάθμιση κι ανάδειξη του Ρόλου τους», που πραγματοποιείται από 13 έως 16 Ιουλίου 2018 στην πόλη του Τυρνάβου Δήμος Τυρνάβου - Municipality of Tirnavos, η Δνση Μουσικού/ΓΕΣ παρουσίασε:
Α. Εισήγηση με θέμα: «Η Μουσική της Κρητικής Χωροφυλακής 1899-1913».
Η διαδρομή, ο ρόλος και η συμβολή της μέσα από τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα και τα δημόσια γεγονότα του νησιού.
Στο Συνέδριο έγιναν, επίσης, εισηγήσεις από τους παρακάτω ομιλητές:
Δρ Δημήτρης Μπάκας: «Η Οντολογία της Μορφολογίας της Μουσικής»
Χαράλαμπος Μακρής: «Μπαντιστική παράδοση της Κεφαλονιάς». Η περίπτωση της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου. Ιστορία και προοπτικές.
Ιωάννης Κούκας: «Ελληνικές Φιλαρμονικές Ορχήστρες: Πραγματικότητα και προοπτικές».
Ιωσήφ Λουκέρης: «1839, το έτος που η Φιλαρμονική μετατρέπεται σε Σχολή» Το πρώτο ελληνικό γραπτό τεκμήριο κανονισμού μουσικής σχολής.
Β. Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «190 Χρόνια Στρκής Μουσικής».
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει το έργο των Στρατιωτικών Μουσικών στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, καθώς και τη βοήθεια που προσέφερε στην ανύψωση του ηθικού του στρατού και των τοπικών κοινωνιών, κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ιστορίας του έθνους μας.
Γ. Συναυλία του κουιντέτου της Στρκής Μουσικής/1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ.
Στην συναυλία ακούστηκαν μελωδίες του κλασικού ρεπερτορίου από το Hallelujah του Handel, έως και την Carmen του Bizet, έργα με Ισπανικό μοτίβο καθώς και κινηματογραφικές μελωδίες. Το πρόγραμμα έκλεισε με γνωστά ελληνικά θέματα του Μάνου Χατζιδάκι.
Στην παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κκ Χρήστος Τσιόπας, Κωνσταντίνος Κουλιός, ο Μαέστρος της Φιλαρμονικής Δήμου Τυρνάβου Θέμης Σαμαντζής, μαέστροι, αρχιμουσικοί και μέλη φιλαρμονικών που συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου. 

ΕΜΒΑΤΉΡΙΟ: Ο ΗΡΩΣ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΟΣ
Το εν λόγω εμβατήριο γράφτηκε την εποχή του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της Α΄ Αβασίλευτου Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1924-1935). Είναι αφιερωμένο στον Αρχιστράτηγο Γεώργιο Κονδύλη, σε στίχους Πωλ Μενεστρέλ και μουσική του Ανθστή Μουσικού Γεράσιμου Κανιώρου, όταν υπηρετούσε στη Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών. Αναφέρεται στο κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη. Ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της καταστολής του κινήματος, ήταν ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Κονδύλης, ο οποίος οργάνωσε το στρατό στη Θεσσαλονίκη και κατέπνιξε γρήγορα το κίνημα στη Μακεδονία. Στη γέφυρα Όρλιακο του Στρυμόνα στις 10 Μαρτίου 1935 είχε πει εκείνο το ιστορικό στους αξιωματικούς του: «Εδώ σε αυτά τα θολά και παγωμένα νερά του Στρυμόνα πέθανε η Δημοκρατία». Και δυστυχώς δεν είχε άδικο γιατί όσα επακολούθησαν τον δικαίωσαν, καθώς επανήλθε ο Βασιλιάς στην Ελλάδα και έγινε η δικτατορία του Ι. Μεταξά.
Αρχείο - Ερευνα: Τχης (ΜΣ) Αθανάσιος Μανιάτης
Βιβλιογραφία:
«Ιστορικές Αναμνήσεις», Β’ τόμος, Στρατηγός Στέφανος Σαράφης
«Τα φοβερά Ντοκουμέντα», Εκδόσεις Φυτράκη.

ΕΜΒΑΤΉΡΙΟ "ΠΙΝΔΟΣ"
Παρτιτούρα του εμβατηρίου "Πίνδος" σε στίχους του Tαγματάρχη Πεζικού Κ.Β. Γκικόπουλου και μουσική του Λοχαγού Μουσικού Ελευθέριου Μαυρομμάτη.
Γράφτηκε στις 13 Οκτωβρίου 1945 και είναι αφιερωμένο στον ήρωα της Πίνδου, Συνταγματάρχη Δαβάκη.
Η εν λόγω παρτιτούρα έχει χειρόγραφη αφιέρωση του στιχουργού, στον Γεώργιο Ζερβουδάκη και την χορωδία του, με ημερομηνία 18 Μαρτίου 1947 λόγω της κοινής ηχογράφησης των εμβατηρίων "Πίνδος" και "Για μια Καινούρια Ελλάδα", σε δισκάκι 45'' της Parlophone.
Αρχείο - Έρευνα: Τχης (ΜΣ) Αθανάσιος Μανιάτης
 

Ο "ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΙΧ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ"
Ο ύμνος είναι αφιερωμένος στα «δοξασμένα παλικάρια» της ενάτης μεραρχίας και γράφτηκε το έτος 1949, σε στίχους του Δεκανέα Δημητρίου Ματσούκα και μουσική του Υπολοχαγού Μουσικού Ευάγγελου Πανταζώνη.
Αρχείο - Έρευνα: Τχης (ΜΣ) Αθανάσιος Μανιάτης
 

Εμμανουηλίδιο Πολιτιστικό Κέντρο Τυρνάβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...